Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
IMGW wyjaśnił, że nagła zmiana pogody związana jest z wyżem znad północnego Atlantyku, który początkowo przyniesie stabilne warunki atmosferyczne. Jednak od północy kraju zacznie napływać chłodne powietrze arktyczne, które spowoduje znaczące ochłodzenie i opady.
Nadchodzący weekend zapowiada się więc pod znakiem dynamicznych zmian pogodowych. Warto przygotować się na zimniejsze temperatury, silny wiatr oraz możliwe opady śniegu, zwłaszcza w północnej części kraju. Kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ śliskie drogi mogą utrudniać jazdę.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Kwiecień 2025, 22:19
Te opady to też taka kwestia nie do końca wyjaśniona... Śmietankę raczej zbiorą nasi wschodni sąsiedzi, ale w sumie w tej kwestii to akurat dobrze. Bo już myślałem z niepokojem, że się znowu (po przygodach np. w latach 2022-2023) epicentrum skoncentruje nad naszą ojczyzną...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Kwiecień 2025, 23:31
Żesz kuźwa jego mać, teraz pokazuje po ok. 20-24% w szczycie na noc między sobotą a niedzielą- trochę za duże to prawdopodobieństwo, by zupełnie nic się w okolicy nie stało: wszystko takie znajdujące się na granicy... Może odnotowana zostanie dosłownie śladowa ilość (tr), ale chyba całkowicie nie uda się uniknąć wilgoci najbliższej nocy... Tzn. front idący ścianą wschodnią i odsuwający się w kierunku Ukrainy mnie powinien minąć, gorzej będzie z ewentualną konwekcją nieopodal...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 5 Kwiecień 2025, 10:58
Racja, na większe zabielenia nie ma co liczyć- a portal wunderground dzisiaj znów obniża szanse wystąpienia opadu do maks. ok. 10%- może zasadniczo opady mnie tej nocy miną
Wysłany: 5 Kwiecień 2025, 14:00
Na dowód swojego twierdzenia przesyłam zrzut ekranu: wczoraj i przedwczoraj koło południa w sumie też takie niepozorne prognozy widziałem (aż wieczorem zwiększały się szanse opadów do ok. 20-25%- górna granica braku ikon z opadem), ale może tym razem zostaną podtrzymane
No w sumie jest jedna "nowość"- mianowicie nieco większe szanse na opad (ale wciąż na szczęście dostatecznie niskie) akurat jutro też koło północy (nie mam pojęcia do końca skąd- jakie byłoby ich źródło)... Za to na pojutrze szanse opadu się zmniejszają wraz z temp. nocną- żaden front ciepły to jednak chyba nie będzie
Wysłany: 5 Kwiecień 2025, 14:30
Na razie jest git- szanse opadów na tą noc się póki co obniżają- było maks. 9%, a teraz jest po 4-6% w szczycie (inna sprawa, że takie prawdopodobieństwo utrzymuje się regularnie przez 2 część nadchodzącej nocy: od ok. 2:00 do ok. 7:00) Niestety jednak na przyszłą noc szanse opady pozostają te same (maks. 8-9% przez 2 godziny), ale może zmiany (na moją korzyść) zdążą jeszcze zajść...
No i w zasadzie też mam nadzieję, że jeden człowiek (bodajże Mateusz), który faworyzuje przynajmniej zimą mroźne i śnieżne epizody, będzie raczej przebywał w Jarosławiu koło Rzeszowa
Ja boleję bardziej, że słońce nas opuściło, a niebo zostało zajęte przez chmury, z których dawała się we znaki konwekcja... Jak to się dzieje, że mimo bardzo niskiej wilgotności powietrza jakaś wilgoć jednak się pojawia... Tego przelotnego opadu za bardzo śniegiem nazwać nie można, bardziej jakąś krupą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum