Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Rynek w Poznaniu
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Październik 2025, 21:56   Rynek w Poznaniu

W minioną sobotę 4 października nareszcie udało mi się zwiedzić to przepiękne miasto. Wcześniej bywałem tylko przejazdem. Choć Poznań kojarzy się głównie z czerwcem 2019 (wcześniej kojarzył się z koziołkami na ratuszu i Ostrowem Tumskim), pogoda w dniu mojej wizyty była zupełnie inna. Jednak mimo to miasto zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Zabytkowa architektura to moim zdaniem ścisły top jeśli chodzi o Polskę, natomiast inne dzielnice miasta są bardzo nowoczesne, a przy tym gustowne. Poznań fantastycznie łączy historię ze współczesnością.

To moje zdjęcia - jak widać, stałem się fanem tamtejszego ratusza i sfociłem go z każdej perspektywy :D

Miesiąc idealny :lol: http://ogimet.com/cgi-bin...=DIR&enviar=Ver :D

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(
Ostatnio zmieniony przez PiotrNS 9 Październik 2025, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Październik 2025, 23:11   

Strona ogimet się całkiem schrzaniła ;-) Na przykład przegląd pogody z sekcji "daily summaries" dla konkretnej stacji synop. jest możliwy, ale tylko z ostatnich dni ;-) Jak się wprowadzi inną datę, albo w ogóle zmieni się inne dane w adresie witryny, wyświetla się pusta biała strona ;-) W przypadku przeglądania archiwalnych informacji lepiej korzystać z zakładki "tradycyjnej", czyli "country summaries"- trudno, będzie się widziało zaledwie 1 dzień zamiast miesiąca, co jest co prawda niekorzystne przy zbieraniu określonych statystyk z pojedynczego posterunku synoptycznego, no ale tak już musi być ;-)

Ale fotorelacja z Poznania bardzo mi się podoba- jak zawsze przyciągająca wzrok ;-) Jest to jedno z pierwszych miast wojewódzkich, do których myślałem, by się niebawem udać- rzecz jasna nie na rowerze: do Katowic może się uda w przyszłe wakacje ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 9 Październik 2025, 21:51   

Bartek617, może to i lepiej, bo wejście w ten link mogłoby się skończyć znacznie przyspieszoną akcją serca - tam był poznański czerwiec 2019, czyli ten miesiąc w najbardziej bezwzględnej formie :D
Dziękuję za tak miłą opinię o mojej fotorelacji :) Do Poznania na pewno jeszcze nieraz będę chciał się wybrać i też każdemu mogę to polecić. Kolebka piastowskiej państwowości, miasto narodowych powstań i jeden z kluczowych ośrodków polskiej kultury i sztuki, to dobry kierunek :)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 12 Październik 2025, 17:33   

To prawda, miasto jest położone niedaleko pierwszej stolicy ojczyzny ;-) :jupi:

A w kwestii ogimetu chyba już wiem, jak można obejść ten błąd (kod WMO 12330 odnosi się do Poznania)... ;-) :-(

Nie zmieniać w adresie wyszukania danych (poza ewentualnie kodem stacji synop. WMO- znajdującym się na końcu zapytania), a w drugim polu "się ręcznie pobawić" wprowadzając dane wybranej stacji synop. oraz ustawiając wybraną datę ręcznie ;-) Minus jest taki, że jak się nie zna tych kodów, a także nie ma się obok karty otwartej (a najlepiej kilku kart, jeśli się chce porównać dane z innych państw) z krajowym spisem stacji synop., trudniej będzie zdobyć pożądane przez nas informacje... :-( No i też nie jest to za wygodne rozwiązanie, bo jakby nie było działa np. tylko na jeden miesiąc (jak wiadomo ograniczenie obowiązuje do 50 dni) ;-)

A tutaj załączam w 12 obrazkach listę państw dostępnych w bazie danych ogimet: w razie gdyby ktoś miał potrzebę, by zyskać rozeznanie, do którego państwa by się chciał odnieść w analizach ;-) Wiadomo najłatwiej się robi nawiązania do swojego podwórka, ale w tej kwestii przynajmniej akurat świat staje otworem, nie trzeba się wyłącznie do Polski ograniczać ;-) W trzecim zrzucie ekranu w polu "country" wystarczy wprowadzić dowolną angielską (lub hiszpańską, ale w udostępnionych skanach komendy są po angielsku) nazwę kraju ze zdjęć poniżej, a powinien wyświetlić się spis wszystkich dostępnych posterunków na terenie jego terytorium w bazie ;-)

Przepraszam Piotrze za tą rozwlekłą dygresję pod wątkiem :-( Miało być na temat Poznania, a wyszło na temat rozważań, jak obejść ewentualną blokadę na serwisie ogimet... :-( ;-)

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 12 Październik 2025, 18:03, w całości zmieniany 1 raz  

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 12 Październik 2025, 17:37   

Wyszło, że w Poznaniu czerwiec 2019 wyglądał jak typowy w... Jugosławii :mrgreen:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 12 Październik 2025, 19:53   

No konkretna przeciwwaga dla tegorocznej pory ciepłej ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 12 Październik 2025, 22:04   

Nie szkodzi Bartku, wiedza jak walczyć z Ogimetem zawsze się przyda :D
Paweł, i to chyba bardziej w południowej części :D Według refów z czasów Jugosławii taki czerwiec byłby raczej na plusie niż na minusie.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Październik 2025, 01:51   

Mi Poznań się też bardzo spodobał, choć byłem w nim w dużo bardziej patolskim i globciowym czasie, czyli w połowie września 2024 :zygacz: W takich warunkach jakich Ty byłeś na pewno można było trochę bardziej psychicznie odpocząć i się ponapawać, bez nerwowego patrzenia w modele ;)

A tak z ciekawości, w tym mieście nadal dominują sodusie? Bo we wrześniu 2024 była ich cała masa, też sporo halonegów, a ledów naprawdę mało. Mam nadzieję, że podobnie jak w Lublinie, Rzeszowie, Krakowie czy Katowicach (te miasta miałem okazje skontrolować w trakcie 2025 roku), jest pod tym względem prawilnie ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 13 Październik 2025, 13:50   

Jeśli mowa o latarniach sodowych to tak, dominują :D Na pewno bardziej niż w Krakowie, dużo ich widać, choć no ja nie przywiązuję do tego takiej uwagi, chyba że są jakieś szczególne, zabytkowe latarenki (takich też nie brakuje na Starym Mieście).

W Poznaniu w połowie września 2024 jakoś strasznie nie było. Epizod jaki zdarza się w znacznej części wrześniów, w otoczeniu normalnej, wczesnojesiennej pogody. Spustoszenie spowodował skrajnie gorący początek miesiąca, którego nie dało się zbić takimi metodami. Sam na pewno wolę taką pogodę od tej, której ponad tydzień później (24-27.09) uświadczyłem w Mikołajkach, gdzie czułem się jakbym znalazł się w epicentrum tej powalonej Katastrofy Klimatycznej.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Październik 2025, 14:53   

PiotrNS, nie no, ale że ty będziesz bronił września 2024 to się nie spodziewałem :lol: Akurat dni 16-18.09.2024 to był szczyt Halnego znad Warmii, który poza ścisłym S/SE dowalił naprawdę konkretnym bordem i gwałcącymi fizykę nocami, przy nieskazitelnej lampie. To już od 19.09 zrobiło się wyraźnie łagodniej, bo przynajmniej noce były fizyczne, a z kolei od 24.09, gdy powróciły patolskie noce (przy nadal niepokojąco wysokich tmax) to chociaż dało się to wytłumaczyć chmurami i pseudodynamiką

A co do Twojego wyjazdu do Mikołajek, to paradoksalnie tym wyjazdem oszczędziłeś sobie odczuwalnia większej patoli, gdyż był to pierwszy fragment tego września (nie licząc może 1-2.09 xd), kiedy to N/NW były łagodniejsze niż S/SE.

Odpowiedz do tematu