Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Wrzesień 2022, 12:41
Nauczyciele są też różni i nie każdy powinien pracować w zawodzie, ale to dotyczy różnych grup zawodowych. Nie zmienia to faktu, że zawód wymagający ukończenia tytułu magistra powinien na start dostawać więcej niż minimalna xd ale no z drugiej strony wolny rynek ma swoje wady i zalety, a drogi zawodowej nikomu się nie nakazuje.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 4 Wrzesień 2022, 12:54
Kiedyś rozmawiałem z moim znajomym ,który jest nauczycielem i spytałem się dlaczego nim został bo zawsze mówił ,że chciałby pracować w bankowości. Powiedział ,że ledwo zdał studia i tylko do szkoły go przyjmą więc się meczy w szkole chociaż podoba mu się ,że ma dużo czasu dla siebie a w innej pracy musiałby harować a tu w szkole nie musi się nadwyrężać.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Wrzesień 2022, 12:58
Myślę że to zależy też od stopnia edukacji, moja mama uczy klasy 1-3 i ma dość sporo zajęć, dużo przygotowuje się na lekcje, robi na koniec każdego roku każdemu uczniowi fotoksiazke, prowadzi sporo zajęć dodatkowych, rewalidacji, zajęć adaptacyjnych z Ukraińcami, no i swoje czasu zajmuje też pisanie opisowych świadectw. Ale też zdaje sobie sprawę, że nie kazdy pedagog tak podchodzi do sprawy i są też tacy, którzy po prostu się obijają, zresztą moja mama też tego nie ukrywa.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Wrzesień 2022, 16:05
Opisowe świadectwa były fajne, bo więcej się człowiek miłego na nich o sobie dowiedział, niż podczas wywiadówki w szkole (jak Rodzice chodzili). Ciekawe u mnie z dzisiejszej perspektywy były też takie "książeczki" z literkami A do F (w klasach 1-3 SP oczywiście: "A" to był najlepszy stopień, "F" najgorszy- że ktoś sobie w ogóle w jakiejś czynności nie radził lub był skrajnym urwipołciem i łobuzem, ogólnie ananasem, krążą legendy, że ktoś tam mógł dostać taki stopień, ale zazwyczaj w takich poważniejszych przypadkach kończyło się na D i E) , mimo że ze mną też były pewne problemy (na tle społecznym- zachowywałem się raczej przez całe dzieciństwo i nastoletni okres tak, jakbym miał Aspergera, obecnie nawet nie wiem, czy to nie ustało) , to przeważnie dostawałem B i C (więc głównie dobre stopnie), czasami nawet A się zdarzało (zarówno z nauki jak i z zachowania), D w dół dosyć rzadko się pojawiały, raczej stanowiły wyraźną mniejszość.
Choć wówczas pamiętam, że też się niezłego strachu przed nimi najadłem, że zobaczę o sobie beznadziejne "oceny" (czasami bałem się tam zaglądać, co mi belfrowie wypisali) i Rodzice będą niezadowoleni- jak oni kończyli je przeglądać i na ogół uspokajali, że nic takiego nie znaleźli, tylko nad czymś powinienem w przyszłym semestrze popracować, to czułem niemałą ulgę.
Jak czytałem Wasze opinie o dobrych płacach na korepetycjach (korkach), to sobie pomyślałem, że mogłaby to być ciekawa inwestycja i dobry pomysł na siebie. Jednak uświadomiłem sobie, że przecież na pedagoga się nie szkolę - ja sam nie mam daru do pouczania innych osób i tłumaczenia im rozmaitych rzeczy, raczej wolałem rozwiązywać im zadania (jak byłem proszony, bo ja sam przed szereg nie wychodziłem).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum