Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Filmy o psychopatycznych lub socjopatycznych nastolatkach:-(
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Sierpień 2023, 15:19   Filmy o psychopatycznych lub socjopatycznych nastolatkach:-(

Najmocniej przepraszam, chciałbym spytać czy kojarzycie więcej filmów, albo któryś z niżej podanych przeze mnie? ;-) Żeby nie wynikło z tego tytułu jakiekolwiek nieporozumienie, pragnę na wstępie przysiąc i zapewnić z ręką na sercu, że ja jestem "ponad to" i uczyć się od złych bohaterów negatywnych i nieludzkich postępowań Broń Boże nie chcę :-( , ale tak pytam z czystej ciekawości. ;-)

Ja mogę w każdym razie przedstawić listę chronologiczną tytułów, z którymi miałem okazję się zapoznać. ;-) Wszystkie (lub prawie wszystkie) seanse są produkcji amerykańskiej (w sensie USA). ;-)

Klasa 1984 (Class of 1984), 1982, Australia/Kanada, dramat/dreszczowiec (thriller)/akcja, Mark L. Lester: Jeden gang związany z subkulturą pank i handlujący narkotykami próbuje przejąć władzę w szkole. :-( Najwięcej zamieszania robi jej przywódca, który wdaje się w wielki konflikt z nowo przyjętym nauczycielem muzyki. :-( Fabuła osiąga swe "apogeum", gdy zbuntowana młodzież chce zgwałcić, a później porywa (czy też uprowadza) ciężarną żonę belfra i przetrzymuje ją na dachu placówki. :-(
https://www.filmweb.pl/film/Klasa+1984-1982-6773

Szał krwi (Blood Rage), 1987, Stany Zjednoczone, horror (slasher), John Grissmer: Cała akcja jest oparta w dużej mierze na zbrodni z dzieciństwa. :-( Jeden z bliźniaków zabija w drastyczny sposób innego człowieka, a potem zrzuca winę na drugiego, który ląduje w szpitalu psychiatrycznym, ale z niego ucieka. :-( Ponieważ pomijając fryzury bracia są bardzo podobni do siebie, a także wprowadzają bliskich w błąd do tego stopnia, że nawet znajomi i rodzina (ich rodzona matka) mylą ich ze sobą, taka ich postawa staje się też przedmiotem niemałej tragedii, mimo że w tle oczywiście dochodzi do licznych okrutnych morderstw. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...rwi-1987-164704

Synalek (The Good Son), 1993, Stany Zjednoczone, dreszczowiec (thriller), Joseph Ruben: Bohaterowi głównemu umiera matka. :cry: Jego ojciec odwozi go do wujków, w nadziei, że pomoże to podopiecznemu wrócić do równowagi. :-( Sytuacja jednak osiąga odwrotny efekt od zamierzonego, gdy spędza coraz więcej czasu ze swoim kuzynem. :-( W międzyczasie rodzi się wiele nieszczęść, wypadków, a także prób zabójstw nie tylko obcych, ale i najbliższych osób. :-( 1 pies wręcz został uśmiercony. :-( Ciekawostka: Dobrego nastolatka grał aktor, który zasłynął potem z roli Froda we Władcy Pierścienia, a w złego z kolei wcielił się tytułowy Kewin. ;-)
https://www.filmweb.pl/film/Synalek-1993-93905

Strach (Fear), 1996, Stany Zjednoczone, dreszczowiec (thriller), James Foley: Nastolatka podczas wyjścia do klubu poznaje chłopaka, który sprawia na niej dobre pierwsze wrażenie. :-( Nie należy on jednak w rzeczywistości do spokojnych osób: potrafi uderzyć i przewodzi też jedną bandą. :-( Ciekawostka: Naczelnym antagonistą został aktor, który wystąpił później w filmach Ted i Ted 2 jako jeden z głównych bohaterów (nie, nie podkładał on głosu misiowi). ;-) Protagonistką z kolei była dosyć znana aktorka, ale jej dorobku filmowego tak nie znam. :-(
https://www.filmweb.pl/film/Strach-1996-5573

Słoń (Elephant), 2003, Stany Zjednoczone, dramat/dreszczowiec (thriller)/kryminalny, Gus Van Sant: Dwóch nastolatków opracowuje zuchwały plan napadu na szkołę, by przede wszystkim zemścić się na uczniach i uczennicach, którzy im dokuczali w przeszłości i ogólnie źle ich traktowali. :-( Napastnicy wykazują upodobanie treściami odwołującymi się do nazizmu i ich sposób działania określa się jako bezwzględny. :-( Film jest niejako adaptacją zdarzeń, które miały miejsce podczas strzelaniny w szkole w Columbine, w 1999 r. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...5%84-2003-99120

