Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Kwiecień 2025, 01:17
Wtedy tak ulewnie raczej nie padało, mam wrażenie że dominowały dni z obniżoną wilgotnością powietrza (co kłóciłoby się raczej z opadami)- chyba że mam kiepską pamięć... Nie mówię, zupełnego braku wilgoci sobie nie przypominam (taka chyba była tylko w kwietniach 2020, ewentualnie również 2007/2009/2018), ale też nie kojarzę, by woda lała się z nieba strumieniami. Na pewno padało u mnie podczas większego ochłodzenia
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 3 Kwiecień 2025, 09:23
FKP, "mirabelki" to chyba jedynie na srajowke 2021 kwitły, choć wydaje mi się że mimo wszytko wyrobiły się wcześniej, mam skojarzenie że kwitły u mnie w okolicach 23-24.04 xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Kwiecień 2025, 21:44
Na finiszu dwudniowego ocieplenia z lampą (tak, u mnie wysokie usłonecznienie w połączeniu z wysoką temperaturą ograniczyło się tylko do wczoraj i dzisiaj) jestem wręcz zdziwiony tym, jak mały wpływ miała ta pogoda na postępy wegetacji. Poza szalejącymi mirabelkami, drzewa owocowe raczej nie zdążyły zakwitnąć. Moje czereśnie w ogrodzie jeszcze czekają - co więcej, nawet magnolia Betty się nie otworzyła, tylko parę płatków wyłoniło się spoza pąków. A to już naprawdę duże zaskoczenie, bo w podobny sposób szykowała się do kwitnięcia już dobry tydzień temu. Być może wpływ mają zimne noce, za sprawą których tego ocieplenia w NS w ogóle nie da się określić jakimkolwiek bordem. Dziś padło 20 stopni, ale w wersji prawie a'la 2020. Prawie, bo było trochę chmur.
Dużo szybciej wegetacja radzi sobie w Krakowie, gdzie byłem wczoraj, ale to normalne. Duża w tym zasługa MWC. Różnica z 2023 rokiem nie jest jednak duża - myślę że główna rywalizacja tych roczników odbędzie się po 10 kwietnia.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Kwiecień 2025, 23:04
U mnie obecna wegetacja myślę że nawet lekko wyprzedziła 2014/19 albo jest bardzo zbliżona, a do 2024 brakuje tylko około tygodnia (29.03.24 było mniej więcej tak jak teraz), ale no najbliższe dni trochę ją przyhamuja, z pewnością dojdzie do mijanek z 2017/20, może i z 2016 choć tego jestem mniej pewny xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Kwiecień 2025, 23:08
U mnie jest trochę wolniej od 2014, ale za to szybciej od 2020 o kilka dni. Do 2024 oczywiście jest przepaść, wtedy porównywalnie było w okolicach przesilenia.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Kwiecień 2025, 10:15
jorguś, w tych dniach będzie sporo mijanek, bo zbliżają się dni, które w 2014, 2017 i 2019 były bardzo ciepłe, a w tym roku takie nie będą. Najciekawsza będzie moim zdaniem rywalizacja z 2023 - hamulec został zaciągnięty w podobnym czasie, tegoroczna wegetacja jest posunięta dalej niż dwa lata temu, lecz zarazem ochłodzenie potrwa dłużej niż wtedy. Przypomniałeś mi jeszcze o 2016 roku - myślę że po dzisiejszym dniu (to właśnie 5 kwietnia w 2016 było nawet 26 stopni) wegetacja będzie remisować, a w kolejnych dniach dojdzie do szybkiej mijanki. To wiosna już trochę zapomniana, a też potrafiła zaimponować chyba każdemu z nas.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 30 razy Wiek: 29 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5975 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 5 Kwiecień 2025, 10:43
Zmiany podium(2024,2018,2014) się nie spodziewam. Nawet czwarte miejsce(2007) będzie bez zmian.
Jedyne niełyse drzewa to wierzby i leszczyny. No i forsycje zakwitły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum