Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38256 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Październik 2021, 09:54
To co FKP podał to morskie powietrze w sztuczny sposób ogrzewające wyż kontynentalny. Zjawisko na, granicy paranormalnego jak dla mnie, ale niestety wydarzyło się naprawdę
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Październik 2021, 01:25
Głupio mi pisać, Krzysiu, ale nie przepadam za Twoimi wymarzonymi układami barycznymi. Chłodny wyż traktuję jako coś w rodzaju ulgi, natomiast nie jest to mój ulubiony wariant w październiku.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Sierpień 2024, 18:58
LukeDiRT napisał/a:
Ten wyż jest jakimś wykrzywionym niewiadomo-co, a nie prawdziwym wyżem
Wyż jeszcze oficjalnie urzędował, ale raczej ustępował miejsca silnym graczom niżowym nad akwenami- układy z Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego (na granicy Hiszpanii, Włoch i Francji) niewiele później nawet dotarły częściowo do Polski (na północ od linii Poznań-Łódź-Warszawa miał miejsce sobie piękny, choć oczywiście jak na październik niespecjalny dzień pod względem wysokości temp.).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 1 Sierpień 2024, 18:59
kmroz napisał/a:
Inne wyze w październiku nie powinny istnieć
W takim układzie w trakcie października nie powinny pojawiać się wyże, a zamiast tego mieć miejsce regularny przemarsz frontów znad Morza Północnego i Oceanu Atlantyckiego podobnie jak rok temu, z przerwami w postaci wiatrów halnych.
Chociaż i tak jestem w szoku jak widzę, ile godzin ze słońcem uzbierało się w ostatnim październiku: nie była to może regularna ciemnica, ale te 120-140 godz. wygenerowane przez system wydaje mi się wartością nieco zawyżoną, na pewno słońca pojawiało się mniej niż w październikach 2018-2019 czy 2021-2022, gdy suma godzin solarnych mogła spokojnie przekraczać 150 godz., a nawet niekiedy zbliżać się do 200 godz. Biorąc pod uwagę normy, ten miesiąc wydawał mi się stosunkowo pochmurny i raczej szczędzący naturalnej energii świetlnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum