Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Orkan Sabina
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2020, 23:03   Orkan Sabina

Dziś po raz pierwszy od 12 sierpnia, dostałem takiego przyjemnego SMS-a - alert RCB 😁 W związku z tym chyba warto rozpocząć naowy wątek.
Do Polski wraz z głębokim niżem wkracza znaczący orkan Sabina. W województwach zachodnich już teraz wielu obrońców jest bez prądu, a strażacy są wzywani do usuwania powalonych drzew. W tym samym czasie druga połowa Polski przeżywa jeszcze "ciszę przed burzą" i wiatr nie wieje, mimo że może powiać nawet z prędkością ponad 100 km/h. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia 2 i 3 stopnia dla całego kraju, a jutrzejszy dzień ma okazać się dniem decydującym. 9 lutego to czwarta rocznica potężnej wichury na południu Polski, za którą wtedy odpowiadał jednak halny. To był jedyny raz, kiedy w lutym widziałem błyskawicę.
W związku z orkanem odwołano dzisiejszy mecz Bundesligi, konkurs skoków narciarskich w Willingen, a także wiele lotów, w tym loty z Polski do Wielkiej Brytanii.
A skoro jesteśmy przy tej tematyce, to mam jeszcze jedną ciekawostkę. Potężny prąd strumieniowy rozpędził transatlantyckie samoloty lecące w kierunku wschodnim, do nieprawdopodobnych, rekordowych prędkości, przekraczających 1200 km/h. Wszelkie granice przekroczył Boeing 747-400 obsługujący jeden z dzisiejszych rejsów z Nowego Jorku do Londynu. Samolot wpasował się w tor prądu strumieniowego tak dokładnie, że rozwinął prędkość ustępującą tylko prędkości legendarnych Concorde'ów. Trasę lotu przemierzył w 4 godziny i 57 minut.
Poniżej - lot z Newark do Dubaju. Boeing 777-300ER leci z prędkością 660 kilowęzłów, to jest... 1224 kilometrów na godzinę względem ziemi. Robi wrażenie.

Dawajcie znać jak wygląda sytuacja u Was. Ja mam jeszcze spokój i jest cicho, jednak temperatura już rośnie i z poziomu przymrozku podniosła się do 4 stopni. Porywy wiatru pewnie mnie obudzą, może nawet nieraz ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Luty 2020, 23:07   

U mnie już wieje ale jeszcze bez szału, 4 st. i bezchmurnie.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 9 Luty 2020, 23:32   

Nie minęło pół godziny, a już powoli zaczyna u mnie wiać. Na razie bardzo nieregularnie i między porywami zdarzają się dość długie chwile ciszy, ale niektóre podmuchy są dosyć silne. Temperatura w dalszym ciągu na poziomie 4 stopni, a niebo przeszło cirrostratusem i Księżyc wygląda jak sztuczna lampa :D

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 10 Luty 2020, 10:33   

U mnie praktycznie nie wieje :!: Jaka zima taki orkan 🤪

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 10 Luty 2020, 10:34   

Noc była dosyć spokojna i wiatr powiewał bez znaczącej siły tylko parokrotnie, za to teraz podmuchy bardzo się wzmogły i robi się niebezpiecznie. Pogoda jest słoneczna, dzięki czemu przypomina się 10 marca 2019.

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 10 Luty 2020, 11:06   

FKP napisał/a:
U mnie praktycznie nie wieje :!: Jaka zima taki orkan 🤪

A to zazdroszczę, bo przy szybkości średniej 22 m/s i porywach 48 m/s nie jest przyjemnie(nie wiem, czy wiatromierz się rozkalibrował :roll: ).

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 10 Luty 2020, 12:04   

U mnie również ,aż tak mocno nie wieje. Wczoraj wiatromierz tylko 2 razy pokazał większą wartość powyżej 60 km/h a dzisiaj najwięcej równe 50 km/h. Więc u nas trochę tylko postraszyli ale alertu RCB nie wysyłali no i słusznie.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 10 Luty 2020, 12:17   

W tym momencie pada u mnie ulewny deszcz, dobrze bo wody gruntowe trochę się uzupełnią :-D

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 10 Luty 2020, 12:45   

Niestety zdarzyła się tragedia. W Bukowinie Tatrzańskiej dach zerwany z wypożyczalni sprzętu narciarskiego zabił dwie osoby. W górach cały czas jest niebezpiecznie i nie chcę osądzać, ale narty w takich warunkach to już pewna lekkomyślność :(
https://www.polsatnews.pl...cja-kilku-osob/

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 10 Luty 2020, 16:06   

U nas "przekładaniec"; raz deszcz i chmury, przed chwilą kilkuminutowy opad gradu, raz słoneczko wyzierające z pomiędzy ławic chmur. Wiatr spory, acz nie huraganowy. +8 stopni. A jeszcze wczoraj wieczorem widać było Księżyc w pełni na bezchmurnym niebie. Ale wilgoć glebie się przyda i to jak :!:
PiotrNS napisał/a:
Niestety zdarzyła się tragedia. W Bukowinie Tatrzańskiej dach zerwany z wypożyczalni sprzętu narciarskiego zabił dwie osoby. W górach cały czas jest niebezpiecznie i nie chcę osądzać, ale narty w takich warunkach to już pewna lekkomyślność :(
https://www.polsatnews.pl...cja-kilku-osob/

Tu jest galeria fotek z miejsca wypadku z relacją świadka (należy kliknąć na ZOBACZ ZDJĘCIA)
https://fakty.interia.pl/malopolskie/news-tragedia-w-bukowinie-tatrzanskiej-prokuratura-wypozyczalnia-,nId,4318790#embed[/b]
Na zachodzie ten orkan nazywają CIARA. Oto dramatyczne lądowanie samolotu.
https://wideo.wp.pl/ekstremalne-ladowanie-sztorm-ciara-w-srodkowej-anglii-6477109568796801v

Odpowiedz do tematu