Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20714 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2023, 19:53
Pocieszam się odrobinę, że stacje synop. np. w Bielsku-Białej czy Jeleniej Górze będą miały raczej więcej puchu niż stacja od Krakowa, bo tak z reguły bywa. Ale tak czy owak mam wielką ochotę przynajmniej przez najbliższe dni nie wychodzić z domu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20714 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2023, 22:57
No, z wizją całodobowych mrozów się nie liczyłem... Ale pewnie mimo wszystko start grudnia daleki będzie od rekordowo zimnych, bo noce akurat będą "stosunkowo łagodne".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 29 Listopad 2023, 20:23
zgryźliwy tetryk napisał/a:
W necie cały czas straszą "Syberią"
Kilkustopniowy mróz i kilkucentymetrowa pokrywa śnieżna. No naprawdę Syberia pełną gębą
Arktyczna "bomba"... ja pier...
Jedynie na terenach podgórskich temperatura w kotlinach spada i będzie spadać do kilkunastu stopni poniżej zera przy pokrywie śnieżnej przekraczającej 20 centymetrów. Ale są to normalne zimowe warunki podczas mocniejszych ochłodzeń w najchłodniejszych miesiącach w roku. Ludziom się w dupach poprzewracało z tego globalnego ocieplenia, a clickbaitowe nagłówki z mainstreamowego ścieku tylko pogarszają sprawę...
Wysłany: 29 Listopad 2023, 20:34
Najgorsze jest to, że w obecnym sezonie to bardziej wysokość pokrywy może zacząć dawać się we znaki niż niskie temp. No ale każdy medal ma dwie strony: bez regularnych niżów przewijających się przez Stary Kontynent (tj. Europę) nie byłoby mowy o większych ilościach białego puchu, ale w zasadzie bardzo mroźne noce byłyby przy obecnym rozkładzie barycznym (dominacja arktycznych mas powietrza) częstsze- zaś przy dniach z opadami śniegu czasami temp. praktycznie stoi w ciągu doby w miejscu.
Dlatego może wyniknie z tego jakieś kuriozum, ale mimo że południowa połowa Polski zyskuje dużo śniegu, to w obecnej sytuacji pogodowej będzie przynajmniej pod względem wartości numerycznych temp. neutralizować zimnice- dla mnie to akurat marne pocieszenie. Póki się nad morzem nie ociepli, będziemy dalej się męczyć obecną cyrkulacją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum