Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Miesiące, na które czekamy
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Luty 2022, 14:31   

PiotrNS napisał/a:
styczeń 1997

:zieeeew:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2022, 16:53   

kmroz napisał/a:
PiotrNS napisał/a:
styczeń 1997

:zieeeew:

Może i tak, nie zbliżył się w swojej dynamice do lutego 2003 czy grudnia 2001. Ale oprócz swojej stabilności obfitował w naprawdę wysoką pokrywę śnieżną, a na początku miesiąca ładnie sypnęło :) Styczeń 2010 miałby duże zadatki na taki idealny miesiąc, gdyby stuknęło w nim tak 30 cm. 2006 był bliziutko, w sumie to mogę też go zaliczyć.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1997-01-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Na zimnym marcu zależy mi, ale już nie tak, jak jeszcze choćby dwa tygodnie temu. Przydałby się, ale z drugiej strony doskonale przysłużyłby się powstaniu kolejnego pogodowego przesądu - zimą zimy nie ma, a za to wiosną pada dużo śniegu i mrozi. Ale jeśli tak się nie stanie, życzenie odnoszące się do bardzo ciepłego maja też odłożę - oczywiście w tym roku chłodnego bym nie chciał po tylu latach, ale wystarczy mi lekko powyżej normy 1981-2010.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 9 Luty 2022, 17:08   

Ja liczę, że maj będzie mieć minimum te 14 stopni t.av, niech to chociaż będzie taki maj 2016, wprawdzie dość długo srajował, ale końcówka była na prawdę spoko. Suma opadów była na papierze mizerna, ale ten miesiąc patrząc po danych to był taki typowy "antypajac", więc może aż tak kiepsko jak pokazuje Muchowiec pod tym względem nie było.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Luty 2022, 17:09   

No maj 2016 to wręcz definicja antypajacowania. A co do stycznia 1997 to się droczę, u Ciebie wiem że był zajebisty, ale u mnie to nudziarz straszny i do tego poza płatami nie miał żadnej pokrywy i żadnych opadów śniegu xD

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2022, 18:15   

Gdyby temp. nocna, dzienna oraz średnia byłyby wyższe odpowiednio o ok. 5 C (przy zachowaniu reszty podobnych parametrów [opadów można dodać więcej], mocniejszy wiatr też jest na wagę złota), a także podany niżej okres uległby 10-krotnemu przedłużeniu (10*3 dni), to byłby bez wątpienia piękny maj. ;-) Średnia dobowa konsekwentnie wynosząca po 12-13 C przy niekończących się ulewach zadbałaby raczej o (przed)letnią atmosferę (mimo że próg graniczny termicznego lata zaczyna się formalnie/oficjalnie od +15 C). ;-) Suma opadów zebrałaby się w ciągu miesiąca jak normalnie za cały rok (jeśli nawet nie byłaby większa). ;-)

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2010-05-18&rodzaj=st&imgwid=350190566&dni=03&ord=asc

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Luty 2022, 19:24   

PiotrNS napisał/a:
Na zimnym marcu zależy mi, ale już nie tak, jak jeszcze choćby dwa tygodnie temu. Przydałby się, ale z drugiej strony doskonale przysłużyłby się powstaniu kolejnego pogodowego przesądu - zimą zimy nie ma, a za to wiosną pada dużo śniegu i mrozi. Ale jeśli tak się nie stanie, życzenie odnoszące się do bardzo ciepłego maja też odłożę - oczywiście w tym roku chłodnego bym nie chciał po tylu latach, ale wystarczy mi lekko powyżej normy 1981-2010.

PiotrNS, no to my tu się nigdy nie dogadamy, bo z każdym dniem odkładania "wyrwy" w strefie coraz bardziej wręcz nie pragnę, a wymagam co najmniej bardzo zimnego marca, oczywiście maksymalnie możliwie złośliwego jak napisałem :!: Jakby luty spełnił swoją rolę jak należy, mówię przynajmniej w takim stopniu jak 1999, to bym na marzec miał jednak trochę wywalone. Argument "co by ludzie powiedzieli" jest tu głupi, bo wiosną i tak będą się zdarzać jak co roku epizody silnego bubu i takie gadanie będzie i tak, a jakby marzec zawalił sprawę, to jeszcze by trzeba było znowu co najmniej do listopada znosić masowe "kiedyśtobyłozimowanie". Pamiętaj, że wiele osób uważa, że do 20.03 jest zima, a nie wiosna, co w tym wypadku jest naszą dużą przewagą, bo mamy jeszcze 40 dni na uratowanie spokoju tego roku, a nie tak jak "oficjalnie" 20 dni.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2022, 19:39   

Nie mogę nie przyznać Ci racji w sumie... Ale ja po tym brzydkim styczniu i strasznym początku lutego wolę już na nic się za bardzo nie nastawiać. Wystarczy mi marzec bliski normie i z choć tygodniowym okresem prawdziwej zimy, to już zaakceptuję. Za ten nieudany tegoroczny sezon odpłaty bardziej niż w marcu br. oczekuję zimą następnego roku. Ale i teraz pragnę, by jeszcze było przepięknie. Choć na prognozy nie patrzę, mam gdzieś taki miałki klimat, w którym najchłodniejszy okres roku wygląda tak paskudnie.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 9 Luty 2022, 19:41   

Ja czekam w końcu na ciepły maj... bo ostatnim ciepłym majem był ten z 2018 roku. Gdyby w tym roku zdarzył się czwarty z rzędu zimny maj, to już byłaby gruba przesada.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Luty 2022, 19:41   

PiotrNS napisał/a:
Wystarczy mi marzec bliski normie i z choć tygodniowym okresem prawdziwej zimy, to już zaakceptuję

Mi też to wystarczy w pełni, reszta nawet niech jak w 2012 wygląda, no chociaż może mnie trochę poniosło. Ale kluczem jest to, by - czy to w końcówce lutego, czy w pierwszej połowie marca - po prostu walnęło najprawdziwszą zimą, przynajmniej taką jak u mnie w 3 dekadzie stycznia 2011. Więcej serio nie oczekuję.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2011-2-2&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=14&ord=asc

Albo coś takiego xd https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2015-2-10&rodzaj=st&imgwid=350190560&dni=18&ord=asc

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2022, 21:37   

W "ulubionym" maju temp. nie spadałaby w ogóle poniżej +10 C, ale powyżej +15 C też by praktycznie nie rosła. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu