Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Marcowy epizod zimowy - 17 marca 2025 r.
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Październik 2025, 13:02   

Żebyśmy tylko nie doszli do tego, że czerwcem w normie będziemy nazywać czerwiec 2016 ;) Wolę jednak odwoływać się do szerszego zakresu niż tylko do tych najbardziej globciowych standardów. Zarówno lipce jak i sierpnie nawet w ostatnim dziesięcioleciu dały radę przynieść temperatury w normie "PRL-owskiej", jeśli tak nazwiemy normę 1981-2010 (bardziej "norma transformacji ustrojowej" xd), jak i poniżej nowej normy. Czyli się da. Zatem trudno mi odczuwać satysfakcję z tego, że żaden miesiąc nie umiał tego przynieść, a do tego jeszcze czerwiec dowalił.

Ja tego lata nie hejtuję, ale uznać za przełamanie też nie mogę. Chyba że w skali kraju - to co innego, tego przełamania w ogóle nie kwestionuję.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Październik 2025, 15:03   

PiotrNS, norma 91-20 to oficjalnie obowiązująca norma wg IMGW i Meteomodel. A ja się nie odnoszę do przełamania samego w sobie, tylko do stwierdzenia, że rzekomo lipiec i sierpień nie były u Ciebie w normie. Tyle.

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 7 Październik 2025, 17:04   

PiotrNS, zresztą sierpień 2021 był również w tej PRL-owskiej. I co, potrzebujesz aż czerwca 2001 i lipca 2000, żeby te miesiące uznać za przełamane :lol:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Październik 2025, 19:25   

W okresie okołowakacjnym i tak niestety nie ma zwykle takiego widocznego rozchwiania w kwestii średnich, jakie się pojawia w porach chłodnych... :-( Można więc powiedzieć, że w pogodzie działa pewien efekt domina: lądy się zawsze wszędzie późną wiosną nagrzeją, a w trakcie jesieni ochłodzą, ale... w trakcie pory chłodnej czy również przejściowej (wiosną i jesienią) mamy wyrazistsze te cyrkulacje, tym samym łatwiej można powiedzieć, jaki kierunek mas powietrza jednoznacznie oddziałuje na panujące warunki u nas ;-) :-( W wakacje tymczasem mam wrażenie, że przynajmniej niekiedy mamy fuzję różnych naleciałości (suchych i mokrych, więc ze wschodu i z zachodu, a także ciepłych i chłodnych, czyli z południa i północy jednocześnie), co owocuje zwiększoną niestabilnością w atmosferze (mimo że do opadów burzowych w największym stopniu raczej przyczynia się powietrze morskie, więc z kierunków zachodnich)... :-( ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 7 Październik 2025, 20:55   

Tak droga kompromisu to można uznać, że lipiec i sierpień żadnym przełamaniem nie były, bo no nad kreską, ale faktycznie bardzo symbolicznie. Oczywiście, świadomość tego że norma 1991-2020 jest już bardzo globciowa kazdy tu ma, ale każdy też zdaje sobie sprawę że Globson nie zniknie i z drobnymi wyjątkami w postaci jakiś lagow pojedynczych miesięcy, ale no generalnie będzie coraz cieplej xd Natomiast w takim Płocku możemy mówić o przełamaniu pełną gębą, lato najchłodniejsze od 16 lat to wynik, którego chyba nikt by tam nie obstawiał xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 7 Październik 2025, 21:55   

pawel, sierpień 2021 był poniżej wszystkich norm z wyjątkiem psychicznej normy 1961-90, która do sierpnia pasuje chyba jeszcze "lepiej" niż norma 1971-2000 do kwietnia czy 1951-80 do marca. Ale no generalnie nie neguję,że były to miesiące w normie wg. dzisiejszych, najbardziej aktualnych refów. Tylko że nie da się tego uznać za przełamanie. Najgorszą robotę zrobił czerwiec.
A w Płocku stało się coś, czego już się w ogóle nie spodziewałem :D Lato 16-lecia wydawało mi się szczytem możliwości i w końcu taki szczyt udało się osiągnąć.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Październik 2025, 22:01   

PiotrNS, Weż mnie nie przypominaj o tym nawet. Oby zimą nie było w ogóle mrozu i śniegu za to.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 7 Październik 2025, 22:15   

FKP, u Ciebie to nawet może nie być ;) Pod warunkiem,że Włocławek mógłby cieszyć się innymi krajobrazami :D A jak patrzę na to lato u Ciebie, to naprawdę bierze mnie zdumienie. Do tej pory praktycznie zawsze przynajmniej jeden, jeśli nie dwa miesiące musiały przyglobciować, a tu żaden w ogóle nie był ciepły.
Swoją drogą tak teoretycznie zastanawiam się, co byłoby dla Ciebie lepsze. Sytuacja taka jak w tym roku, czyli równomiernie chłodne lato, czy np. przypadek, w którym dwa miesiące są wyraźnie ciepłe, ale jeden patolsko zimny (abstahując od tego, czy to jeszcze możliwe), tj. w 2001. Te dwa sezony letnie w ogólnym rozrachunku są sobie praktycznie równe.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Październik 2025, 22:59   

Jeszcze trochę zmieniając temat to wracając do kwestii życzeń na zimę, to ja podobnie jak PiotrNS, chciałbym przede wszystkim tego, by na jeden miesiąc przyszło coś w stylu pięknego snu. Reszta zimy no to w sumie tak jak mówię, żeby nie było jakichś przeciągających się patoli, padało i przede wszystkim w górach po ewentualnych, krótkich odwilżach, porządnie sprzątało :snieg: No i chciałbym aby każdy miesiąc zimy, a najlepiej każda połowa miesiąca, miała jako absolutne minimum chociaż jedną noc z tmin<-10 i w kwestii śniegu przynajmniej jako absolutne minimum taki epizod jak w tym roku 11-12.01 :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Październik 2025, 23:08   

Z uwagi na rosnący wpływ Globalnego Ocieplenia na pierwszym miejscu raczej będzie sukcesywnie znikać zagrożenie temp. niższymi niż ok. -10 C ;-) Już bardziej prawdopodobna się wydaje mi rozciągnięta w czasie (na zdecydowanie dłuższy okres więc niż na ok. 2 tygodnie) Narnia, jaka miała miejsce w trakcie sezonów 2022/2023 czy 2023/2024 ;-) :-(

Jak się popatrzy na sezony zimowe z ubiegłego dziesięciolecia (z bieżącej łagodnej serii, więc od sezonu 2013/2014 w dal, ale też dosyć intrygującym przypadkiem była pora chłodna 2011/2012) w niektórych np. rumuńskich miejscowościach, można przeżyć niezłe zaskoczenie ;-) :-(

To pewien znak czasu- jak np. kilkaset lat temu plagą latem były przymrozki, tak teraz rzadkie są wówczas temp. nocne poniżej +5 C ;-) Ale sumy opadów mogą potencjalnie rosnąć, bo chmury na niebie są w stanie pomieścić więcej wilgoci niż kiedyś ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu