Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13253 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Styczeń 2022, 19:54
Paryż to jest dobry na wycieczkę, ale mieszkać tam bym nie chciał A co do klimatu naszych marzeń, osobiście jestem z grubsza zadowolony z tego, co mamy aktualnie, jednak kilka zmian bym wprowadził. Obniżyłbym normy dla miesięcy zimowych - śmieszy mnie jak czasami ludzie nieznający Polski piszą, że u nas to pewnie są same śniegi i mrozy. Prawda jest taka, że już jak mamy lekki całodobowy mróz, to nawet w styczniu jest to poniżej normy Taki miesiąc jak styczeń 2004 w NS wydaje się naturalną zimą (a nie miał silnych mrozów i nawet zawierał ciepły okres), a i tak jest miesiącem wyraźnie poniżej normy termicznej i powyżej normy śnieżnej - niezależnie od okresu referencyjnego, nawet w 1961-90 taki jest. Grudzień 2012 był "bardzo chłodny" No ok, był zimowy i chłodny - ale "bardzo" Polskie normy są nędzne też w czerwcu. Niby miesiąc letni, a jak tylko zrobi się letnio, w nocy nie trzeba się grubo ubierać i dzień jest odczuwalnie ciepły, to od razu cyk, powyżej normy. Czerwce 2016 czy 2021 poszybowały tak wysoko z anomalią, chociaż poza kilkoma upalnymi dniami były wręcz łagodne jak na lato. Standardy lipca i sierpnia bym zostawił, powiedzmy że norma 1991-2020 już mnie satysfakcjonuje. 1981-2010 już mniej.
Termicznie zmieniłbym normy dla zimy i czerwca (choć to drugie pewnie zrobi za mnie Globcio ), natomiast z innej beczki podniósłbym normy opadowe dla marca i kwietnia, w których jak pada, to jednak najczęściej w formie gseudodeszczyków. Maj jest już w porządku, przynajmniej mój region ma do niego szczęście pod tym względem.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Wiem że to widzisz Jacob Zaloguj się
Ostatnio zmieniony przez PiotrNS 19 Styczeń 2022, 20:01, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8218 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 19 Styczeń 2022, 19:59
Maj jak dla mnie mógłby wrócić chociaż do standardów 1996-2003, bo od 18 lat jest cienko jednak, 2006, 2011, 2016, 2017 i 2018 były tylko powiedzmy spoko, choć tylko ten ostatni to był taki maj z prawdziwego zdarzenia, reszta trochę za dużo srajowała, zwłaszcza 2011 i 2017 przez te I dekady xd
Noo i 2007 i 2012 też mimo wszystko nieco powyżej neutrala, ale miały mocne skazy, na tyle mocne że nawet nie wiem czy można powiedzieć że były spoko xd
Ostatnio zmieniony przez jorguś 19 Styczeń 2022, 20:03, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8218 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 19 Styczeń 2022, 20:01
Jacob, Ale i tak wyszedłby taki rok powiedzmy który by specjalnie nie szokował, na pewno plus by był taki że by zamknęło mordy kiedyśtobyłozimowcom i kiedyśtobyłolatowcom xd
Wysłany: 19 Styczeń 2022, 20:08
Lipiec coś rześki t.min, spodziewałem się jednak z 17-18 stopni xd No i sporo lampy w porze chłodnej, w takim listku i grudniu to myślałem że dasz po 20 h xd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum