Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27298 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 17 Grudzień 2025, 13:59
jorguś, One zawsze tak wyłażą, wbrew temu, co te tłumoki gadają, że kiedyś to byo inaczyj xd Nawet z sezonu 2009/10 pamiętam, że pod koniec lutego to wszystko było już na powierzchni.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13243 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Grudzień 2025, 23:47
To mnie zaskoczyliście z tymi krokusami, nie spodziewałbym się że tak krótka przerwa im wystarczy. U Was śnieg się wtedy stopił, natomiast u mnie pozostał. W ten sposób doświadczyłem wtedy najdłuższego zamrożenia przyrody, jakie było osiągalne po 1996 roku. Może ten początek marca pobudził drobnicę, niemniej jednak wizualnie do 10 kwietnia flora ani drgnęła. Aż trudne to do wyobrażenia, mimo że wydarzyło się naprawdę.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Grudzień 2025, 10:02
Ja już nie pamiętam jak to było, ale przypominam sobie, że w tamtym sezonie jak w lutym czy w marcu na Górnym Śląsku było słabo ze śniegiem, tak w zachodniej Małopolsce w zasadzie niedużo lepiej- jednak niższe temp. powietrza (słabsze odwilże) plus nieco większe opady sprawiały że dochodziło do takich sytuacji, że np. w centrum Katowic było przez długi czas blisko 0 cm, a w pobliżu Krakowa (lotnisko, moje miejsce zamieszkania, nawet środek miasta m. in.) te kilka cm już leżało Kwiatków wiosennych z tamtego okresu też sobie nie mogę niestety za Chiny przypomnieć
A w temacie Kaszub rzeczywiście wcześniej jesienią nadchodzą i później się wiosną kończą okresy ze średnimi temp. powietrza poniżej +5 C, uniemożliwiającymi cykl wegetatywny
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27298 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Grudzień 2025, 15:30
U mnie wyszły kfiotki na przełomie stycznia i lutego, ale nie zdążyły zakwitnąć. Krokusy i przebiśniegi otwierały się w trakcie tej klauna w okolicach 5 marca, jednak potem zakonserwowały się aż do drugiej dekady kwietnia.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum