Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Czerwiec 2022, 22:14
Dzisiaj zanotowano u mnie 34,9 stopnia, co oznacza nowy rekord temperatury dla czerwca. Ekstremalnie ciepłego czerwca, znowu Średnia temperatura dobowa wyniosła 27,3 stopnia i wprawdzie rekordowa nie była, ale i tak doprowadziła dzisiejszy dzień do czołówki najgorętszych w historii. Nawet w czerwcu 2019 takich nie było, co wywołało we mnie zdziwienie.
Po dzisiejszym dniu na jakiś czas mam dosyć lata i chce mi się na myśl o tym, że jutro ma być podobnie gorąco, jakby dzisiejszy koszmar to wciąż było za mało. Chcę mieć to już za sobą, a przed sobą polskie lato, a nie tureckie...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Czerwiec 2022, 23:01
Uwierz, dzisiaj naprawdę uuglobciowałem bardzo mało jak na to, jakie panowały temperatury. Wcześniej podobnie, wyjątkowo mało denerwowałem się pogodą. Dopiero teraz, po przejściu tego dnia, czuję już wielką ochotę doświadczenia zasłużonego ochłodzenia.
Ale naprawdę, gdybyś mnie śledził z ukrycia, wiedziałbyś że jak na taką falę upałów, uuglobciowałem wyjątkowo mało jak na to, co pokazywałem parę razy wcześniej. Może przez to, że od ostatniego piątku trochę odciąłem się od prognoz.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Lipiec 2022, 14:49
Ja dałem instynktownie +36 C, bo pomyślałem sobie o typowej temp. ciała u człowieka (tylko nie uwzględniałem liczby po przecinku, bo w zaokrągleniu to byłoby już +37 C) i że ten gorąc tej granicy nie będzie w stanie przekroczyć.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Lipiec 2022, 14:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 1 Lipiec 2022, 20:29
No ja nie mogę Ale dzisiaj potężnie przyłożyło - padło 36,7 stopnia, co stanowi wyrównanie rekordu absolutnej temperatury lipca z 5 lipca 1957 i zabrakło zaledwie 0,1 stopnia do wyrównania rekordu wszechczasów.
Miarka się przebrała Teraz ma być chłodno i tyle, pogięło pogodę w ostatnim tygodniu. I o ile do tej pory byłem spokojny, tak teraz jestem już mocno zdenerwowany. Dość upałów w jakiejkolwiek formie. Zapraszam za rok.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21118 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Lipiec 2022, 20:34
W Toruniu tmax dzisiaj wyniosła 36,1 st., przez co lipiec 2022 ma piąta najwyższą lipcowa abs. tmax. od początku serii (wyższe miały tylko lipce 1959, 1994, 1998 i 2015)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum