Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 29 Maj 2022, 11:41
No dramat, ja gdyby nie korki, to bym się w życiu sam nie utrzymał, chude miesiące do września teraz nadchodzą, a przypominam, że pracuję w IT, które podobno jest i tak jedną z lepiej płatnych branży
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 29 Maj 2022, 11:42
Większość nauczycieli jest albo naprawdę mierna, albo czasem się zdarza, że jest dobra nauczycielka, która robi to z pasji i ma bogatego męża, który dosłownie ją utrzymuje.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 29 Maj 2022, 11:43
kmroz napisał/a:
No dramat, ja gdyby nie korki, to bym się w życiu sam nie utrzymał, chude miesiące do września teraz nadchodzą, a przypominam, że pracuję w IT, które podobno jest i tak jedną z lepiej płatnych branży
To musisz naprawdę słabo zarabiać, gdy ja pracując w średnim korpo jestem w stanie co miesiąc sporo odłożyć, mimo, że płacę również za wynajem pokoju w centrum miasta i czasem coś trzeba kupić sobie do jedzenia.
Wysłany: 29 Maj 2022, 12:01
No może trochę przesadziłem, ale jednak oprócz jedzenia i czynszu (w moim przypadku to jednak trochę więcej niż pokój) są też inne wydatki jak sprzęt, ubrania, zdrowie, czasem jakieś wyjazdy, czy nawet zwyczajnie życie towarzyskie, to też kosztuje. No jeszcze osoba żyjąca samotnie i wynajmująca jedynie nie za duży pokój (cena rzędu 700-1000zł), a przede wszystkim młoda i prosperująca, to jest w stanie za taką "pensję nauczyciela" się utrzymać, no ale jak ktoś ma całe życie tak żyć i jeszcze utrzymywać rodzinę, to serio współczuje.
Wysłany: 29 Maj 2022, 12:05
A oczywiście biorę tu jeszcze pod uwagę inny wątek, że nauczyciel to zawód bardzo istotny i wymagający wbrew pozorom wielu poświęceń oraz odpowiedzialności. A pensja, oscylująca na granicy minimalnej, dramat jakiś
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 29 Maj 2022, 12:39
kmroz napisał/a:
No może trochę przesadziłem, ale jednak oprócz jedzenia i czynszu (w moim przypadku to jednak trochę więcej niż pokój) są też inne wydatki jak sprzęt, ubrania, zdrowie, czasem jakieś wyjazdy, czy nawet zwyczajnie życie towarzyskie, to też kosztuje. No jeszcze osoba żyjąca samotnie i wynajmująca jedynie nie za duży pokój (cena rzędu 700-1000zł), a przede wszystkim młoda i prosperująca, to jest w stanie za taką "pensję nauczyciela" się utrzymać, no ale jak ktoś ma całe życie tak żyć i jeszcze utrzymywać rodzinę, to serio współczuje.
Oczywiście, oprócz czynszu (u mnie to jest pokój a nie mieszkanie) czy jedzenie to trzeba też mieć kasę na wyjazdy i życie towarzyskie, mi to starcza na tyle, że jestem w stanie odłożyć miesięcznie całkiem sporo na własne mieszkanie, bo też nie widzi mi się wiecznie tułać na wynajmie i myślę przyszłościowo.
I stety-niestety mam pensję brutto sporo wyższą niż taki nauczyciel co też zmienia sytuację no i nie mam żadnych zobowiązań typu dziecko czy mąż. ;-> Nauczyciele powinni zarabiać więcej niż to co przedstawione w artykule, bo jak wspominasz tu...:
kmroz napisał/a:
nauczyciel to zawód bardzo istotny i wymagający wbrew pozorom wielu poświęceń oraz odpowiedzialności.
...nauczyciele to wymagający zawód i trzeba pamiętać, że to oni nauczyli nas liczyć, nauczyli czytać i rozumować i przygotowywali do różnych egzaminów państwowych. Za swoją ciężką pracę (nieważne jak prowadzą lekcje) powinni zarabiać o wiele więcej i co najważniejsze, godnie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Maj 2022, 12:44
funkcyjka napisał/a:
To musisz naprawdę słabo zarabiać, gdy ja pracując w średnim korpo jestem w stanie co miesiąc sporo odłożyć, mimo, że płacę również za wynajem pokoju w centrum miasta i czasem coś trzeba kupić sobie do jedzenia.
Od przyjaciółki z Krakowa wiem, że w niektórych korpo w tym mieście płacą naprawdę porządnie i to zaraz po studiach (to jakaś międzynarodowa korporacja zatrudniająca ludzi wykształconych humanistycznie, tę dobrą zarobkową ofertę otrzymała dziewczyna po mniej popularnej, ale nie egzotycznej filologii).
A zarobki nauczycieli to w dużej mierze kiepskie kwoty, ale pamiętajmy o korkach - za przygotowanie do matury to nawet w mieście wielkości Nowego Sącza niektórzy nauczyciele biorą 100 zł za 1,5 godziny, a ostatnie dane na ten temat mam sprzed czterech lat, teraz na pewno jest drożej).
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum