Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Uran 235 jest izotopem uranu 238 występujący w jego rudach jako siedmioprocentowa domieszka. Czyli musi zostać oddzielony od całej reszty. Nazywa się to wzbogacaniem. Nie jest to proces prosty technologicznie i tani.
https://joblife.pl/produkcja/co-to-jest-wzbogacony-uran/
Cytat:
W 2011 roku, kiedy miała miejsce katastrofa w elektrowni atomowej w Fukushimie ceny uranu zaczęły gwałtownie spadać. Trend utrzymywał się przez kilka lat, jednak ostatnio wskutek ograniczenia podaży cena zaczęła ponownie wzrastać. Brak jest jednak oficjalnych informacji na temat ceny uranu wzbogacanego możliwego do zastosowania jako paliwo w reaktorach jądrowych. Znana jest natomiast cena surowca o zawartości, podobnie jak naturalny uran około 0,7% 235U. Jest to tzw. yellowcake będący półproduktem stosowanym do produkcji wzbogaconego uranu. Jego cena oscyluje w granicach 55$ za kilogram.
Czyli 55 dolców za kilogram substancji zawierającej 0,7% uranu 235. Dolicz koszty jego wzbogacenia. Sadzę, że małe to one nie są.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2022, 01:31
Teoretycznie, energia atomowa wydaje się być ekologicznym źródłem, ale mi przynajmniej niestety rzucają się bardziej w oczy zagrożenia z nią związane (które są dużo poważniejsze niż przy paliwach kopalnych). No i biorąc pod uwagę nowoczesność, to tak średnio mi się to rozwiązanie widzi- elektronika szaleje, samochody też spora grupa osób chce mieć wypasione, bogaci przedsiębiorcy wykupują ziemię w celu postawienia nowych inwestycji (też budowlanych- tyle że to osiedla mieszkaniowe lub drogowych), a przy tym jeszcze kopalnie są zamykane... No i ta propozycja jest kosztowna, a niestety nie wszyscy mają się w dobrobycie...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum