Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 30 Czerwiec 2025, 21:14 Czerwiec 2025
Ciężko mi ocenić pierwszy miesiąc meteorologicznego lata. Druga połowa miesiąca była naprawdę w porządku, ale pierwsza połowa była mocno przeciętna. Oceniłbym go jako neutralny, ale niech stracę - ma u mnie lekki plus. W ostatnich 10 latach nieudanych czerwców było niezbyt wiele - gorsze od czerwca 2025 moim zdaniem były tylko 2015, 2018 oraz 2020.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Lipiec 2025, 13:56
Początek czyli 1 dekada miesiąca to tak czy owak dla mnie mniejsze lub większe nieporozumienie, środek w sam raz, koniec okej, ale po drugiej stronie Karpat chyba mi bardziej przypadłby do gustu Chociaż zadziwia mnie (bardziej pozytywnie) po dziś dzień "ożywienie" domowego termometru, on chyba tak cyklicznie się uaktywnia na początku wakacji- rok temu, 2 lata temu, 3 lata temu, 4 lata temu miał miejsce praktycznie identyczny scenariusz: do czasu sesji/do okolic zakończenia roku szkolnego się temp. w miarę kontrolowały, ale później coraz bardziej imponujące wartości na wyświetlaczu zaczynały się pojawiać
Mimo licznych napięć i niepokojących zwrotów akcji (na ostatnią chwilę) zwłaszcza w początkowej części miesiąca czerwiec zapisał się na terenie większości stacji synoptycznych sucho (poniżej normy)- liczba dni z jakimkolwiek opadem nie była jednak też specjalnie mała (blisko połowy miesiąca). Powyżej normy opadowej (3-cyfrowa wartość w procentach) ze stacji synoptycznych jedynie oficjalnie odnotowało 9 stacji: Chojnice (woj. pomorskie), Kielce (woj. świętokrzyskie), Legnica (woj. dolnośląskie), Leszno (woj. wielkopolskie), Lębork (woj. pomorskie), Łeba (woj. pomorskie), Poznań (woj. wielkopolskie), Racibórz (woj. śląskie) i Toruń (woj. kujawsko-pomorskie) W równą setkę odnośnie zapotrzebowania opadowego żaden posterunek niestety nie trafił Biorąc jeszcze pod uwagę dodatnią anomalię temp. miesiąca (zwłaszcza w południowej części kraju), nie trzeba raczej pisać o bilansie meteo-hydro, jakie przyjmuje wartości Kraków przynajmniej formalnie kontynuuje dosyć długą serię miesięcy z opadami "poniżej normy" (w posterunek tym razem nieco więcej deszczu wpadało niż w lwią część miasta oraz pozostałe pobliskie okolice-> w odróżnieniu do maja)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum