Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2025, 18:22
Jak na listopad udział ładnych dni względem brzydkich nie wygląda na pierwszy rzut oka najgorzej, ale w sumie w 1 poł. miesiąca dosyć pogodna aura jeszcze jakoś w miarę się trzyma (niezależnie od poziomu temp.) Temp. powietrza co prawda wyglądają na bardziej październikowe, ale dni z najwyższymi temp. nie będą raczej "spokojne"- mam takie dziwne przeczucie
Gdyby to było tzw. "babie lato", zagrożenie przymrozkami poza mrozowiskami robiłoby się praktycznie pewne (niemalże zupełny brak wiatru oraz wysoka wilgotność powietrza nocą sprzyjają dobowym amplitudom)- teraz tymczasem to najwyżej na terenie zastoisk temp. zlecą bliżej 0 C
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 30 Październik 2025, 10:16
Każde badż razie u mnie to jest dziwne bo ostatni przymrozek miałem 20 października i jeżeli do połowy listopada nie było by przymrozku to jest faktycznie dziwne. Piszę o moim regionie i na razie do połowy listopada nie ma być a takich długich okresów bez przymrozku chyba jeszcze nie było o tej porze.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Październik 2025, 12:41
Podczas babiego lata w 2018 r. np. mogło być wszystko możliwe Jedna lokalizacja (głównie bliżej Niemiec) mogła wskazywać po ponad +10 C, druga położona często we wschodniej ścianie, albo ogólnie należąca do określonego mikroklimatu (pomijając współrzędne geograficzne- tj. długość i szerokość- więc takie Kaszuby mogłyby się sprawdzić) wartości bliskie 0 C: jeśli nie bezpośrednio na wysokości ludzkiej dorosłej głowy, to na ziemi, zwłaszcza w regionach bardziej wietrznych i notujących niższe wilgotności powietrza nocą (centrum Katowic czy Krakowa gdzie wiatry są słabe mają często wyższe punkty rosy mimo niższych temp. powietrza niż jakiś dowolny bardziej wietrzny obszar głównie w północnej Polsce)
W 2020 i 2023 nękały nas regularnie fronty, więc rzeczywiście niskie temp. powietrza w godzinach nocnych należały raczej do ostatnich rzeczy, którymi się należało wówczas przejmować
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 30 Październik 2025, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 30 Październik 2025, 13:54
kmroz napisał/a:
Janekl, jak to? W 2023, 2020 czy 2018 miałeś na tym etapie jakiekolwiek przymrozki?
Tak miałem na przykład 2023 roku był przymrozek 24 październik potem 1 listopad i 11 listopad a już potem prawie codziennie.
W 2020 roku 18 październik potem 31 październik później 7 listopad i już często od 19 listopada.
W 2018 roku 21 październik potem 28 i 31 październik następnie 1 , 3 ,4 listopad a od 15 listopada już codziennie.
Więc jak widać nie było przerwy bez przymrozków 2 tygodniowych a już obecnie nie ma przymrozku od 10 dni a na najbliższe 10 dni w prognozach też nie widać tym bardziej ,że cały czas ma być bez słońca no ale zobaczymy jak będzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum