Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Marzec 2025, 21:40
U mnie dziś niebo było całkowicie zachmurzone i nie miałem szans na zaobserwowanie choćby kawałka tego skromnego zaćmienia. Zjawiska z 2022 roku też nie udało mi się zobaczyć poza samą końcówką, kiedy Słońce było już tylko lekko "nadgryzione". Ale już w przyszłym roku będzie szansa na spełnienie jednego z największych marzeń i wyjazd do pasa zaćmienia całkowitego Nadchodzi najbardziej łaskawy pod względem zaćmień słońca w Europie okres w I połowie XXI wieku.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2025, 22:19
Po skokach Kamila Stocha na 251,5 m i Ryoyu Kobayashiego na 252 metry, nie sądziłem że da się polecieć i ustać dalszą odległość niż 253-254 m. A jednak. Domen Prevc jak ma dobre warunki, to ze swoim charakterystycznym stylem jest nie do zatrzymania.
Przy okazji po latach obowiązywania rekordów z Vikersund, pozycję Skoczni-rekordzistki odzyskała Planica. Oczywiście nie licząc stoku na Islandii
Wysłany: 31 Marzec 2025, 14:50
Chyba nie pierwszy i nie ostatni raz - może przedostatni Bardzo proszę o przeniesienie posta do wątku poświęconego wyczynowi Domena Prevca
A żeby nie robić tu off-topu, wklejam nagranie Łowiczaka:
pawel, 21 czerwca 2020 niektórzy śmiałkowie byli gotowi pojechać w Bieszczady, gdzie na dosłownie parusetmetrowym odcinku kresu Polski opierał się sam brzeg częściowego zaćmienia słońca, takiego że brzeg Księżyca tylko otarł się o brzeg Słońca. Przy pomocy teleskopów słonecznych typu Coronado chcieli uwiecznić zakrywanie protuberancji, ale - czego nietrudno się domyślić - pogoda pokrzyżowała plany
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20705 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2025, 16:09
No tak, zwykle tak jest, że gdy pojawia się jakieś godne obserwacji i podziwu astronomiczne zjawisko, to meteorologiczne muszą wtedy wieść prym, zsyłając chmury, opady deszczu/śniegu i/lub burze- przeklęte prawo Marfiego Zostaje chyba tylko pasja obserwacji latających samolotów na stronie flightradar- tu zawsze coś ciekawego się pojawi: jedynie na początku pandemii pewnie siłą rzeczy występowały pustki....
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum