Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Sierpień 2025, 10:29
Ostatni tydzień to jakiś koszmar Naprawdę chcecie by aura za oknem była tak bardzo wówczas szkaradna, że nawet na cmentarz człowiek nie pójdzie (by uniknąć tłumów na początku listopada)? Na ostatni tydzień akurat jeśli temp. mają nawet być niższe, wrzuciłbym więcej słońca, a wyrzuciłbym opady kosztem mgieł
W poprzednie dni (od ok. 10.10-25.10.) też wolałbym zmniejszyć dobowe amplitudy temp. (np. cały dzień koło +10 C) z większą ilością chmur i opadów deszczu 1 dekada miesiąca też pod względem temp. i pogody wygląda mi nienaturalnie
Wiadomo okolice Święta Duchów przebiegłyby spokojniej (aura na zewnątrz zniechęciłaby raczej skutecznie potencjalnych młodocianych domokrążców wypowiadających magiczną formułkę, pt. cukierek albo psikus- to jest w zasadzie taki jeszcze okres kiedy jak się wychodzi na zewnątrz, ma się lżejszy ubiór, tak jak wiosną w kwietniu i w maju na tzw. cebulkę), ale chyba tylko na tym skończyłyby się plusy
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Sierpień 2025, 14:31
Tak, też na cebulkę chodzę (przynajmniej do ok. 10-15.05., jak zwłaszcza właściwa wiosna zalicza epizody z tzw. błotem) , w tym roku na ogół siedziałem na tyłku, ale jak wychodziłem z domu, miałem zarzuconą kurtkę wiatrówkę
Końcówka października termicznie oraz pogodowo pasuje mi bardziej do przełomu listopada-grudnia czy nawet grudnia-stycznia, mniejsza jest to anomalia Początek miesiąca można obniżyć średnio o ok. 5 C, środek tak samo (przy zachowaniu podobnej aury) , z kolei koniec (a właściwie ostatni tydzień) podwyższyć nawet do 10 C (tym samym niepożądany rodzaj opadu zostaje wyeliminowany) i mamy przyjemniejszy, bardziej naturalny miesiąc
Jestem jednak bardziej wyczulony na termiczne patolstwo w inne pory roku niż latem- wiosną czy jesienią (astronomiczną) nie odbieram za dobrze osiągnięć i przekroczeń +20 C, zimą czy ewentualnie w okresie przedwiośnia osiągnięć, a co dopiero przekroczeń +10 C, ale w wakacje wartości ponad +30 C dobrze przyjmuję (bo wtedy zwykle szansa opadów jest niższa niż przy umiarkowanych temp.), pod warunkiem, że są to krótkie ale solidne strzały
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 23 Sierpień 2025, 15:53, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23 Sierpień 2025, 17:36
No jest to nie do pomyślenia, że miesiąc suchy, a mimo to ze sporym udziałem opadów innych niż deszcz- na podstawie proporcji deszcz-śnieg to już sobie wyobrażam dowolny przeciętny (co prawda bardziej z dzisiejszych czasów) miesiąc meteorologicznej zimy (DJF) Kojarzę z danych, że październiki w trakcie których padał śnieg, to z reguły były mokre egzemplarze Może nie było tak, że dzień w dzień deszcz leciał z nieba, ale z reguły oprócz opadów białego nalotu pojawiały się po drodze z 2-3 większe pluchy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum