Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Grudzień 2025, 21:57
Nie jestem pewien, jak w innych częściach świata ten kwiecień termicznie wypadł Ta rosyjska strona pogodaiklimat.ru w zakładce z automatycznym tłumaczeniem pt. "Kronika pogody" może rzucić jakieś światło, ale trzeba byłoby sobie zadać trud i przegrzebać przynajmniej kilkadziesiąt-kilkaset, jeśli nie klika tysięcy stacji o określonym kodzie WMO, by zyskać szerszy obraz
Jakimiś danymi też są dokumenty udostępniane na stronie dwdbib, ale one dotykają wyłącznie Niemiec oraz głównie zachodniej połowy Polski, oraz dane dostępne na meteologix plus mtwetter i cdc dwd (interaktywna mapa Niemiec), oraz (ale to są informacje bardzo wybiórcze i wybrakowane) niektóre posterunki czeskie ze strony in-pocasi.cz (do pobrania również z chmi)
No dobra, jest jeszcze nasza baza histklim, ale tu też spośród 36 lokalizacji kilka (może przy dobrych wiatrach kilkanaście) z nich będzie miała dostępne statystyki z tego okresu
Można też co kilka miesięcy pobierać kompilację posterunków z bazy ecad, ale rozważnie i uwzględniając dostępne miejsce na dysku twardym komputera: każda aktualizacja odnośnie wybranego parametru (więc niestety nie wszystkie zjawiska pogodowe) waży blisko 1 GB
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Grudzień 2025, 23:14
Wyskakuje mi komunikat, że strona nie zapewnia bezpiecznego połączenia - a w przypadku rosyjskich domen wolę być ostrożny Wolę nasz histklim Przy okazji dobrze, że przypomniałeś. Trzeba wrócić do podróży po dawnych miesiącach
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Grudzień 2025, 00:10
Tak, podmioty odpowiedzialne za tą stronę nie zapewniają najstabilniejszej infrastruktury, dosyć często występują przerwy serwisowe w dostępie do źródeł informacji
Ale wygląda na to, że w przeglądarce Google Chrome link z przekierowaniem na białoruską domenę występuje jedynie u mnie w komputerze PC (nie naprawiłem tego), w laptopie czy komórce strona otwiera się normalnie Dlatego na PC dla tej strony wolę korzystać z konkurencji, tj. Mozilla Firefox
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum