Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Centrum Warszawy nocą
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 8 Listopad 2025, 16:53   

pawel napisał/a:
LukeDiRT napisał/a:
białe światło

Zabójca obserwacji astronomicznych :zygacz:

Ale większość latarni LEDowych ma światło skierowane wyłącznie w dół, a to jest duży plus.
Najgorsze są sodowe kule oświetlające wszystko (łącznie z niebem), tylko nie chodnik :lol:

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 8 Listopad 2025, 17:21   

Jeszcze dać temperaturę barwową 2700 K zamiast 4000 K i będzie git ;-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 8 Listopad 2025, 19:42   

LukeDiRT napisał/a:
zgryźliwy tetryk, wygląd stolicy się zmienił, ale tylko na lepsze :ok:
.

Architektonicznie może tak. Ale gdy bywałem u córci stwierdziłem, że z powodu zwężania ulic jazda autem stała się tem coraz trudniejsza. Córcia jakoś sobie z tym radzi, ale ja obecnie wolę tam dojechać pociągiem i zdać się na nią w kwestii jazdy. Kiedyś do Warszawy jeździłem swoim autem, a teraz już się boję. Do tego dochodzi kwestia zaparkowania tam, gdzie potrzeba. Czyli komunikacyjnie olbrzymi krok w tył w kierunku rowerowego Pekinu z czasów "rewolucji kulturalnej wielkiego Mao". Szerokie arterie przelotowe zamienia się na "parki kieszonkowe". :dobani:

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 9 Listopad 2025, 10:31   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Szerokie arterie przelotowe zamienia się na "parki kieszonkowe"

W Sapporo w Japonii znajduje się właśnie tego typu park ;-)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sapporo#/media/Plik:Odori_Park_(15982613668).jpg

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Listopad 2025, 12:46   

Cóż obecność tych skwerków wpisuje się jako element rewitalizacji serc dużych miast... :-( ;-) Tłumaczenia dotyczące tychże inicjatyw wskazują na chęć dbałości o otaczające środowisko ;-) :-( Niezły trend tak czy owak występuje- przedmieścia i przynajmniej pobliskie wsie zamieniają się w beton (peryferia posiadające sporo nowoczesnych apartamentowców, a niekiedy i drapaczy chmur w przypadku wyższych budynków przypominają "miasto w mieście" czy "miasto 15 minut", a we wsiach podmiejskich stopniowo rośnie liczba domów, mieszkańców i ulic, co jest okolicznością skłaniającą do przyznania tym miejscowościom praw miejskich albo [co już mi się mniej osobiście podoba] :-( aneksji terenów przez największe ośrodki miejskie, tym samym wprowadzania zmian administracyjnych w mapach) ;-) :-( , tymczasem śródmieścia otrzymują w pewnym sensie drugie życie, stają się jednak utrudnieniem, wręcz utrapieniem dla osób chcących się tam dostać (ich mieszkańcom też nie jest za łatwo z kolei stamtąd, tj. ze Starego Miasta się wydostać, jak sami posiadają pojazd) ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Listopad 2025, 15:54   

LukeDiRT, ja tam mam sentyment do dawnej architektury i przede wszystkim przestrzeni, której coraz bardziej brakuje.

Co do latarni sodowych, to one właśnie nie oślepiają, tylko oświetlają wszystko równomiernie, dzięki czemu idąc w nocy po ulicy masz serio jasno. Latarnie rtęciowe były klimatyczne, ale jednak do codziennego funkcjonowania trochę straszne :oops: A ledy, które oświetlają jeden punkt,to żenada :zygacz: :help:

WIKTORIA LEGIOWAWICKA 11.06.2026 :serce:

Burza w lodzie to potęga i basta :prayer: :mroz:

Wiktoria vol2 - 1/2.07.2026 :serce: :deszcz:

Tyle fajnych opadowych wydarzeń tego lata, że już brakuje miejsca w podpisie :deszcz: :deszcz: :jupi: :jupi: :jupi:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Listopad 2025, 16:42   

Mnie tam ledy na osiedlach czy ulicach zwisają, ale jakbym miał takim światłem oświetlaną chałupę, to bym chyba zwariował. W domach tylko ciepłe/neutralne światło.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Listopad 2025, 16:52   

Ja coraz bardziej przekonuję się do latarni sodowych, a przede wszystkim do ich koloru. To zimne białe światło swego czasu pasowało mi do centrów miast, podkreślając ich dynamikę lepiej niż senne żółte barwy. Jednak te LED-y, które u nas dominują, sprawiają że w gruncie rzeczy światła jest mało, a jak już lampa świeci jaśniej, to trochę męczy. Sodowe latarnie w postaci kul są atrakcyjne, ale wolałbym zostawić je w historycznych centrach miast, gdyż faktycznie niepotrzebnie emitują światło do góry, zanieczyszczając niebo.

W temacie architektury, to ja akurat jestem fanem współczesnej Warszawy pnącej się w górę i przeobrażającej się w miasto wyznaczające nowe standardy. Taką mamy historię. Warszawa straciła mnóstwo pięknych, zabytkowych kamienic i posiadłości, a po II wojnie światowej została zabudowana w dużej mierze według dość mało atrakcyjnego wzorca. Fakt, użytecznego i potrzebnego. Niemniej jednak modernizacja stolicy moim zdaniem przynosi jej wiele dobrego. Z nieco zahukanego i siermiężnego dużego miasta w radzieckiej strefie wpływów, stała się metropolią łączącą najlepsze cechy miast, które przez dziesięciolecia wyznaczały wzorce. Dziś wyprzedza je zwłaszcza czystością i bezpieczeństwem. Dawna architektura jest na Starówce i Krakowskim Przedmieściu, a reszta miasta skierowała się ku nowoczesności. To co dawne, zostało w dawnej stolicy, która oparła się wojnom i nadal zachwyca oryginalnymi zabytkami sprzed setek lat, jak i w kilku innych miastach, które mają dziś inny charakter. Ale choć geograficznie i sentymentalnie bliżej mi do Krakowa, to w ogóle nie uważam, by Warszawa była gorsza. Moim zdaniem te miasta świetnie się uzupełniają, ale właśnie poprzez różnice. Kraków niech broni swojego dziedzictwa i tradycji, a Warszawa niech dalej staje się wizytówką państwa, które w ciągu 35 lat poczyniło tak gigantyczny postęp.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Listopad 2025, 17:09   

PiotrNS, ja to się czasem mam ochotę przykuć do sodusi by ratować to co zostało. Na szczęście jest ich wbrew pozorom w Polsce jeszcze całkiem sporo i mam niejasne wrażenie, że (odpukać!) w tym roku wręcz się dość mocno znowu zatrzymała ich wymiana, po przeraźliwym wręcz boomie w latach 2023-2024.

A co do architektury, to serio ja coraz mniej atrakcyjnego widzę w takiej "nowoczesności". Fajne to jest do oglądania na zdjęciach, czy turystycznej wycieczki, ale Nowy Jork niech zostanie w Nowym Jorku. Fajne jest to na taki jeden dzień, jak w przypadku takiej wycieczki jak Twoja, po dłuższym czasie to mocno męczy. Ja to jednak tęsknie za taką Warszawą jak na tym zdjęciu - i nie chodzi tu już nawet ani o sodusie, ani białą magię

WIKTORIA LEGIOWAWICKA 11.06.2026 :serce:

Burza w lodzie to potęga i basta :prayer: :mroz:

Wiktoria vol2 - 1/2.07.2026 :serce: :deszcz:

Tyle fajnych opadowych wydarzeń tego lata, że już brakuje miejsca w podpisie :deszcz: :deszcz: :jupi: :jupi: :jupi:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Listopad 2025, 17:21   

kmroz, ale to też są na swój sposób nowoczesne, zrewitalizowane budynki. Podobają mi się bardzo i im takich więcej tym lepiej. Uważam, że powinno się wracać do takich stylów, ale właśnie - lubię, gdy to wszystko jest zadbane, czyste i ma w sobie coś ciekawego. Dużo takich ładnych miejsc łączących zadbaną dawną architekturę z nowoczesnością widziałem na Mokotowie, przez który przejeżdżałem w drodze powrotnej z Warszawy. Nawigacja poprowadziła mnie inną trasą, bo na głównej "wylotówce" :-> były większe korki, i bardzo dobrze, bo widziałem kolejny solidny kawałek Warszawy, która zachwyciła.
Niemniej jednak wieżowce też bardzo mi się podobają i moim zdaniem dobrze podkreślają charakter zarówno miasta, jak i całego kraju. Poza tym skutecznie wybijają z głowy niektórym ludziom z zagranicy pogląd, że Polska i Warszawa, to jeszcze ta "słabsza", Europa drugiej prędkości.
Co do Nowego Jorku, to o takiej czystości jak u nas, to miasto może pomarzyć. Także dlatego na swój sposób jestem dumny z Warszawy. Każdemu turyście doradzałbym, aby ją koniecznie zobaczył, choćby planował tylko objazdówkę Kraków-Wieliczka-Auschwitz. Teraz są szybkie pociągi, S7 na ukończeniu i trzeba korzystać :D

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Odpowiedz do tematu