Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 27 Lipiec 2025, 20:20
kmroz, na południu jednak już lato 2020 jest jakaś tam konkurencja xd sierpień musiałby być chłodniejszy i od czerwca i od lipca, przynajmniej u mnie
Natomiast jeśli chodzi o moje oczekiwania, to jeśli sierpień miałby się przełamać względem ostatnich 8 lat (wyłączając 2021) to prosiłbym o to, żeby:
- miał jednak minimum te 18 at tag xd
- tminy prezentowały dobry poziom- w skrócie amplitudy jak najmniejsze jak się da
- przynosił burze w tych względnie cieplejszych okresach
- zachował trend negatywny- już nie musi to być bezwzględnie, ale dobrze gdyby chociaż poszczególne dekady miały porównywalne średnie, a ostatnia nie była najzimniejsza
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Lipiec 2025, 20:34
kmroz napisał/a:
Pamiętam czasy, jak uważaliśmy sierpnie 2003, 2007, 2010 i 2013 za bardzo ciepłe (*)
Bo przynajmniej 2-3 (na pewno 2010, 2013) z nich miały polaryzację i wybitnie podkreślony trend temp. W tym roku na pewno początek się taki sam nie zapowiada przynajmniej termicznie jak 15, a tym bardziej 12 lat temu
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Sierpień 2025, 14:20
Chociaż usłonecznienie trzyma nienajgorszy i dosyć wyrównany poziom, na ogół plus minus ok. 200 godz. do chwili obecnej, do końca miesiąca (za kolejne 10 dni licząc z dzisiejszym) może suma zostać poprawiona
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 27 Sierpień 2025, 10:39
Sierpniowy przełamek powoli staje się faktem (choć u mnie to i tak będzie powyżej refa 1991-2020 raczej, ale no jednak znacząco chłodniejszy niż 2017/18-2024 bez 2021 xd). A o to były moje oczekiwania:
- miał jednak minimum te 18 at tag xd
- tminy prezentowały dobry poziom- w skrócie amplitudy jak najmniejsze jak się da
- przynosił burze w tych względnie cieplejszych okresach
- zachował trend negatywny- już nie musi to być bezwzględnie, ale dobrze gdyby chociaż poszczególne dekady miały porównywalne średnie, a ostatnia nie była najzimniejsza (ale mniej niż punkt 2 i 3 xd)
Tylko jeden punkt z czterech się sprawdził Punkty dwa i trzy to totalna klapa, nawet nie ma co tu komentować. Ostatni punkt no też raczej porażka, bo ostatnia dekada będzie mimo wszystko najzimniejsza, choć ta ostatnia pentada trochę tu podniesie jej standardy xd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum