Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 25 Czerwiec 2023, 14:26
Ja mam gdzieś mapę z początku 1900 roku Pomorza Gdańskiego ale jest to mapa Niemiecka. Ale musiałbym poszukać,zresztą teraz i tak bym nie znalazł bo jest od miesiąca remont górnej części domu.
Ja mam gdzieś mapę z początku 1900 roku Pomorza Gdańskiego ale jest to mapa Niemiecka. Ale musiałbym poszukać, zresztą teraz i tak bym nie znalazł bo jest od miesiąca remont górnej części domu.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2023, 13:51
Znalazłem plany z Wrocławia (najładniejszy zbiór map jak dla mnie dotyczy najnowszych czasów, gdzie już są rozrysowane linie autobusowe i tramwajowe oraz pojawia się autostrada w południowych granicach, choć np. obwodnicy miejskiej jeszcze nie ma). Swoją drogą osoba, która udziela się najwięcej na tej stronie musi chyba pochodzić z Dolnego Śląska, bo najwięcej filmów, zdjęć czy wspomnień pochodzi raczej z tamtego miasta.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 17 Grudzień 2024, 17:29
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Janekl napisał/a:
Ja mam gdzieś mapę z początku 1900 roku Pomorza Gdańskiego ale jest to mapa Niemiecka. Ale musiałbym poszukać, zresztą teraz i tak bym nie znalazł bo jest od miesiąca remont górnej części domu.
Na tej pierwszej mapie mojej miejscowości nie ma ale na tej drugiej jest. Zaraz za granicą Wolnego Miasta Gdańsk. Nie wiem dlaczego Tomaszu
ja wcześniej tego nie widziałem ,że miałeś tą mapę wklejoną. Widocznie jakiś czas wtedy nie wchodziłem.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Listopad 2025, 19:26
Co prawda przepraszam , mapa poniżej załączona niespecjalnie pasuje do wątku- wprawdzie dotyczy starych dziejów, ale nie wyłącznie jednej większej aglomeracji lub zespołu miejskiego, a regionów, na dodatek w niezbyt dokładnej skali
Nie pisałbym o tej mapie, gdybym nie widział niczego budzącego wątpliwości, ale mam wrażenie, że w przypadku miasta Krakowa również tutaj miał miejsce historycznie trójstyk między Austro-Węgrami, Prusami i Imperium Rosyjskim, według legendy bliskie okolice zachodnie czy północne miasta (gdzie na północy przynajmniej jeszcze nie zaczynają się obszary wyżej położone, więc no u mnie to np. na północ od lasu we wsi Giebułtów za którym rozpoczyna się teren Ojcowskiego Parku Narodowego) kwalifikują się do... Prus jak np. Górny czy Dolny Śląsk (kolor brązowy od południa graniczący z pomarańczem) A taki Olkusz np. choć jest położony względem Krakowa nieco na zachód (na linii zachód-wschód) z uwagi również na dostateczne wysunięcie na północ podobno już znajdował się na planie na terenie historycznej Rosji (barwa różowa albo czerwona)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum