Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Wrzesień 2025, 11:03 Sierpień 2025
Sierpień 2025 w moim regionie zapisał się lekko powyżej normy wg zakresu ref. 1980-2010 i prawdopodobnie przyniesie on podobną anomalię do sierpnia 2007. Jednak to właśnie sierpień sprzed 18 lat wydawał się gorętszy. To tylko potwierdza, że globalne ocieplenie (które w ostatnim czasie przyspieszyło) zbyt mocno nas rozpieściło i miesiące, które są tylko lekko ciepłe, uważamy za chłodne.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Wrzesień 2025, 11:38
Niestety bardzo kiepsko oceniam ten miesiąc, przede wszystkim z uwagi na opady, a w zasadzie ich brak w okresie 6-29.08. Termikę byłbym w stanie zaakceptować, ale nie do końca pasuje mi jej amplitudowa wersja. Na minus też TOTALNY brak burz po 2/3.08.
Jeżeli coś miałbym oceniać dobrze, no to właśnie tylko te obwarzanki. Poza tym lipa, choć też nie na tyle drastyczna, bym ten miesiąc gnoił, ale no na pewno jednak minus, od sierpnia należy jednak jakieś oczekiwania mieć xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Wrzesień 2025, 12:24
Dla mnie super miesiąc Żałuję trochę, że nie odbyłem większej wycieczki rowerowej wówczas, bo w tym może zrobić się trudniej , choć istnieje nadzieja na regularnie ładne dni, przynajmniej między po 5.09. a przed 10.09.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Wrzesień 2025, 17:31
+ ogólna termika (po prostu sam fakt, że normalny/lekko chłodny)
+ prawdziwe, porządne i niepizdowate ochłodzenie od 17 do 27 sierpnia, z czego dni 23-26 sierpnia dość skrajne
+ łagodne noce, co po ostatnich cierpniach było bardzo miłą odmianą
+strzały upałów konkretne, ale krótkie i nieprzedłużane, bez nawrotek (przynajmniej w skali sierpnia)
- brak opadów, powrót suszy - nawet za bardzo nie miało co mijać, cały region poszkodowany podobnie...
- w moim regionie w przewadze mdła i nudna 1 połowa sierpnia, mainstreamowo i tak gorąca
- wkurzający, zbędny atak bordu w końcówce miesiąca - nie chodzi już nawet o wpływ na anomalię, bo ją i tak się udało na minusie zachować, ale o sam fakt, jakby nie mogło być stabilnie jak w 2013, 2014 i 2021...
- w sumie to, że po raz kolejny dowaliło na 15.08 to też minus, ten dzień to już serio robi się gorszy niż Wigilia/Sylwester...
Z perspektywy mojego regionu na pewno najgorszy miesiąc lata, choć szczerze, gdyby po prostu były sensowne opady raz na jakiś czas, to inne wady bym już darował
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Wrzesień 2025, 19:48
No ja też źle oceniam ten sierpień przede wszystkim za brak słońca bo tylko 145 godzin gdzie nawet w marcu miałem więcej. Po za tym choć opady miałem poniżej normy to i tak za często padał deszcz. No i najważniejsze ,że sierpień był zimny bo tylko 16,0*C czyli średnia miesięczna chłodniejsza o 3 stopnie od Łukasza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum