Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20785 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Czerwiec 2022, 22:40 Jaś Fasola ;-)
Tak mnie naszło, by zapytać, jakie jest Twoje zdanie na temat tej kultowej postaci, oraz ewentualnie innych ról, które są odtwarzane przez pana R. Atkinsona?
Głupio się przyznać , ale wciąż jest to dla mnie 1 z autorytetów - mimo że wciela się w bohaterów, którzy znani są z robienia dziwnych min, popełniania różnorodnych błędów i niestandardowych zachowań, to jednak potrafią być chwilami bardzo praktyczni oraz sprytni i przebiegli (jak np. wcielał się w rolę agenta MI7- mógłbym się uczyć).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 8 Czerwiec 2022, 09:53
Pamiętam jak przez mgłę jego występ w Jasiu Fasoli, teraz zaś na Netflixie będzie debiutował niedługo serial z jego udziałem: https://www.filmweb.pl/se...82a-2022-871153 - chociaż nie wiem czy idea 10minutowych odcinków ma jakiś sens, ale może będzie to ciekawe.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13526 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 8 Czerwiec 2022, 20:24
Podobno Atkinson chorował na depresję i wbrew pozorom jest inteligentnym gościem. Choć oczywiście w "Jasiu Fasoli" tego nie widać To tylko potwierdza jego umiejętności aktorskie, świetnie wcielając się w "głupka" jakim jest tytułowy Jaś.
A tak przy okazji - dlaczego polska wersja nazywa się "Jaś Fasola", skoro oryginał to "Mr. Bean" Jeśli już, to tytuł powinien zostać przetłumaczony jako "Pan Fasola"
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20785 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Październik 2025, 12:48
LukeDiRT napisał/a:
dlaczego polska wersja nazywa się "Jaś Fasola", skoro oryginał to "Mr. Bean
Jak szperałem w sieci, nasunęła się taka sugestia, że chodzi ogólnie o niesłabnącą znaczną (ponadprzeciętną) popularność imienia "Jan" Jak było często nadawane facetom setki czy dziesiątki lat temu, tak i obecnie pozostaje powszechne, choć konkurencja w kwestii częstotliwości występowania utrzymuje się spora ze strony np. takiego Jakuba, Mateusza, Piotra itp. itd. To jest jednak też krótkie imię oraz mające łatwe zdrobnienie w porównaniu do wcześniej wspomnianych popularnych alternatyw (od Mateusza chyba nawet za bardzo się nie da stworzyć zbyt naturalnego odpowiednika, parę razy słyszałem jak matka kolegi wołała na niego "Matek")
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 30 Październik 2025, 15:42
Mi się poprawia nastrój- sympatyczna komedia jak np. Kiepscy Acz kolwiek rzeczywiście i tego typu humor już się może podobno kwalifikować na kontrowersje, mimo że to z pewnością nie format Monty Pytona... W dobie panującej obecnie poprawności politycznej można niestety bardzo łatwo bliźniego skrzywdzić, bez premedytacji czy świadomości
Ja nie znoszę wygłupów. Wolę komedie na wysokim poziomie intelektualnym. Takie chociażby jak filmowa trylogia o przygodach Franka Dolasa. Lub o Kargulach i Pawlakach.
Co masz na myśli Chyba nie ten PRL-owski wierszyk o podwyżkach cen W tym gazu.
Tu są jego inne fragmenty (te które pamiętam):
Elektryka podrożała, to też niedogodność mała.
Bo pan premier* łysą pałą oświetli nam Polskę całą.
Ogrzewanie podrożało, też z tym jest kłopotów mało.
Gdy się zgrzejesz przy warsztacie, to ochłoniesz w zimnej chacie.
Gaz podrożał nie zmartwienie, my zrobimy usprawnienie.
Każdy korek w d pę wsadzi, dużo gazu nagromadzi.
Pi niesz w butlę i raz, raz MASZ ZA DARMO WŁASNY GAZ
Okazuje się, że ten satyryczny wierszyk (cenowo) jest całkiem aktualny także w III RP. Tyle, że nie mamy obecnie łysego premiera
*Chodzi o premiera Cyrankiewicza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum