Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Kwiecień 2021, 15:11
Jacob napisał/a:
No się nawet podoba, ale lepiej, żeby padało do 29.04, a już nawet od 30.04 może być ładna pogoda na grilla, ale też zachmurzenie odpowiednie, żeby przypadkiem w dzień nie było ponad 20 stopni, a w nocy mróz jak podczas majówki 2009. 3.05 może być majówkowa burka, tj. 3 lata temu
Dla mnie dni z opadem mogą występować cały czas, tylko by nie dochodziło do ochłodzeń, jak do tej pory, że większość Polski miała termiczne przedwiośnie (lub dolne granice wiosny termicznej), a obszary podgórskie i górskie nawet powrót do termicznej zimy.
pawel napisał/a:
To, że tak dużo dostałeś świadczy o tym, iż to nie był typowy genueńczyk.
To prawda, niż Xander nie był typowym niżem z południa (jedynie na początku okresu przeszły dość szybko 3 fronty o charakterze południkowym, ale to tak dla formalności), tylko "kręciołkiem" nad Polską, dlatego w takiej sytuacji obszary nizinne w północnej części Polski mogły paradoksalnie otrzymać więcej opadów niż wyżynne czy nawet górskie. Przy typowych niżach z południa jednak S województwa (Górny Śląsk, Małopolska oraz ewentualnie Podkarpacie, Kielecczyzna i Lubelszczyzna) pozostałyby bez konkurencji w kwestii opadów. Sytuacje z końcówki kwietnia 2019 czy przełomu 2-3 dek. maja 2019 to ładnie potwierdziły.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Kwiecień 2021, 15:20
Brakuje bardzo tych genuanów w ostatnich latach. Mam wrażenie, że ostatni prawdziwy genuan był 30.11.2017. Później niemal wszystkie niże z południa zachowywały się co najwyżej quasi-genuańsko.
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Meteorologia Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 6058 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 17 Kwiecień 2021, 18:55
Był, z tym, że przemknął nietypowo szybko(dlatego Okęcie otrzymało 17,7 mm, a Kasina Wielka 20,7 mm). Do typowego genuana bym dołączył jeszcze blokowanie przemieszczania, tymczasem:
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Kwiecień 2021, 16:26
PiotrNS napisał/a:
Teraz to pod ostrzałem jest Nowak
Faktycznie był taki człowiek (prawa ręka naszego dawnego premiera, p. Donalda Tuska), co nadzorował drogami na Ukrainie i podobno naprzyjmował dużo łapówek oraz zarzucano mu pranie brudnych pieniędzy. Nawet też był podejrzewany o współpracę z grupami przestępczymi. Faktycznie względem p. Obajtka wydaje się bardziej nieuczciwym przedsiębiorcą. Ale więzienia uniknął.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum