Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zimowy ubiór przy +25 stopniach
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Grudzień 2019, 18:14   

Z jakichś powodów człowiek utracił owłosienie, zapewne, żeby usprawnić swój układ chłodniczy (pocenie się). Ponadto przez skórę pochłaniamy promieniowanie UV niezbędne do syntezy witaminy D.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 9 Grudzień 2019, 19:31   

FKP napisał/a:
Z jakichś powodów człowiek utracił owłosienie, zapewne, żeby usprawnić swój układ chłodniczy (pocenie się).

I dlatego "rabował" futerka zwierzakom. :->

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2019, 23:37   

Ja zakładam czapkę, kiedy jest zdecydowany mróz, kilka stopni poniżej zera. Wtedy bez takiego nakrycia głowy ani rusz, ale w temperaturach powyżej zera jest mi już trochę niewygodnie. Jeśli chodzi o łysienie, to u siebie więcej wypadających włosów widzę latem i wczesną jesienią, stąd warto mi pamiętać wtedy o czapce z daszkiem. Podobnie jak u Kmroza, genetyka nie jest moim sprzymierzeńcem, więc staram się jak najlepiej o te włosy dbać, żeby jeszcze móc się nimi nacieszyć. Teraz są dosyć gęste, ale np. w czerwcu leciały mi obficie :( Dobrze że się odbudowały.
Zimą odczuwam większą potrzebę jeśli chodzi o noszenie rękawiczek niż czapki. Rzadko zdarza mi się zmarznąć w głowę, za to dłonie często mi się mrożą jeśli ich nie osłonię. Wczoraj i dziś było na tyle ciepło, że nie ubrałem rękawiczek po raz pierwszy od bodajże 25 listopada.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Grudzień 2019, 00:11   

Kilka stopni poniżej zera to jeszcze nie jest zdecydowany mróz jak na polskie standardy. Ja rękawice zakładam przy kilkustopniowym mrozie gdy pracuję z zimnymi przedmiotami, poza tym przypadkiem raczej się bez nich obywam. Zapytam jeszcze czy nosicie szaliki :?: Bo dla mnie od wielu lat również jest to zbędna rzecz garderoby.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Grudzień 2019, 00:28   

Zdarza mi się nosić, ale szczerze to bardziej dla ozdoby niż dla ciepła ;) Babcia nie lubi kiedy nie jestem zapięty/zasunięty pod samą szyję albo nie mam szalika, ale mnie to zbytnio nie doskwiera, nie jest mi zimno w tych partiach ciała. Inna sytuacja jest, gdy zdarzy mi się przeziębić, wtedy nawet przy 10 stopniach ciepła potrafię to ubrać i opłaca się :)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 10 Grudzień 2019, 13:26   

Czapkę (tzw. "oprychówkę" z daszkiem) zakładam w czasie jesiennych i przedwiosennych chłodów. Na mróz z nausznikami. Rękawice tylko w większy mróz albo gdy coś niosę. W letnie słoneczne dni na działce koniecznie przewiewna bejsbolówkę lub siatkowy kaszkiet..

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2020, 23:44   

Sam myślę obecnie (tak jest przynajmniej od jakichś 6 l. odkąd jestem w miarę na bieżąco z pogodą i kiedy nastał okres "ciepłych i bezśnieżnych" zim), że noszenie grubych kurtek przy +20 C w ciągu dnia mija się z celem. Jak jeszcze jest noc na poziomie co najmniej +7 C- no to kurczaki, myślę sobie, że to warunki jak podczas kwietniowej wiosny albo październikowej jesieni i to jedne z lepszych możliwych- na pewno o grubym stroju nie trzeba myśleć. W ostatnie 2 październiki które miały trochę przymrozków albo tmin. w okolicach 0 C nawet jak rano wychodziłem, to zakładałem tylko bluzę na górę i sobie szedłem na pętlę autobusową. Owszem rano trochę było chłodno, ale po kilku h odczuwałem wręcz znaczne ciepło. To samo w ostatnie kwietnie- wiadomo w tym roku była pandemia, ale w zeszłym, jak miałem wolne, a pogoda często sprzyjała w kwestii aury, to zakładałem nawet krótkie spodnie (takie tuż za kolano), a na górę bluzę i jak jeździłem na rowerze było w porządku (mimo znacznych wahań temp.). ;-) Jednak od Wszystkich Świętych, czyli samego początku listopada włącznie zaczynam magicznie czuć chłód (nawet jak temp. idzie na całość i wynosi 15-20 C- nie wiem czemu, może bo co roku jeżdżę do cmentarza w Skale z Rodzicami, a tam czuć taki mikroklimat- w kwestii temp. na termometrze to są dosłownie dziesiętne różnice stopnia, ale odczuwalnie to chyba z 5-10 C mniej- chyba jestem jednak mieszczuchem z krwi i kości) i bez kurtki ani rusz. Od listopada do marca włącznie kurtka jest u mnie musem, bo zdaję sobie sprawę, że w tym 5-miesięcznym ciągu trudno jest o wielkie ciepło, a nawet jeśli się pojawia, to jest ono czasowo ograniczone. :-(

Osobom noszącym się "grubo" nie zwracałbym uwagi, bo to ich decyzja lub ich Rodziny, a ja nie chcę tutaj ingerować, bo sam też nie zawsze ubieram się "idealnie" do panujących warunków na zewnątrz. ;-) A oczywiście każdy z nas ma inne potrzeby czy wymagania i inaczej reaguje na bieżące temp. Jedni mogą sobie chodzić bez kurtki przy temp. w okolicach 0 C, a drudzy będą marznąć i zakładać je nawet przy ok. +20 C.

Co do czapek: kiedyś bardzo lubiłem je nosić, dużo bardziej z daszkiem. Teraz jak już zakładam, to raczej tylko zimowe i to też jak mogę, to nie zawsze. Zresztą ostatnia zima pokazała, że mogłem iść bez czapki, szalika, rękawiczek i przeżyłem- nie zachorowałem na nic, nawet drobne przeziębienie mnie ominęło. ;-)

Jednak również mam "kłopoty" z włosami. Tzn. jeszcze nie jest to poważna sprawa i o łysinie raczej nie ma co mówić, ale fakt faktem na czubku są słabsze i gdzieniegdzie widać jakieś przerzedzenia. Ogólnie mam słabsze włosy od ok. 2-3 l., ale nie zauważyłem, by mi jakoś hurtowo wypadały- twarz mam z kolei dziwnie młodą/młodzieżową, ale odkąd pamiętam to chyba zawsze na swój wiek wyglądałem. Zresztą pomijając okres pandemii (obecnie jestem trochę zaniedbany, ale co się dziwić- już ponad 2 miesiące minęły od ostatniej wizyty) chodzę regularnie do fryzjera (raz na miesiąc) i strzygę się na krótko.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Kwiecień 2021, 19:33   

XD Minął ponad rok czasu od ostatniej wizyty u fryzjera. ;-) ;-) ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu