Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przełamanie września staje się faktem?
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:02   

PiotrNS napisał/a:
kmroz, wiesz że akurat we wrześniu trochę piromaństwa we mnie zostało Zwłaszcza, że to co uważasz za dupę wołową, a ja za taką ładną pogodę, nie stanowi we wrześniu jakiejś szczególnej anomalii (i nawet nie będę się powoływał na mój pod-podzwrotnikowy region ) i dałoby się pogodzić z ujemną anomalią. A jest mi trochę szkoda, bo jednak zabrakło mi umiarkowanej letniej/wczesnojesiennej pogody. W sierpniu co rusz atakowało gorąco, na które miałem już alergię, a teraz wskoczyliśmy w chłody.
I podtrzymuję - niech będzie chłodno i ujemna anomalia września rośnie jak się da. Tylko że po prostu wolałem inaczej to ułożyć, bo mam lekki deficyt tej pogody, o której we wrześniu tak nieładnie piszesz

Ale Ty chyba nadal nie rozumiesz o co mi chodzi :p

PiotrNS napisał/a:
Wolałbym chłodniejszy sierpień niebędący kolejnym ekstremalnie gorącym cierpniem po 2014, a za to ładniejszy wrzesień

Nie czepiam się upodobań pogodowych, a piromańskiego mylenia słów i wręcz implikowania, że złośliwość, to coś oczywistego :!: Naprawdę jesteś ostatnią osobą, po której się tego spodziewałem (no może oprócz Jacoba) i aż mi się smutno zrobiło :glaszcze:
Ostatnio zmieniony przez kmroz 13 Wrzesień 2022, 18:05, w całości zmieniany 1 raz  

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:04   

PiotrNS, Ty lepiej nie narzekaj na kontrast sierpnia i września, bo w tym roku Cię dość łagodnie potraktował zobacz na Podlasie :mrgreen:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:09   

Atojużwyjaśniłem w tamtym poście :D A złośliwość w tym wydaniu to coś oczywistego, bo wrzesień to jeszcze generalnie ciepły miesiąc, tyle że zamiast żaru częściej daruje temperatury rzędu 22-25 stopni przy pogodnym niebie i nie ma co oczekiwać w nim lochu czy chłodu jako coś normalnego. Dla mnie złośliwością była przede wszystkim pogoda w tegorocznym sierpniu, czyli susza, upały i wybitny pech jeśli chodzi o burze (z jednym wyjątkiem, ale taki wyjątek to potrafił wystąpić nawet w 2015). Mylenie słów było może piromańskie, ale chciałem przez to podkreślić, że chociaż podoba mi się tegoroczny wrzesień i jego starania, to jednak nie uważam tego, co widzę w prognozach, za ładną pogodę. Zakrycie Urana przez Księżyc spisałem już na straty, na rowerze już też raczej nigdzie dalej nie pojadę - ogólnie kurczy się zakres rzeczy, jakie mógłbym zrobić jeszcze przed październikiem na świeżym powietrzu.
Mam trochę tak jak Ty - czasami coś nie do końca Ci pasuje, a jednak to akceptujesz i starasz się polubić, bo przełamanie/antyzłośliwość/obniżanie czy podnoszenie anomalii itp.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:16   

PiotrNS, a ja tłumaczę po raz kolejny, że chodzi mi TYLKO I WYŁĄCZNIE o pomylenia słów "ładna pogoda" - czytaj wysokie usłonecznienie, brak opadów, z temperaturą - czytaj ciepło. Jestem na to mega wyczulony i tyle, przecież to dobrze wiesz. Inna sprawa, że takie dni jak ostatnio przynajmniej u mnie są wręcz idealne na rower :p Ale to już swoją drogą.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:28   

Może jeszcze dupy da, jest 13.09 dopiero xd

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:30   

Narazie nie ma na to szans i z tego trzeba się cieszyć :jupi:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:35   

Zawsze może astrefowo naplynąć ciepło :jupi:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 18:40   

Ale nie musi, może z N dawać cały czas :jupi:

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 19:17   

Listopad to chociaż ma lampę przy takich temperaturach ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Wrzesień 2022, 23:56   

Ja czuję momentami, że dzisiaj miała miejsce prawdopodobnie ostatnia "20" w tym miesiącu, ale nie jest mi żal, bo pojawiały się w przeszłym tygodniu temp. bliżej "25" przy "ładnej pogodzie" (nie licząc czwartku) :-( , dlatego też górna granica może się jak dla mnie już kończyć na ok. 17-18 C- rekordu na minus pod kątem temp. mimo wszystko nie będzie. ;-)

Pogoda również raczej podzieli los temp.- słońca raczej będzie mniej niż w typowym wrześniu. ;-) :-(

Mój organizm jak zwykle wolniej reaguje na zmiany temp., ale jak na razie mam się dobrze w krótkim rękawku i krótkich spodniach. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu