Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Lipiec 2022, 15:19 Etapy życia człowieka
To mój podział oczywiście xd
Noworodek - 0-3 miesiące
Niemowlę - 4-11 miesięcy
Wczesne dzieciństwo - 1-6 lat
Pełnia dzieciństwa - 7-12 lat
Późne dzieciństwo - 13-17 lat
Wczesna dorosłość - 18-25 lat
Pełnia dorosłości - 26-41 lat
Późna dorosłość - 42-60 lat
Wczesna starość - 61-69 lat
Pełnia starości - 70-84 lata
Późna starość - 84 do śmierci
Traktować to luźno, podobnie jak dany sezon wegetacyjny każdy człowiek rozwija się inaczej, szczególnie różnice są widoczne w ostatnim etapie, bo wiele osób nawet nie dożywa tej starości xd
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Ostatnio zmieniony przez FKP 25 Lipiec 2022, 17:35, w całości zmieniany 2 razy
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Lipiec 2022, 16:08
Ja bym dał tak:
Noworodek: do 1 miesiąca
Niemowle: 1 miesiąc-1 rok
Wczesne dzieciństwo: 1-7 lat
Pełnia dzieciństwa: 7-13 lat
Późne dzieciństwo: 13-18 lat
Wczesna dorosłość: 18-29 lat
Pełnia dorosłości: 30-50 lat
Późna dorosłość: 50-60 lat
Wczesna starość: 60-67 lat
Pełnia starości: 67-80 lat
Późna starość: >80 lat
Tylko że ten podział, zwłaszcza w kwestii starości jest bardzo ciężko określić, tak jak pisał FKP No i tak też trochę jak w sezonie wegetacyjnym, czasami wszystko może przebiegać wydawałoby się jak należy po czym przyplącze się jakiś przymrozek ( w tym wypadku np zawał) i po człowieku
Zawał No, niekoniecznie po człowieku. Ja przeżyłem ich dwa. Ale wypadki (lotnicze, drogowe etc.), te zbierają większe "plony". O wojnach i zarazach już nawet nie warto wspominać.
Noworodek: do 1 miesiąca
Niemowle: 1 miesiąc-1 rok
Wczesne dzieciństwo: 1-7 lat
Pełnia dzieciństwa: 7-13 lat
Późne dzieciństwo: 13-18 lat
Wczesna dorosłość: 18-29 lat
Pełnia dorosłości: 30-50 lat
Późna dorosłość: 50-60 lat
Wczesna starość: 60-67 lat
Pełnia starości: 67-80 lat
Późna starość: >80 lat
Tylko że ten podział, zwłaszcza w kwestii starości jest bardzo ciężko określić, tak jak pisał FKP No i tak też trochę jak w sezonie wegetacyjnym, czasami wszystko może przebiegać wydawałoby się jak należy po czym przyplącze się jakiś przymrozek ( w tym wypadku np zawał) i po człowieku
Moim zdaniem, to w okresie, który Jorguś nazwał "pełnią starości" jest jak w śpiewanej przez Marylę Rodowicz piosence Seweryna Krajewskiego ze słowami Magdy Umer:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum