Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
W mojej rodzinie sałatę i mizerię zawsze robiło się z dodatkiem śmietany z cukrem bez solenia. Owszem mizeria robiona bywała i na ostro, ale wtedy z pieprzem i z octem, ale bez śmietany. Śmietana w połączeniu z solą była dla nas niesmaczna. Zresztą solona sałata traciła swą kruchość i smakowała jakby była zwiędła, wprost konsystencją przypominała zużyte kondomy. Z cukrem była "żywiusieńka" i dlatego smaczna. A jakie są Wasze gusty w tej kwestii
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Październik 2021, 09:00
Ja sałatę jem tylko świeżą na kanapki pod inne produkty. W ogóle nie jadam majonezu ani śmietany no chyba śmietana 36% ubita z cukrem czyli kremówka tą owszem. Zresztą dużo produktów nie jadam ale nie dlatego ,że kaloryczne czy coś ale dlatego ,że mi nie smakują.
Z takiej śmietanki moja żona robi wspaniale "sernikowate" ciasto bez pieczenia, czyli "śmietanowiec". Pod spód herbatniki, na wierzch galaretka owocowa i owoce.
A taką zwykłą śmietanę (10-cio procentową jogurtową)
używamy do zup, do polewania naleśników i pierogów z serem, do mizerii, oraz do sałaty.
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 17 Lipiec 2022, 10:47 Re: Słodkie i slone.
zgryźliwy tetryk napisał/a:
W mojej rodzinie sałatę i mizerię zawsze robiło się z dodatkiem śmietany z cukrem bez solenia. Owszem mizeria robiona bywała i na ostro, ale wtedy z pieprzem i z octem, ale bez śmietany. Śmietana w połączeniu z solą była dla nas niesmaczna. Zresztą solona sałata traciła swą kruchość i smakowała jakby była zwiędła, wprost konsystencją przypominała zużyte kondomy. Z cukrem była "żywiusieńka" i dlatego smaczna. A jakie są Wasze gusty w tej kwestii
Kiedyś w domu rodzinnym była mizeria na słono, ale faktycznie smakowała okropnie, dlatego od paru lat jak jestem u rodziców to zawsze jest mizeria na słodko.
Janekl napisał/a:
Ja sałatę jem tylko świeżą na kanapki pod inne produkty. W ogóle nie jadam majonezu ani śmietany
Nigdy nie próbowałam śmietany na kanapki.
To teraz tak spytam: Jakie dania/produkty lubicie stricte na słono, a jakie z dodatkiem słodkiego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum