Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy w 2024 roku doświadczamy katastrofy klimatycznej?
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2025, 17:15   

Na razie to są na siłę 2 lata ;-) Chociaż przebieg i tegorocznego kwietnia wzbudzał niemało zastanowień... :-( Wiadomo w kwestii opadów sprawa mogła się gorzej potoczyć (np. dając ich więcej w trakcie ochłodzenia), ale termicznie to nie był tak naprawdę wcale kwiecień, pomijając ewentualnie pierwsze i ostatnie dni miesiąca (tak również te, w których lokalnie nocami występowały przymrozki, jednak typowo radiacyjne, niezwiązane z zagrożeniem opadami mieszanymi lub stałymi- za dnia jednak było wówczas te 10-12 C przynajmniej, w dodatku przy raczej pogodnej i suchej aurze, więc jeszcze to pasuje do kwietnia) ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Sierpień 2025, 18:31   

A jednak alarmiści zdołali odwrócić kota ogonem i insynuują, że ulewy z lipca są efektem rekordowo ciepłego Morza Śródziemnego XD Przecież to, ile spadnie deszczu z takiego niżu zależy od tego, ile ów niż znajduje się w danym miejscu (czyli od sytuacji barycznej), bo temperatura morza w porze ciepłej i tak jest na tyle wysoka, żeby genuan nasycił się wodą do oporu. Nie powiem, zaczyna i mnie to coraz mocniej wkurwiać, niedługo ktoś puści bąka i będzie to przez Globcia. W tym całym alarmizmie powinno być chyba choć trochę logiki, bo inaczej przyjmuje on karykaturalną formę.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Sierpień 2025, 18:57   

Znaczy, no nie śledziłem dokładnie trasy przebiegu tych niżów, tak więc źródło rozpoczęcia pozostaje mi nieznane, ale no raczej z niższych szerokości geograficznych te opady przyszły i w sumie ulewy u nas są skutkiem większej energii zgromadzonej nad basenem Morza Śródziemnego ;-) :-( Chociaż w sumie zdarzyło się w tym lipcu parę takich kuriozalnych sytuacji, że np. Czechy i Słowacja były suche, a u nas i w Niemczech padało- tak jakby duży udział stanowiły też opady o charakterze równoleżnikowym (nie tylko południkowym) ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Sierpień 2025, 20:11   

Przede wszystkim te niże były mega pizdowate jak na swoje możliwości

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 9 Sierpień 2025, 20:40   

kmroz, Ale oni gadają, że były lokalne podtopienia, bo Morze Śródziemne było rekordowo ciepłe. W ten sposób to kurwa wszystko może świadczyć o katastrofie klimatycznej, wystarczy trochę zmanipulować i wykorzystać niewiedzę "tłuszczy".

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Sierpień 2025, 20:42   

No a w 1997 nie były lokalne

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 9 Sierpień 2025, 20:53   

No alarmiści są śmieszni, ale po tegorocznym lipcu ponownie pojawiła się całkiem pokazna rzesza deniali, co zabawne że z jednej strony ze względu na formę tegorocznego lipca, a z drugiej po przeżyciu takiego lata 2024 i ogólnie KK na świeżo, ale jednak ten lipiec i tak byl no bardzo lekko ale jednak powyżej najnowszej, globciowej normy xd nawet nie chce sobie wyobrażać co by się działo jakby miał teraz nagle się pojawić taki lipiec 25-lecia xd

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 9 Sierpień 2025, 20:58   

jorguś, No właśnie mam wrażenie, że ludzie mają większą tolerancję na lodowaty sierpień niż lipiec xd W sierpniu 2021 aż takich denializmów nie było, ale też duet czerwiec-lipiec był wtedy rekordowo ciepły.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Sierpień 2025, 21:05   

jorguś, ja sobie coraz bardziej jednak też uświadamiam, jak bardzo na odczucia tego lata miał wpływ... maj. Miesiąc, który w 2024 był w zasadzie przedłużeniem lata, a i w takim 2022 i 2023 dał mnóstwo "mainstremowo" letniej aury z 22-26 stopniami i :slonce: .W tym roku jednak totalnie wyjęty z lata, sezonu wodno-plażowego, co też zwróciłem uwagę, że np jeden znajomy zajmujący się wypożczaniem sprzętów wodnych mocno narzeka na "straty".

Moim zdaniem też zeszłoroczne lato, jakkolwiek mocne samo w sobie, było jeszcze bardziej wyoblrzymiane przez majowe gorąco, które zresztą mogło ludziom się zlepić z tym kwietniowym ciepłem, wszak przerwa była naprawdę stosunkowo krótka... No i potem dodatkowo wrzesień, który serio poza tymi powodziowymi regionami był nomen omen absurdalnie stabilny w swej letniości, a przynajmniej pseudoletniości (czyli tmax koło +23 i :slonce , mimo zimnych nocy)

A w tym wręcz przeciwnie, ludziom to gorąco z początku czerwca i u was na S i W z trzeciej dekady czerwca umykało w tłumie majowego chłodu i ochłodzeń z czerwca i lipca. No i wiadomo maj oraz lipiec lochowe, czerwiec poza S też stosunkowo pochmurny.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Sierpień 2025, 21:12   

FKP, no ja też generalnie mam wrażenie, że ludzie oczekują większego ciepła w czerwcu niż w sierpniu. Co jest absurdalne z dwóch powodów - po pierwsze czerwiec to "kalendarzowa wiosna", po drugie wakacje są w sierpniu, a w czerwcu nie. Ale jakoś zauważyłem, że w sierpniu dużo mniej się narzeka na chłody niż w czerwcu czy lipcu, a na początku września to wręcz każde 20+ z :slonce: jest już odbierane jako sensacja i gadanie, że bardziej letnio niż całe lato :lol:

Może to też wynika trochę z tego, że w sierpniu po lecie ludzie mają dużo bardziej nagrzane domy. Ja pamiętam, że jak stacjonowałem w Michałowicach od 13 do 22.06 poprzednio, to pizgało w domu i nie szło usiedzieć bez bluzy (wiadomo też efekt sraja), a teraz jak jestem od 1 do 10 sierpnia, to jest mi wręcz za gorąco w domu, mimo, że na dworze są przecież wcale niewiele wyższe temperatury niż były w tym 3 tygodniu czerwca (może poza 19-20.06, gdy serio pizgało :mroz: )

Odpowiedz do tematu