Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2 Kwiecień 2022, 15:03 Nadchodzi nowy standard telewizji naziemnej
Od marca do czerwca 2022 roku w Polsce wprowadzany będzie nowy standard telewizji naziemnej – DVB-T2/HEVC. Dla wielu widzów oznaczać to będzie konieczność kupienia dekodera lub nowego telewizora. Wybierając nowy sprzęt musimy uważać na oferty nieuczciwych sprzedawców, które pojawiają się w sieci.
Dlaczego wprowadzana jest ta zmiana? Głównie z powodu ograniczeń standardu DVB-T oraz ze względu na rosnące potrzeby operatorów telekomunikacyjnych w związku z planami szerokiego wprowadzenia w Polsce łączności 5G.
Z tego co wiem, kupić nowy dekoder (albo nowy telewizor, jeśli tylko taką osobę na to stać) muszą tylko ci, co korzystają z telewizji naziemnej i mają telewizor starszy niż 5 lat. Chociaż sam nie wiem, jak to w końcu będzie. Można się w tym wszystkim pogubić.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Kwiecień 2022, 21:04
Mój telewizor na szczęście obsługuje ten nowy format, ale z tego co się orientuję, w większości przypadków wystarczy zmiana dekodera i już będzie w porządku - nie wiem natomiast co z sytuacją, kiedy ktoś ma tylko telewizję naziemną z podstawowymi kanałami, a odbiornik nie obsługuje DVB-T2. Czy wystarczy wtedy dokupienie pakietu z dekoderem czy trzeba zmienić telewizor
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Ja na szczęście mam kablówkę z VECTRY także ich streaming w kompie i w smartfonie https://tvsmart.vectra.pl/tv/strona-glowna w związku z czym te zmiany mnie nie dotyczą ( w domu). Na działkę z sto-parę złotych kupiłem nowy dekoder i już teraz mam tam więcej kanałów. To już działa. Nawet nie muszę czekać na wyłączenie starego systemu, co u nas nastąpi 27 czerwca.
P.S. Na działce jest stary, jeszcze kineskopowy, aczkolwiek kolorowy 14-to calowy Grunding do dekodera podłączany kablem SCART (czyli tzw. "eurozłączem").
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 10:26
Mój główny telewizor też będzie odbierać na nowym paśmie ale ten drugi już nie. U nas już nie miały działać od 1 kwietnia ale jeszcze wczoraj odbierał.
Tu sprawdzisz https://www.gov.pl/web/dvbt2/wyszukiwarka-ntc kiedy zostanie wyłączony stary system nadawania telewizji naziemnej. Nowy działa już wszędzie, na nowym dekoderze wszystkie multipleksy już są dostępne.. Sprawdzone praktycznie (nadajnik Łosice-Chotycze, woj. mazowieckie). . Także możliwy jest (na razie) odbiór dotychczasowych kanałów na starym dekoderze, ale w miejscu kanałów z nowych multipleksów wyświetla się komunikat "zakodowane".
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 18:15
Wcześniej w gazetach i internecie było ,że u nas na starym paśmie miało być do 31 marca a widzę ,że dopiero 25 kwietnia. Nawet nie wiedziałem o tej stronce. Z drugiej strony rzadko wchodzę bo mam telewizję z orange.
Wcześniej w gazetach i internecie było ,że u nas na starym paśmie miało być do 31 marca a widzę ,że dopiero 25 kwietnia. Nawet nie wiedziałem o tej stronce. Z drugiej strony rzadko wchodzę bo mam telewizję z orange.
To Ciebie nie dotyczy i nic nie musisz robić. U wszystkich operatorów satelitarnych i kablowych (także ze światłowodem) nic się nie zmienia. Tylko w telewizji naziemnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum