Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Maj 2025, 21:42 1 maja 2025 r. - wiosna w sądeckim skansenie
Tak jak niejednokrotnie pisałem, tegoroczna wiosna pod względem wegetacji jest u mnie naprawdę niezwykła. Po raz trzeci, obok roku 2018 i 2024, na majówkę niemal wszystkie drzewa mają pełne, nieprześwitujące ulistnienie, trawy i zboża są naprawdę wysokie, a niektóre typowe dla tego czasu rośliny zaczynają już przekwitać.
Zdjęcia zrobiłem dzisiaj podczas otwarcia sezonu turystycznego w Sądeckim Parku Etnograficznym. Na forum jest też kilka innych wątków z dokumentacją fotograficzną, dzięki którym można porównać poziomy wegetacji - są to zdjęcia z 2017, 2022 i 2023 roku.
A tak było dzisiaj:
I jak oceniacie przyrodnicze supermoce
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20705 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Maj 2025, 12:31
pawel napisał/a:
Że z bujniętej wegetacji
No tak, w kwietniu mieliśmy może 2 fale słabego/umiarkowanego deszczu (miejscami ta druga fala okazała się nawalna), ale przy takim poziomie temp. bilans glebowy wyszedł na minus (więcej spadłej wody wyparowało niż się przyjęło)...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 2 Maj 2025, 12:46, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Maj 2025, 12:35
Bartek617, W kwietniu drzewa i krzewy jeszcze ciągną wodę z poprzedniego sezonu wegetacyjnego, dopiero po rozwinięciu liści zaczyna się pobieranie wody z gruntu i od tej pory faktycznie oznaki suszy są widoczne.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Maj 2025, 23:43
Ja póki co wyraźnych śladów suszy nie widzę. Zieleń jest dużo bardziej żywa niż przynajmniej trzy razy o tej porze, a stany rzek - choć mogłyby być lepsze - pozwalają wodzie płynąć bez przeszkód. Prawdziwym fenomenem jest ta wegetacja. Jeszcze jutro i zaciągnięcie hamulca, ale jaśminowiec na moje urodziny i tak niemal na pewno zaszczyci
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Maj 2025, 23:48
PiotrNS, Ja wsm też jestem w szoku, że udało się tak blisko podejść 2024 (ogólnie, bo "długocyklowe" w 2024 ryły banie, za kilka dni już "akacje" rozkwitały xddd). Gdyby nie 2024 rok, to tegoroczny przypadek robił by dużo większe wrażenie.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum