Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20447 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Luty 2020, 21:48 Odczuwalnie najcieplejsze dni w lutym 2001-19
Dużo osób narzeka, że w najcieplejsze dni tegorocznego lutego mamy doczynienia z bardzo silnym wiatrem i niewielkimi ilościami słońca, albo i z jego brakiem. Przypomnę więc odczuwalnie najcieplejsze dni lutego, w latach 2001-19.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27298 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Luty 2020, 22:50
Bardzo ciekawy wątek i ze wszystkim się zgadzam , dodałbym może jeszcze 5 lutego 2013, który mimo nie za wysokiej temp. (ok. 6 st.) wyróżnił się pełną lampką na tle bezgranicznego lochu. Tego dnia ładnie rosły kiełki tulipanów, krokusów.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20447 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Luty 2020, 22:58
Ja akurat zastanawiałem się bardziej nad 28 lutego 2013, ale tmax tamtego dnia to "tylko" 6,6 st, więc trochę lipnie by wyglądał na tle innych dni z tego wątku . Jednak w takich miesiącach jak tamten docenia się drobiazgi
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13244 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Luty 2020, 23:40
Więcej napiszę już jutro, ale mogę stwierdzić, że w krótkim rękawku w lutym chodziłem tylko 18 i 19 lutego 2019
Ponadto wyjątkowo, wręcz niebywale odczuwalnie ciepły był 22 lutego 2016, najcieplejszy lutowy dzień w historii ze średnią temperaturą 12,9 stopnia
Hobby: Meteorologia Pomógł: 207 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8196 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 27 Luty 2020, 11:54
Kojarzę większość z tych dni, no oprócz tych z samego początku wieku takich dni zabrakło mi właśnie w tym lutym, najbardziej niezwykły w moim rankingu pozostanie 1 dzień miesiąca z imponującym t.maxem blisko 14*C i 6h usłonecznieniem, inne bardzo ciepłe dni takie jak 10 czy 17 lutego zdecydowanie z czasem zapomnę, usłonecznienie i silny wiatr który wyraźnie obniżał odczuwalną temperaturę.
_________________ Przepraszam marzec 2022 że go obrażałem
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13244 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Luty 2020, 13:04
28 lutego 2013 jakoś nie pamiętam, nawet nie wiem dlaczego. Bardzo dobrze pamiętam natomiast odczuwalnie iście wiosenne dni 4-5 lutego 2014, kiedy oprócz wysokich temperatur (13,5 stopnia 4-go), świeciło piękne Słońce, które już lekko przygrzewało. W moim odczuciu wyjątkowo piękny, nienagannie czysty i przyjemny był również 26 lutego, ale patrząc na dane, temperatura tego dnia nie była znowu jakoś bardzo wysoka - 11 stopni na koniec lutego, to już żadna sztuka. Świetny był piątek 20 lutego 2015, kiedy dodatkowo na ziemi leżało jeszcze trochę śniegu, a oglądając Słońce, pierwszy raz w tym roku uświadomiłem sobie jak bardzo podniosło się już nad horyzontem. 27 lutego 2017 to oczywiście raj i jeden z najpiękniejszych dni pór chłodnych ostatnich lat, ale co ciekawe - jako odczuwalnie ciepły zapamiętałem również... 14 lutego. Dzień wcześniej panowała kostnica z całkowitym zachmurzeniem przy całodobowym mrozie, zaś w Walentynki po mroźnej nocy, za dnia temperatura w słońcu podniosła się do 7 stopni. Wydawało mi się, że jest dużo cieplej, około 10, ale trudno się temu dziwić, zważając na to, że tak ciepłego i słonecznego dnia nie miałem u siebie od 11 grudnia 2016. To taki symboliczny koniec chłodnej w moim regionie zimy i początek jednego z najlepszych przejść w stronę wiosny.
Podobne zaskoczenie odczułem 7 lutego 2019, kiedy także 7 stopni wydawało mi się dużo cieplejsze niż naprawdę. Po pozbawionych solidnych ociepleń grudniu i styczniu, wrażenia były jednak inne. Wprawdzie w międzyczasie był jeszcze bardzo ciepły 3 lutego, ale może ze względu na dość duże zachmurzenie, nie przeszkodził temu, bym uznał za równie fajny i ciepły także siódmy dzień miesiąca. Przepiękne dni 16-19 lutego 2019 to istny fenomen i czas, kiedy naprawdę czułem ciepłą, piękną wiosnę, ale chyba największe wrażenie w lutym ubiegłego roku wywarł na mnie jego ostatni dzień - 28 lutego, który przesądził o rekordzie usłonecznienia tego miesiąca. Przy lampce i 16 stopniach było wręcz nierealnie. Słoneczko grzało tak miło jakby był kwiecień, a do tego pogodne niebo i brak wiatru. Od osoby ubranej "do kalendarza" (bo jest zima, co z tego że 16 stopni xD) słyszałem nawet że jest gorąco
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum