Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 24 Maj 2022, 13:24 Re: szachy
Kszś napisał/a:
Lubicie szachy? Graliście kiedyś? Moim marzeniem jest zdobyć 1800 ptk elo dzięki czemu znaleźć się w kategorii pierwszej, ale to jeszcze dosyć długa droga.
Kiedyś próbowałam grać, ale wydawały mi się o wiele trudniejsze niż np. warcaby co chyba jest prawdą. Chwilowe zainteresowanie szachami odnotowałam poprzez serial Gambit Królowej i tam wyglądało to naprawdę fenomenalnie. Słyszałam, że podczas boomu na ten serial, wiele osób wykupowało całe zestawy.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2023, 22:37
Ja potrafię jakoś tam grać, ale nie jestem zbyt biegły. Znam trochę teorii i jestem w stanie przeprowadzić chyba całkiem niezłe otwarcie, natomiast gubię się na dalszym etapie rozgrywki. Przez lata prawie w ogóle nie grałem w szachy i zainteresowałem się tą dyscypliną na nowo dopiero w ubiegłym roku, kiedy postanowiłem rozgrywać sobie chociaż jedną partię z komputerem dziennie, tak dla ćwiczenia umysłu.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Ja potrafię jakoś tam grać, ale nie jestem zbyt biegły. Znam trochę teorii i jestem w stanie przeprowadzić chyba całkiem niezłe otwarcie, natomiast gubię się na dalszym etapie rozgrywki. Przez lata prawie w ogóle nie grałem w szachy i zainteresowałem się tą dyscypliną na nowo dopiero w ubiegłym roku, kiedy postanowiłem rozgrywać sobie chociaż jedną partię z komputerem dziennie, tak dla ćwiczenia umysłu.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Sierpień 2023, 22:50
Ustawiłem opcję "pośrednią" i nie ukrywam, że najczęściej przegrywam, ale widzę że coraz częściej udaje mi się wypracowywać dobre rozwiązania. Brakuje mi jeszcze takiego specyficznego widzenia przestrzennego i budując strategię, trudno jest mi wyobrazić sobie "architekturę" szachownicy po hipotetycznych ruchach przeciwnika. Nieraz zdarza się, że tworzę w głowie misterny plan, aż kiedy znajduję się o jeden krok od wymarzonego ruchu, z nieoczekiwanej strony pojawia się przeszkoda. I zamiast bić hetmana trzeba bronić swojego króla
Ja nawet windowsowskiego pasjansa ustawiam na opcji łatwej. Innych gier (w tym szachów) nie praktykuję, gdyż mając umysł typowo humanistyczny, "poza zasięgiem" mam myślenie matematyczno- strategiczne. Dla mnie to "czarna magia".
Wysłany: 9 Sierpień 2023, 23:09
zgryźliwy tetryk, ja też mam umysł humanistyczny i nigdy nie czułem się zbyt dobry w naukach ścisłych, ale nadal chcę utrzymywać z nimi pewną łączność Lubię np. liczyć w pamięci, co jest moją dość niestandardową umiejętnością, zważając na to, że z matematyki nigdy orłem nie byłem. Szachy przydają się w rozwijaniu takiego innego rodzaju myślenia, dlatego lubię w nie czasami pograć, aby nie ograniczać się tylko do tych mniej ścisłych umysłowych wyzwań
Hobby: Inne Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Wrz 2019 Posty: 99 Miejsce zamieszkania: Warszawa
Wysłany: 16 Sierpień 2023, 01:02
Najlepszym sposobem, aby poczynić progres w szachach jest analiza przegranych partii. Przegrywamy po to, żeby wynieść z porażki lekcję. Po drugie rozwiązywanie zadań taktycznych, czyli tak zwanych puzzli, należy znaleźć najlepsze (jedyne dające wygraną - tak działają puzzle) posunięcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum