Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 27 Czerwiec 2025, 08:53
No i jak zwykle w tym roku u mnie po bardzo ładnym wczorajszym dniu dzisiaj z powrotem co jest cały czas czyli silny wiatr i zimno nawet w nocy było u mnie cieplej niż jest teraz. Obecnie całkowite zachmurzenie ,silny wiatr i 16,2*C jest to najniższa temperatura dzisiaj i na razie lekko spada.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Czerwiec 2025, 08:32
Ech, coraz słabsze te prognozy odnośnie możliwych temp. maksymalnych- wszystko zmierza raczej do tradycyjnego scenariusza: ku zwiększenia wilgotności powietrza, zachmurzenia nieba, oraz zmniejszania temp. dziennych i dobowych amplitud W skrócie: poza tym że może kilka dni ładniejszej i suchszej pogody rzeczywiście wpaść robi się raczej jedna wielka pospolitość... A nawet nie taka pospolitość, bo parametr tmin akurat mógłby być niższy o kilka C
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Czerwiec 2025, 11:51
Pewnie zdąży jeszcze wzrosnąć wilgotność kosztem temp. Pod tym względem to żałuję, że się rozdania modelu GEM nie sprawdzają- moglibyśmy mieć warunki bardziej podobne do tych np. w Kazachstanie lub Mongolii No chociaż pod względem większych amplitud dobowych temp., nie wiem czy okolice pustyni Sahary nie okazałyby się lepszym wyborem...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 30 Czerwiec 2025, 02:10, w całości zmieniany 1 raz
Powyżej +20 to odczuwalnie jest już ciepło. W zimne noce radzę: hop pod pierzynę i niech Cię baba grzeje W braku baby termofor lub poduszka elektryczna
Wysłany: 30 Czerwiec 2025, 23:14
Można w zasadzie kąpiel ogrzewającą wziąć (lub ciepły prysznic)
Za sprawą obecności drugiego człowieka, jeszcze bez ubrań , to się człowiek zagotuje- ze wstydu i ogólnie z dotyku (nawet kościści chudzielce by jakoś istnieć, muszą mieć "ciepłe" organizmy- więc z temp. na poziomie ciut powyżej +35 C) Patrząc tymi kategoriami (wskazaniami numerycznymi), to praktycznie każdy upał w atmosferze, możliwy u nas w wakacje, jest mniej groźny dla naszego zdrowia a nawet życia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum