Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Grudzień 2025, 17:00
Najszybciej śnieg znika jak jest dosyć wysoka temp.dodatnia przy tym deszcz i dość silny wiatr. A 2 lata temu jak zaczęła odwilż po 19-tej to temperatura dość szybko wzrastała do tego spadł deszcz przez 5 godzin spadło 14 mm no i wiatr ale jeszcze w pierwsze święto rano była pokrywa ale po południu już było słabo.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Grudzień 2025, 01:45
Wigilia poza obszarami objętymi chmurami typu stratus nie była specjalnie przyjazna
Wiadomo, w wielu regionach leżało sporo bieli, ale jak sporo osób lubiło przyznawać, to było stąpanie po cienkim lodzie... Co tym samym podważa zasadność wcześniejszej śnieżnej części tamtego grudnia- zmiany na niekorzyść w końcu bolą bardziej niż stagnacja
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 21 Grudzień 2025, 15:24
kmroz napisał/a:
PiotrNS, dlaczego 2010 tak nisko, jak dni 25-26.12 były u Ciebie cudem wtedy
No właśnie dlaczego tak nisko bo u mnie to jedne z najlepszych świąt chociaż jak pisałem wcześniej 23 i 24 grudnia padał deszcz ale przy minusowej temperaturze i ponad 30 cm pokrywie śniegu a we święta była porządna śnieżyca ,że przed nowym rokiem miałem już 66 cm pokrywy.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Grudzień 2025, 22:17
kmroz napisał/a:
PiotrNS, dlaczego 2010 tak nisko, jak dni 25-26.12 były u Ciebie cudem wtedy
Chwilę przed napisaniem tego posta przypomniałem sobie temperaturę w NS 24 grudnia. 13 stopni... Piętnujemy (i słusznie) tegoroczny grudzień za stypę i zacięcie na wysokich temperaturach, a jednak najwyższa zanotowana temperatura wyniosła skromne 10,4, mniej nawet niż w styczniu 1979 (w przerwie między 20 a 30-stopniowymi mrozami rzecz jasna). W grudniu 2010 było to 13,2... Średnia dobowa wyniosła 8,8. Uwierzysz, że to byłaby najcieplejsza doba miesiąca nawet w grudniu 2015 Po wielu mniej lub bardziej drastycznych, ale wciąż podobnych przypadkach stałem się wrogiem takiej patologii. 25 i 26 grudnia 2010 niestety nie były ani w połowie tak piękne, jak 24 grudnia paskudny.
Na szczęście tegoroczne Święta mogę umieścić na wysokim, 6 miejscu A 2010 mogę podnieść tylko do 10 miejsca, nie wyżej.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum