Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy kmroz - oceny 19.03.2022
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Marzec 2022, 16:33   Nowy kmroz - oceny 19.03.2022

Pod wpływem wielu tygodni patologicznej pustynii - zaczynając od ogólnie niemrawej zimy w grudniu i styczniu, przez pseudomokry luty z bardzo niską wilgotnością powietrza, licznymi wichurami wysuszającymi glebę i patologicznymi temperaturami na skrajnie suchym i ekstremalnie pustynnym marcu kończąc.

Jego preferencje się może jakoś mocno nie zmieniły, ale jednak na powrót zaczął bardziej zwracać uwagę na niedobory opadów i na pewno w okresie marzec-wrzesień obecnie uważa że już lepsza lekka złośliwość od suszy (chyba że już mówimy o ekstremalnej złośliwości pokroju śmietnia 1993).

Również w sumie niezależnie od pory roku, nawet zimą przy śniegu i mrozie, znacząco obniżył swą chęć do słońca. W przejściowych porach roku jest ona wręcz bardzo niska, a przy śnieżnej i mroźnej zimie, czy gorącym i burzowym/cumulusowo-rześkim lecie nadal dość duża, ale na pewno już bez szału i nie jest to żaden wyznacznik.

Zresztą... zobaczcie sami ;)

Premiera wkrótce. Będzie kilka niespodzianek i na pewno nie każdy będzie zadowolony. Ale cóż, wolę się wkurzać na złośliwości i brednie ludzi, niż realnie męczyć się z kurzem i autentycznie cierpieć z powodu pogody za oknem.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Marzec 2022, 16:46   

Jestem otwarty na pewne uwagi, ale zaznaczam, że w pewnych kwestiach odniosłem poważne zmiany i nie dam się tak łatwo przekonać do "cudownej antyłośliwości" z początku śmietnia 2002 na przykład. Ale robiłem to dość na szybko i kierowałem się często emocjami, więc otwarty na potencjalne zmiany mimo wszystko jestem

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:08   

Postanowiłem też wyliczyć sumę pkt za każdy rok - skala od 0 (bordowy) do 6 (ciemnozielony). Oczywiście wiadomo, że suma sumie nierówna, ale jestem ciekawy co mi wyjdzie xd

2001 - 38 pkt
2002 - 29 pkt
2003 - 44 pkt
2004 - 33 pkt
2005 - 32 pkt
2006 - 37 pkt
2007 - 39 pkt
2008 - 29 pkt
2009 - 37 pkt
2010 - 49 pkt :prayer:
2011 - 34 pkt
2012 - 43 pkt
2013 - 40 pkt
2014 - 32 pkt
2015 - 30 pkt
2016 - 39 pkt
2017 - 45 pkt
2018 - 27 pkt
2019 - 22 pkt
2020 - 19 pkt :glaszcze:
2021 - 38 pkt

No to z zaskoczeń... Na pewno jestem zdziwiony, że roczniki 2003 i 2017 wypadły tak dobrze, aż się sam dziwie, za to zaskakująco nisko mi wypadł ogólnie lubiany przeze mnie 2009, w sumie 2011 też liczyłem, że chociaż odrobinę lepiej. Bardzo nisko wypadł 2002, ale biorąc pod uwagę moje najnowsze preferencje, to było do przewidzenia. Tak to bez zaskoczeń, roczniki 2019 i 2020 zasłużyły zdecydowanie na takie odstawanie od reszty, bo one wprowadziły nową jakość pogodowego dna i niestety 2022 jak na razie idzie ich śladem, 2021 między nimi wygląda jak Bóstwo - chociaż wyraźnie widać, że na tle całości jest bliski przeciętnego.

Jeszcze jak tak sobie na spokojnie analizowałem, to zastanawiam się, czy nie powinininem dać żółtego dla pi*dziernika 2020, ale potem sobie przypominam, jak kilka razy miałem w nim skołatane nerwy i chyba jednak jest to serio właściwy kolor :glaszcze:

Co do 2017 roku, to jak się przyjrzałem, to jest jedynym rocznikiem, w którym nie ma żadnego "bordu" i "czerwieni" co jest fenomenem. Faktycznie, co by o nim nie mówić, to był rok, który dosłownie na żadnym etapie nie niepokoił jakoś ekstremalnie, czego o 2021 niestety aż tak mocno powiedzieć nie można :glaszcze:

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:13   

No niezła robota szkoda ,że nie mam czasu bo fajnie też było coś takiego zrobić. Nawet kiedyś o tym myślałem do temperatury oraz do opadów.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:20   

Mi to zajęło jakieś 30 minut, więc spokojnie też dasz radę, bardzo zachęcam fajna zabawa i można się wyżyć nawet trochę :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:36   

Zieleń dla kwietnia 2017 to szok, również tak pozytywna ocena loszca 2011, a zjechanie czerwca 2021 i tym samym Królewskiego Duetu także zaskoczyło. Co do reszty... nie nazwałbym tego "nowym Kmrozem", raczej modyfikacją tego dotychczasowego ;) Już chyba moje zmiany sprzed kilku tygodni były dalej idące.
Czekam na ultralochową jesień na czele z wrześniem, aby móc żywić nadzieję na jakiegoś nowego Kmroza w tym zakresie :lol: bo obecnie to jednak prawie że lustro moich upodobań - prawie, bo długich ciągów lampy ja też nie lubię, nawet jeśli jest to dla mnie znacznie lepsze od pożal się Boże "dynamiki" polegającej na suchowiejach, które znielubiłem na amen :/
Co do innych rzeczy, to zauważyłem pogorszenie notowań kilku miesięcy, tj. kwiecień 2016, maj 2002, 2009, lipiec 2020, sierpień 2009 i kilka innych miesięcy. Chyba trochę za krytyczny się zrobiłeś, bo te czerwono-brązowe barwy aż rzucają się w oczy, a żeby dostrzec zieleń, trzeba się lepiej przyjrzeć. Na pewno życzę Ci poprawy nastroju, który i u mnie ostatnio szwankuje. Nie tylko Tobie nie wychodzi rzeczywistość w pogodzie. Ale damy radę i nie obawiaj się mnie "Ale cóż, wolę się wkurzać na złośliwości i brednie ludzi", bo choć czasami nie potrafię nie popiotrować i faktycznie napiszę jakieś brednie (Tobie też się zdarza :-> ), to jestem otwarty na dyskusje i zależy mi, aby każdy miał w miarę jak najwięcej powodów do zadowolenia - oprócz zimowego Fana i końcosierpniowo/pierwszopołowowrześniowego mojego drugiego konta z Legiowawic :twisted:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:42   

Bardzo dziękuje za komentarz :uscisk:

Maj 2009 to akurat wręcz trochę urósł w moich oczach, ale z uwagi na naprawdę cienką pierwszą połowę, to zieleń, nawet jasna, byłaby lekką przesadą. Co do reszty spadków, to chyba nie powinny Cię dziwić, bo to były bardzo suche i/lub pustynne miesiące (to drugie dotyczy sierpnia 2009, który formalnie wypadł jako mokry i burzowy colorz_7 )

Zieleni to akurat tutaj jest całkiem sporo, ale w wersji jasnej, bo jednak na ciemną zieleń no to trzeba sobie zasłużyć. Ale i tak nie jest jej tak mało, 21 najlepszych ocen i 24 najgorsze oceny, to chyba nie jest taka wielka różnica :roll: Po prostu ten brąz/bord się mocno rzuca w oczy swoim kontrastem i pewnie dlatego tak na niego zwróciłeś uwagi, starałem się raczej obiektywnie podejść do sprawy i wręcz w przypadku grudnia 2012 wbrew sobie zrezygnowałem z ciemnej zieleni, podobnie w przypadku stycznia 2004, bo było mi głupio, że tak dużo miesięcy ma ten kolor :lol: Rozważę przywrócenie im należytej rangi, ale z drugiej strony listopadowi, któremu ani razu ciemnej zieleni nie umiałem dać, naprawdę ciężko będzie coś poprawić - to jest taki mało wyróżniający się miesiąc, który prawie nigdy nie zasluguje na pełne zgnojenie czy pełne ukłony.

Jeszcze loszec 2011 (rozumiem, że chodzi Ci o Lipusia) sobie zasłużył okresem 7-22.07. Serio, żaden inny Lipuś, nawet 2021 :prayer: czy 2009 nie dostał tak fajnego fragmentu. Wiem, że u Ciebie czy Jacoba było dużo gorzej, nie wspominając nawet o W i SW Polsce, ale u mnie serio był to super czas i tylko obwarzanki sprawiły, że nie mogę dać ciemnej zieleni temu Lipusiowi.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:50   

Ogólnie skala ta (którą nomen omen Ty sam wymyśliłeś 2 miechy temu xd) rzuca się w oczy jako przewaga negatywów, bo żółty kolor, będący w lepszej połowie się kojarzy jako odcień w kierunku czerwieni, nie zieleni xd Przez to się może też Ci wydawać, że moja plansza jest jakoś szczególnie negatywna, ale broń Boże tak nie jest, czemu zresztą dowodzą moje zsumowane oceny roczników - neutralny wynik to by było 36pkt (na 72 możliwe), a mniej więcej połowa roczników jest powyżej tego progu.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Marzec 2022, 17:50   

PiotrNS napisał/a:
Ale cóż, wolę się wkurzać na złośliwości i brednie ludzi

Przecież tu nie chodziło o Ciebie xd Raczej o media i komentarze zwykłych ludzi, którzy utożsamiają piromańsko susze i lampę z ciepłem i odwrotnie xd O Tobie bym w życiu nie powiedział, należysz do ulubionych osób tutaj na tym forum (chociaż tam każdego z Was na swój sposób uwielbiam :jupi: )

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Marzec 2022, 21:01   

kmroz napisał/a:
PiotrNS napisał/a:
Ale cóż, wolę się wkurzać na złośliwości i brednie ludzi

Przecież tu nie chodziło o Ciebie xd Raczej o media i komentarze zwykłych ludzi, którzy utożsamiają piromańsko susze i lampę z ciepłem i odwrotnie xd O Tobie bym w życiu nie powiedział, należysz do ulubionych osób tutaj na tym forum (chociaż tam każdego z Was na swój sposób uwielbiam :jupi: )

Ze wzajemnością :jupi: Szczerze to nie zdziwiłbym się, gdyby jednak chodziło o mnie, bo ostatnio trochę za bardzo się czepiałem, w dodatku kilka razy serio nieracjonalnie ;) Jak napisałeś, że więcej niż 100 godzin Słońca na dekadę to przesada, od razu pomyślałem że to pewnie byłby loch, a tu teraz przeliczyłem sobie słoneczka z kilku dekad, które osobiście uważam za bardzo pogodne i przeważnie wynik jest właśnie w okolicach setki, nawet w najdłuższych dniach roku. Czerwuś 2021 mnie zabolał, chociaż wtedy mnie samego już trochę kusiło wtedy do zmiany i burz, a popołudniowe zachmurzenie i opady z 12 czerwca przyjmowałem bardzo pozytywnie :) Po prostu do takiej pogody jak w okresie powiedzmy 6-11.06 mam odwieczną słabość, a czerwiec 2021 byłby miesiącem marzeń starego Piotra z 2015/2016/2017 roku - pełno Słońca, komfortowych temperatur i niemal 100% sumy opadów wyrobione podczas konkretnych burz. Nowy Piotr jest bardziej krytyczny, ale nadal lubi, nawet jeśli uuglobciował i wieczorem 23 czerwca nie dowierzał, że będzie miał jutro burzę :lol: Zobacz jaki ten 2021 rok był wyjątkowy - miałem być antygrudniowcem, a stałem się antyburzowcem i to w najbardziej obfitym sezonie mojego dotychczasowego życia :lol: Wprawdzie nie na długo, ale też się liczy ;)

Te ciepłe barwy faktycznie bardziej rzucają się w oczy; może to nawet kwestia mojego lekkiego daltonizmu, że zwróciłem na nie taką uwagę. Różnica rzeczywiście nie jest duża.

Zastanawiam się dlaczego w ogóle napisałem o sierpniu 2009, ale to chyba zasługa prastarego Kmroza, który ciągle siedzi mi gdzieś w głowie :lol: Z majem 2009 po namyśle też zgoda, a co do lipca 2011 to też się przejechałem oceniając go z pamięci - w Legionowie nawet ten lodowaty okres na początku trwał krótko (czyli dla mnie do wybaczenia), a podany przez Ciebie okres naprawdę był wybitny i wcale nie tak pochmurny, na pewno bardzo by mi się spodobał :D Nawet zamówiłbym sobie jego powtórkę, ale na razie priorytety takich "zamówień" w moich marzeniach są inne :) http://www.lukedirt.com.p...hp?pic_id=10669 http://www.lukedirt.com.p...php?pic_id=7270

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Odpowiedz do tematu