Uważaj kochanie (Better Watch Out/Safe Neighbourhood), 2016, Australia/Stany Zjednoczone, horror/psychologiczny, Chris Peckover: W trakcie Świąt Bożego Narodzenia nastolatek pod nieobecność rodziców zostaje pod opieką młodej niani. :-( Wraz ze swoim kolegą lubi robić różne żarty i kawały, które w konsekwencji więcej strachu dostarczają (także im samym) niż śmiechu. :-( W międzyczasie sytuacja wymyka się całkowicie spod kontroli. :-( Opiekunka oraz jej znajomi zostają uwięzieni w domu nastolatka, a później 3 osoby umierają (w tym najlepszy ziomek głównego bohatera) w makabrycznym stylu oraz okolicznościach. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...nie-2016-753530

Mój przyjaciel stalker (The Wrong Friend), 2018, Stany Zjednoczone, dramat/dreszczowiec (thriller)?, David DeCoteau: Bohaterka jest notorycznie obserwowana przez nastolatka (mającego mroczną przeszłość), który na początku ich znajomości zwołuje imprezę integracyjną w swoim miejscu zamieszkania. :-( Główna postać podczas niej traci pamięć i staje się praktycznie całkiem zmanipulowana, pada ofiarą licznych intryg. :-( A w dodatku nieznajomy zaczyna często się kręcić wokół jej domu, co sprawia, że nie czuje się bezpiecznie. :-( Podczas kulminacyjnego momentu dochodzi zarówno do włamania, jak i do próby zabójstwa nie tylko nastolatki, ale i jej matki. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...ker-2018-834586

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Wrzesień 2023, 18:09   

Bartek617, Znalazłem jeszcze coś takiego - Niebiańskie Stworzenia, Nowa Zelandia 1994 - Opowiada o związku dwóch nastolatek o dość pretensjonalnym z punktu widzenia ówczesnego otoczenia charakterze, których wyobraźnia jest wybujała i wymyślają sobie alternatywne światy. Matka jednej z nich jest szczególnie podejrzliwa wobec przyjaźni, jaka połączyła obie niewiasty, one same w końcu postanawiają zlikwidować ją za pomocą cegły xd Niby banalna historia, ale ów morderstwo i szereg zdarzeń do niego doprowadzających rzeczywiście miał miejsce w 1954 w Christchurch.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 13 Wrzesień 2023, 20:01   

Ciekawa, choć oczywiście zarazem wzbudzająca niemały niepokój fabuła, może w wolnej chwili uda mi się ją obejrzeć- tylko oczywiście nie w nocy. ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:36   

Dzisiaj sobie obejrzałem film "Strach" ("Fear") ponownie i jestem wciąż naprawdę pod wrażeniem niektórych scen. ;-)

(chłop przeprasza bohaterkę za to, że spuścił łomot jej koledze ze szkoły, gdy zobaczył jak tamten się do niej przytulał, a także jej nabił śliwę koło oka) :-(

(antagonista spotyka się z ojcem osoby, w której się zauroczył, celem wyjaśnienia paru spraw: ojciec stawia mu twardo warunki, żeby dał sobie spokój i trzymał się z dala od córki, a chłop go próbuje upokorzyć i sprowokować do pobicia- ojciec jednak nie posuwa się do agresji, więc sam się uderza na granicy klatki piersiowej i brzucha- idealnie w splot słoneczny) ;-) :-(

(chłop robi sobie napis dziewczyny na klatce piersiowej: to znak, że ją bardzo kocha) ;-) :jupi:

(antagonista wdaje się w konfrontację z kolegą bohaterki ze szkoły, opowiadając mu w skrócie swoją historię: goni go potem w lesie, a potem niestety zabija skręcając kark :-( , ktoś tam napisał komentarz jak dobrze pamiętam, że pościg przypominał pogoń za antylopą przez lwa) ;-)

(chłop wchodzi do damskiej ubikacji i próbuje ponownie swoich sił, by nastolatkę do siebie przekonać, nie zważając za bardzo na jej bezpieczeństwo) ;-) :-(

(grupa antagonisty organizuje włamanie z zemsty do domu dziewczyny po tym jak ich kryjówka została rozwalona- on sam próbuje się dostać do domu, by prowadzić dalej swoje prywatne porachunki, w sumie w pewnym sensie stał się osobą bezdomną :-( - wszystkie jego dobra uległy zniszczeniu, w międzyczasie pies rodziny nastolatki zostaje niestety uśmiercony- jego głowa została odcięta) :-(

(to jest chyba najciekawsza, choć jak poprzednie trzy pełna nieszczęść scena [umiera na wskutek postrzelenia strażnik policyjny] :-( , w której niezwykłą akcją jest nagłe wejście ojca dziewczyny, który policzkuje antagonistę i jego znajomego, będącego członkiem grupy- niesamowite jest to, że mimo solidnego klepnięcia tak szybko wraca do siebie: miłość do córki mężczyzny musiała pomóc mu znieść ten silniejszy cios i się sprawnie zregenerować) ;-)

(ostateczna konfrontacja między chłopem a dziewczyną a także jej ojcem ma miejsce- finał bójki wydaje się zaskakujący: ojciec rozwalił córce całkiem pokój i wyrzucił nielubianego przeciwnika przez okno :-( , ale... z drugiej strony zagwarantował szerszy dostęp do świeżego powietrza ;-) , zagrożenie zdrowia i życia też się w sumie zmniejszyło) ;-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:54   

Jeszcze w "Igrzyskach Śmierci" jakby nie patrzeć psychopatyczne zachowanie nastolatków jest aprobowane xd

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 16 Sierpień 2025, 15:03   

Jeszcze paskudna jest seria filmów pt. "Diabelskie nasienie" ("Bad Seed") :-(

Główna postać, wokół której kręci się akcja, jest zepsutą do cna (czy szpiku kości) osobą, nie mającą z pewnością poszanowania dla ludzkiego życia... :-( :cry: W retrospekcji przyczyniła się do śmierci swojej pierwszej opiekunki, spychając ją ze schodów, a na początku filmu zabija swojego kolegę na skarpie (poszło o jakiś łańcuch, który on zdobył jako nagrodę za zasługi szkolne, a ona go ponoć chciała), później doprowadza do wypadku swojej nauczycielki będącej na tropie śledztwa (uwalniając zabójcze osy, które dostają się do jej samochodu i doprowadzają do wypadku), następnie uśmierca swoją opiekunkę, która po drodze się domyśla, że jest winna i ją z tego powodu szantażuje, sugerując że spotka ją surowa kara za swoją zbrodnię (inicjując podpalenie jednej chaty), po przeprowadzce ze swoim ojcem próbuje jego zabić poprzez podpalenie (w tej kwestii jednak robotę kończy dozorca, który zastając ją w sytuacji, że to ona jest niby ofiarą, a ojciec tym złym, postanawia posłać facetowi kulkę) :-(

W drugiej części nie jest lepszą osobą... :-( Zabija psa jednej koleżanki, o którą jest zazdrosna (bo ta podobno lepiej tańczy), przyczynia się do kalectwa swojego wuja (który nabiera z biegiem seansu coraz większej podejrzliwości odnośnie jej natury), a pod koniec filmu organizuje jeden wielki pożar domu, do którego przyznaje się swojej jeszcze innej znajomej ze szkoły (tej którą zna jeszcze z poprzedniej placówki oświatowej, i która lepiej się na niej poznała niż rówieśniczki), nim ją otumania- ona oraz ciotka i stryj podczas akcji ratunkowej ponoszą śmierć :-( Z tymże ciotka nim umiera poznaje tajemnicę ze strony stróża, który zabił jej ojca (myśląc wcześniej, że to on stwarza poważne niebezpieczeństwo- zastał go z bronią wymierzoną w kierunku córki)... :-(

Najgorsze nie jest dla mnie jednak to, że obmyśliła liczne tak misterne oraz nikczemne plany, by pozbyć się osób trzymających jej na tzw. muszce i mających ją na oku-> wiele osób chce eliminować swoje źródła zagrożeń, mimo że oczywiście nie sięgają po drastyczne środki, mające na celu ich całkiem zniszczyć :-( , ja np. chcę całkiem uciekać, bo obawiam się po prostu konfrontacji z innymi ludźmi... :-( Największą żenadą było to, że gdy pojawiały się interwencje ze strony służb porządkowych, ona nagle próbowała jak na zawołanie się przedstawić jako "ta dobra"... :-( Gdy uwięziła swoją "koleżankę" np., wydała nienaturalny histeryczny okrzyk przez telefon, mający na celu przedstawić, że to tamta jest tak powariowana- tyle że no naprawdę wszystkie wątpliwości odnośnie sprawstwa danej osoby zostały rozwiane, bo ta jej uwięziona znajoma znająca lepiej jej przeszłość, również odeszła wskutek rozprzestrzeniania się ognia po całej posesji... :-( Albo jak wybiegła z tego płonącego domu, trzymając swojego młodszego kuzyna w łapsku, że niby taka bohaterka- po prostu to wszystko było żałosne i chore... :-( Ogólnie... samą drogą eliminacji można koniec końców dojść do rozwiązania tejże zagadki, kto tu rzeczywiście ciągnął za sznurki... :-(

https://villains.fandom.com/wiki/Emma_Grossman
https://pure-evil-villains.fandom.com/wiki/Emma_Grossman

Fabuła dwóch nowszych ekranizacji jest w dużej mierze oparta o znacznie starszą produkcję czarno-białą... :-( Co prawda tytuły w języku oryginalnym są identyczne i fabuły bardzo podobne, ale wiadomo, postacie różne (np. w miejsce energicznej opiekunki był zaniedbany, ekscentryczny ogrodnik w starszej wersji filmu) i też mam wrażenie, że bohaterki mimo ogólnego ogromnego stopnia demoralizacji miały nieco odmienne typy osobowości (bohaterka ze starszych filmów raczej wyglądała na bardziej ekstrawertyczną [nawet po popełnieniu przestępstwa sobie rozmawiała ze swoją matką jakby się nic nie stało] :roll: , z kolei ta młodsza na bardziej introwertyczną [ta to wszystko obmyślała w głowie z wyprzedzeniem i do byle kogo raczej buzi nie otwierała]) :-( Tam wikie niby piszą, że były to postacie inteligentne, ale ja się pytam: gdzie tu jest inteligencja i mądrość, jeżeli ktoś opracowuje schemat przestępstwa (przy tym nie dając się złapać, czego niejedna osoba dorosła nie potrafiłaby rzeczywiście udźwignąć- ale dla mnie czy ktoś da tutaj radę, czy nie, nie jest wyznacznikiem naprawdę wielkiego intelektu: bo tak jak wspomniałem, na co komu mądrość, jeżeli jest przeznaczana na złe cele i znajduje złe zastosowania) :-( , na dodatek ma podobno świadomość swoich uczynków, ale mimo wszystko i tak je popełnia... :-( No tak trochę to wygląda jakbym np. naprawdę napisał wypracowanie "na poziomie", świadczące o tym, że znam daną lekturę (jej fabułę czy przesłanie, tj. poruszaną problematykę), a jednak popełnił po drodze kardynalne błędy, np. podał złe nazwisko autora, pomylił bohaterów czy źle sklasyfikował rodzaj/gatunek literacki utworu... :-( Dyskwalifikacja pracy byłaby murowana i taka sama moim zdaniem jest dyskwalifikacja mądrości i inteligencji tego typu osób... :-( Człowiek wiedzący że pewne rzeczy są złe, może pozostać w jakimś stopniu zrozumiany, jeżeli dokonuje ich z powodu tzw. afektu- wiadomo, emocje biorą górę, nie każdy radzi sobie z negatywnymi uczuciami, po pewnym czasie pojawia się żal, poczucie winy, wyrzuty sumienia: to wszystko jest oznaką normalności i człowieczeństwa... :-( Tutaj jednak żadnego wzburzenia nie ma (co najwyżej jego nieudolna próba sfingowania, w przypadku nowoczesnej adaptacji przynajmniej), jest praktycznie tylko bezwzględne wyrachowanie i chłodna kalkulacja... :-( :cry: Dlatego ja te postacie po prostu uważam za straszne :-( , i przynajmniej dla niektórych osób budzące odrazę... :-( :cry: Na pewno stanowią dobry przykład na obalenie tezy, że osoby nieletnie są zawsze cnotliwe i niewinne... :-( Ja też popełniałem niestety błędy w przeszłości, ale głównie je robiłem, bo byłem w głębi duszy (bardziej wtedy niż na zewnątrz: stosunkowo często o dziwo miewałem "pogodne" oblicze, jak patrzyłem na stare zdjęcia) ;-) :-( nieszczęśliwym, nie mogącym się nigdzie odnaleźć debilem, który najpierw spontanicznie (pod wpływem impulsu) działał, później myślał- niczego z natury nie planowałem :-( Chciałem tak naprawdę głównie usunąć się w cień i odsłaniać najwyżej tylko dla wybranych osób- te które wyglądały na bardziej wrażliwe, a przy tym jednocześnie (z mojego punktu widzenia) atrakcyjne :-( :cry:

https://villains.fandom.com/wiki/Rhoda_Penmark

Tak jak piszę, w ogólnym rozrachunku może i warto te seansy obejrzeć, bo zostały raczej "poprawnie" nakręcone, ale dla bardziej wrażliwych lub bardziej emocjonalnie zaangażowanych w treść dzieła widzów nie powinny z pewnością być pierwszym lepszym wyborem... :-( Ja oglądnąłem jeden raz każdy film z osobna i szczerze powiedziawszy żałuję tej decyzji-> tanie komedie romantyczne (więc nie np. "Sposób na teściową" ["Monster-in-Law"] czy "Dziennik Bridget Jones" ["Bridget Jones's Diary"] itp. itd.) np. jednak byłyby dla mnie przynajmniej o niebo lepsze :-(

https://www.filmweb.pl/fi...ono-1956-139876

https://www.filmweb.pl/fi...nie-2018-827750

https://www.filmweb.pl/fi...a-2022-10028170

Odpowiedz do tematu