Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Friz & Wersow: Miłość w czasach online
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 15 Październik 2025, 06:20   Friz & Wersow: Miłość w czasach online

Recenzja Drwala Rębajlo :arrow:

https://www.youtube.com/watch?v=SnhGkOnGNCc

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2025, 10:31   

Co można napisać- ludzie z grubsza ci sami, a jednak pod względem urody ładniejsi, mający więcej kasy, oraz pewnie fajniejsi i będący bardziej lubiani przez otoczenie :-( Jedyne co ich odróżnia na minus ode mnie, to chyba rzeczywiście deficyt wstydu, jak to ogólnie u celebrytów czy osobowości internetowych bywa... ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 15 Październik 2025, 15:45   

No nic coś weselszego znalazłem- połączenie scen tego filmu z serialu Świat według Kiepskich ;-) Chociaż między Bogiem a prawdą nie wiem z którego odcinka (lub odcinków) te urywki pochodzą ;-) Będę musiał do tego wrócić ;-)

Mama lubi takie niezbyt autentyczne (przynajmniej z mojego punktu widzenia) produkcje typu "rodzinka.pl" czy "Rodzina zastępcza", a ja wolę zdecydowanie "Świat według Kiepskich"- mam wrażenie, że sposób ukazania typowej rodziny jest znacznie bliższy polskim realiom ;-) :jupi: No w Rodzinie zastępczej zacznijmy od tego, że mało który rodzic raczej byłby w stanie zaadoptować trójkę gości lub babek, o zwłaszcza różnym pochodzeniu albo o różnym wyglądzie (jedna taka Chinka/Mongołka, druga Afroamerykanka, trzeci rudzielec wywodzący się z rodziny romskiej- rasa wprawdzie kaukaska/europeidalna, no ale można się niby czepiać kolesia, że no kolor włosów ma nie ten, że symbolizuje coś podejrzanego, no i że Cygan, więc dużo pewnie żebrze lub kradnie) ;-) :-( Rodzinka.pl z kolei przedstawia obraz nowobogackiej rodziny, mieszkającej w bliźniaku, w jednej z dzielnic warszawskich ;-) Nie przeczę w obecnych czasach nie jest to może coś niezwykłego, ale w czasach narodzin wielu z nas (lata 1990+) tylko chyba elity lub osoby współpracujące z władzami mogły się dorobić podobnego luksusu lub większego- w projektach mieszkaniowych dopiero rozpoczynały się seryjnie budowy bliźniaków, głównie w sercach dużych miast lub na ich obrzeżach... ;-) :-( Za dom standardowy uchodziłaby wówczas taka lepianka o niewielkich rozmiarach, położona blisko większej drogi lub przy torach kolejowych, żadna rezydencja znajdująca się na atrakcyjnych ziemiach, należąca do wąskiej grupy notabli, ani nawet taki domek szeregowy ;-)

W Kiepskich tymczasem jest to nic innego jak prostota ;-) :jupi:

* Edit: Co ja piszę, w Rodzince na trójce nieletnich się nie skończyło, były tam jeszcze jakieś 2 pary rodzeństw usynowione później podobno, w obydwu przypadkach też raczej zgarnięte z bidula (tzn. sierocińca lub domu dziecka). ;-) :-( Ten serial naprawdę w kwestii "przyjmowania nieswoich dzieci pod swój dach" oraz przełamywania stereotypów zakrzywiał panującą rzeczywistość ;-) :-(

No w Kiepskich jest może to niedzisiejsze, że rodzice na ogół tyle alkoholu nie piją ;-) Ale... relacje miedzyrodzinne, w których zamiast widocznej hierarchii i dyscypliny bardziej panowała równość i koleżeństwo wpisują się raczej powoli w dzisiejszą rzeczywistość ;-)

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 16 Październik 2025, 00:12, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2025, 22:54   

Bartek617, ta przeróbka jest genialna :lol: I w dodatku pochodzi z jednego spośród moich ulubionych odcinków "Świata według Kiepskich", odcinka w którym Ferdek zdecydował się na najtrudniejszy krok w swoim życiu :mrgreen:
"Rodzina zastępcza" była bardzo przyjemnym, familijnym serialem przekazującym dobre wartości, a zarazem bardzo "ludzkim", bo jego fabuła została osadzona w normalnych polskich warunkach. Rodzina Kwiatkowskich była typową rodziną klasy średniej, niewyróżniającą się pod żadnym względem poza faktem zaadoptowania dzieci. Na pewno trafiał do ludzi bardziej niż "przecukrzona" Rodzinka.pl, w której ojciec ustalił proszącemu go o samochód 18-letniemu Tomkowi cenowy limit na 100 tyś. zł (i to w warunkach ok. 2013 roku), a do tego członkowie rodziny ciągle na siebie krzyczeli i dzieciaki wchodziły rodzicom na głowę, co w "Rodzinie zastępczej" by nie przeszło. Dopiero te ostatnie sezony były moim zdaniem średnie. Kolejne adoptowane dzieci nie przypasowały mi tak, jak Majka, Eliza, Zosia, Filip i Romek - większy nacisk reżyser położył na wkurzających sąsiadów. "Kiepscy" to natomiast przede wszystkim satyra na różne absurdy codzienności (nierzadko także polityki) i ludzkie słabości. Mieszkanie Kiepskich, ich telewizor, korytarz i słynna publiczna prywatna toaleta, do której Marianowi Paździochowi zawsze chciało się wtedy, co Ferdkowi, to takie krzywe zwierciadło :)

A co do filmu ze ślubu Friza i Wersow... aż nie dowierzam, że takie coś trafiło do kin xd Swoją drogą pani młoda wyglada na bardzo ładną 40-latkę :mrgreen: Tyle że ma trochę mniej w metryce ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 16 Październik 2025, 14:21   

Kurczę a jaki tytuł? ;-) Bo podejrzewam, że z tym najtrudniejszym krokiem chodziło o znalezienie pracy, ale to podobno już były nowsze odcinki, jak pytałem sztuczną inteligencję (Poszukiwana poszukiwany) ;-)

Tymczasem mam wrażenie, że kadr pochodzi ze starszej części :-( ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Październik 2025, 14:51   

Bartek617, to z odcinka "Wszystko dla Ciebie" :D Nie ma co, Ferdek wiedział jak udowodnić Halince swoją miłość, a przy tym wyjść z trudnej sytuacji obronną ręką :)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 16 Październik 2025, 20:17   

Dzięki ;-) - cholera, intuicja mnie zmyliła :-( , jednak nie chodziło o pracę :-(

Odpowiedz do tematu