Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Październik 2025, 16:25
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Tak jest, nierówno, co dziwne przy nasadzie są zielone, a od połowy już czarne.
U mnie cały czas mam jeżyny i jeszcze sporo ich jest ale w tym roku jakiś dziwny smak mają na początku było ok ale teraz jakby pleśnią czuć więc już ich nie jadam. I tak jak Tomaszu piszesz jakoś nie równo dojrzewają.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Październik 2025, 16:27
A co do winogron to chyba w przyszłym tygodniu je zerwę na sok myślę ,że jakieś 2 wiadra będą w miarę dojrzałe bo pewnie reszta nie da rady ale i tak dobrze bo już myślałem ,że w tym roku nic nie będzie.
Wysłany: 18 Październik 2025, 12:25
No to w tym roku nawet udało się zebrać winogrona choć było zimniej niż w ostatnich latach. Zebrałem 2,5 wiaderka 10-litrowe i żona zrobiła sok. Część winogron zmieszała z śliwkami węgierkami bo w tym roku miałem bardzo wiele i jeszcze do tej pory mam na drzewie.
Wysłany: 19 Październik 2025, 12:29
Dobrze ,że zerwałem winogrona bo po dzisiejszym przymrozku już by się nie nadawały do niczego. Ale za to kwiaty na jabłoni trzymają się dobrze po przymrozku.
Dobrze ,że zerwałem winogrona bo po dzisiejszym przymrozku już by się nie nadawały do niczego. Ale za to kwiaty na jabłoni trzymają się dobrze po przymrozku.
Tak jak pisałem w innym wątku u nas jabłonka przybarwiła się na żółto i zrzuca liście. Winogrona już dawno zostały zebrane i zesokowane
Wysłany: 5 Listopad 2025, 10:48
Dzisiaj zerwałem ponad wiaderko winogron niektóre były lekko przymarznięte ale ogólnie ,żona mówiła ,że na sok się dobrze nadają z resztą smakowały super. Więc jednak w tym roku wszystkie dojrzały pierwszy raz od kilku lat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum