Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Maj 2025, 10:28
To jakiś obłęd- nie dość że temp. zdecydowanie zbyt wysokie (zarówno dzienne jak i nocne), to jeszcze ciągle ta niestabilność w atmosferze I pewnie opady ustawowo nie będą występować w 1 poł. dnia, tylko późnym popołudniem lub w godzinach wieczornych
Jeżeli już chociaż ma być odlot na termometrach (znów zapowiada się termiczny falstart) , to niech chociaż będzie ładnie...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Maj 2025, 18:47
No gdy trzeba będzie gdzieś wyjść w ciągu dnia nie będę miał za bardzo wyjścia Późnym wieczorem lub wczesnym rankiem jednak jeszcze nie będę pozbywał się okrycia- jeszcze te 2 tygodnie ubioru na cebulkę wystarczą
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 30 razy Wiek: 29 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5975 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 31 Maj 2025, 10:35
Bartek617 napisał/a:
Późnym wieczorem lub wczesnym rankiem jednak jeszcze nie będę pozbywał się okrycia
Przecież dzień jest na tyle długi, że nawet o godz.22, albo o 6. rano i tak nie będziesz potrzebował sweterka, chyba że w miejscach o mrozowiskowym zacięciu, a Zielonki raczej takie nie są - krakowska MWC tym bardziej nie jest
Wysłany: 31 Maj 2025, 12:31
Teraz paradoksalnie u mnie temp. nocne mogą okazać się niższe niż widzą prognozy- taki jeden drobny pozytyw z tego wynika Ale to i tak będzie kwestia czy w dołku wyniesie 10-12 C czy 12-14 C, o 1-cyfrowych temp. można w każdym razie poza górami raczej zapomnieć
Wysłany: 31 Maj 2025, 15:13
Ale się ta narracja zmienia- gdy pojawiały się prognozy dotyczące większych deszczy, to dużo ludzi brało je ze szczyptą soli
Teraz gdy będą umacniać się uwarunkowania lokalne, tym bardziej z sumami opadów może być kicha- a mimo to niektórzy uważają, że wielki układ przejdzie przez nasz kraj Tu mi czołg jedzie
No zmieniła się jedna rzecz: jeszcze te kilka tygodni temu (do niedawna) prognozy przynajmniej nie robiły złudnych nadziei ludziom, że pogoda będzie ładna... Najwyżej ktoś mógł zostać miło zaskoczony, jak u niego kiepsko padało, bo mokrego ubrania nie trzeba było codziennie do pralki wrzucać Teraz rosną temp. powietrza, więc biorąc pod uwagę powszechną złośliwość w niektórych regionach, rośnie szansa wyższego usłonecznienia, tym samym ta okoliczność wywabia sporą część społeczności na zewnątrz, ale i tak się bardzo mieć na baczności trzeba, bo nie wiadomo czy w najmniej spodziewanym momencie coś nie pierdyknie Jak dla mnie obecna sytuacja jest tym samym dużo gorsza
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 00:12
Cytat:
do bólu już powtarzałem, że nie tak dawno czerwiec miał zbliżone normy do sierpnia a lipiec był o 1-1,5 cieplejszy od nich.
Ale kiedyś norma w tych trzech miesiącach (JJA) była rangą dzisiejszego nieco powyżej termicznych norm maja/września A na dodatek mieliśmy klimat bardziej kontynentalny, więc praktycznie równie (a przynajmniej bardzo podobnie) łatwo się temp. rosło wiosną, jak jesienią spadało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum