Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Grudzień 2025, 19:20
Szkoda słów, kiepsko się przedstawia prognoza Ale gdyby się pogoda w dalszym terminie sprawdziła, to przynajmniej jazda do centrum miasta (po 10.01.- za 2 tygodnie) mogłaby przebiec w warunkach odwilżowych
Na razie trzymam kciuki, by za dużo śniegu nie spadło, najlepiej nie więcej niż kilka cm
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Grudzień 2025, 14:06
Nie wiem, normalnie to bym teraz napisał, że jedynie na Sylwestra widać jakiś prawdopodobny konkret opadowy, ale ostatnie doby nauczyły, że nie można być do końca pewnym co się pod sam koniec dnia nagle nie wydarzy... A po Nowym Roku to już totalnie rozpoczyna się rozjazd we wiązkach- tak jakby jednak ocieplenie i powrót do jesiennych krajobrazów próbowały walczyć z bardziej zimowymi warunkami termiczno-pogodowymi Sumy opadów należą do zróżnicowanych, chociaż w przypadku południowej połowy kraju przynajmniej dzieje się przynajmniej obecnie to wszystko "na opak": tzn. więcej w odniesieniu do (współczesnych) ochłodzeń, mniej podczas okresów cieplejszych
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 28 Grudzień 2025, 17:10
No właśnie rzeczywiście po ostatnim sezonie (który był podobny do tych z czasów dzieciństwa i dorastania wielu z nas) mam wrażenie, że raz potrafi być słońce+upał (choć w tym roku suche i lekkie masy powietrza tu bardziej wpływały na wysokość temp. niż ładna pogoda), innym razem ok. +15 C i deszcz
Zimą tymczasem stety lub niestety określony przedział temp. lubi występować długimi ciągami- znaczy na tyle długimi, że niestety jak za machnięciem różdżki niczego nie można zmienić Jakby była gra typu symulator pogody, chętnie wszystko w trakcie zimy mieszałbym, np. ochłodzenie większe na 2 dni z 10-stopniowym mrozem i niewielkim śniegiem, a po upływie tego terminu np. +2 C/+3 C i również niezbyt liczne deszcze- a potem tak w koło Macieju: wszystko byłoby pod kontrolą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum