Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 09:48
Może FKP jest piromanem tak jak trochę ja A wtedy można bezkarnie Dla mnie to był zawsze drugi najfajniejszy dzień w roku po Wigilii, trzeci był dzień zakończenia roku szkolnego Większość Sylwestrów miło wspominam, o dziwo najlepiej to chyba 2020, a 2021 gorzej
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38276 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 12:29
A tak na poważnie, to Sylwestra lubiłem w czasach, kiedy czekanie północy nie było dla mnie codziennością i było przy tym sporym wyzwaniem, czyli tak do około 2010 roku xd Teraz to po prostu tylko okazja do imprezowania i już mi się znudziła, więc w tym roku, jak pewnie wiesz, trochę zmieniłem swoje plany. Oby tylko pogoda dopisała i dlatego też kibicuje, by sektor ciepłego powietrza w dniu jutrzejszym minął również podkarpackie
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Fajnego Co rok jesteśmy coraz starsi, coraz bliżej nam "do piachu"
Kanonada, obecnie tak powszechna w noc sylwestrową niegdyś była częścią obchodów rezurekcji, czyli inauguracji świąt wielkanocnych. W Sylwestra strzelały tylko korki od szampana, najczęściej radzieckiego. Francuski był kosmicznie drogi i można go było dostać tylko w PEWEXIE l lub w BALTONIE za bony albo dolary.
Wracając do rezurekcji:
Cytat:
Z rezurekcją zrosło się strzelanie. Po wojnie miano z czego! Później używano petard. Huk był niesamowity. Ta kanonada towarzyszyła procesji rezurekcyjnej. Wcześniej młodzi chłopcy chodzili, czasem z orkiestrą, pod okna domów, w których mieszkały panny (szczególnie te ładne) i budzili na rezurekcję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum