Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Styczeń 2026, 21:54 Piękna zima na przełomie 2025 i 2026 roku
Póki co tworzę wątek, który będę systematycznie uzupełniał, jednocześnie też przepraszając za moją nieobecność, ale dopiero dziś miałem czas siąść przed kompem. Sylwestra spędziłem w Ropiance, tym razem byłem tam cały tydzień i choć z jednej strony był ból tyłka, że ominąłem historycznego Sylwestra w wawie (nawet 2005 może mu possać), to z drugiej i tak była tam prawdziwa bajka i do tego bez warszawskiej soli i co ważne od początku (28.12), a nie tak jak w wawie dopiero od 30.12, a do tego pod względami niepogodowymi (ale o tym więcej w innym wątku). Wkrótce jak mi się zechce przegrać foty na google to zrobię album w którym pokaże foty z 28.12-2.01 z Beskidu Niskiego, oraz z 3.01 z trasy Warszawa-Lublin, a także w końcu z 4.01 z pięknego spaceru po lesie (czułem się jak 18.02.21 vol2, tylko w przeciwieństwie do tamtego dnia to nie był wcale koniec ) i wreszcie z dzisiejszej niesamowitej śnieżycy. Mam nadzieję, że wątek będzie rozwijany i zima trochę potrwa oby jak najdłużej
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Styczeń 2026, 03:23
Jak dla mnie zima potrafi być piękna, gdy mojej lokalizacji nie obejmuje w całej swej krasie
Plusy mroźno-śnieżnej aury takie strategiczne (poza kwestiami wizualnymi i fascynacją białymi krajobrazami) są związane z korkami (pod warunkiem, że mamy jednak efekty, a nie sam proces, czyli obniżanie się temp. powietrza wraz z obecnością opadów)- raczej sporo ludzi ceni sobie bezpieczeństwo i przewidywalność kosztem wygody i wówczas wybiera środki komunikacji publicznej Ruch na ulicach się zmniejsza, można tym samym szybciej dotrzeć do innego punktu na czas mimo niezbyt łatwych warunków (śliskie nawierzchnie dróg) Też plusy są takie, że napięcie już zwykle po nadejściu zimowej aury spada... Cel wyznaczony przez prognozy został oficjalnie zrealizowany, więc pozostaje odcinać kupony i czekać na odwilż, która może nadejść po upływie wielu tygodni, a nawet miesięcy Także ogólnie panuje większa cisza i spokój, niemal jak w pierwszych miesiącach panowania koronawirusa (tyle że wtedy jak na złość pogoda często należała do udanych)
Poza tym jednak pojawia się sporo wad: wyższe rachunki za energię elektryczną, ogrzewanie oraz wodę (jak aura za oknem jest zimowa, człowiek myśli więcej o kąpieli lub prysznicu w cieple) Występuje większe ryzyko katastrof budowlanych, również pojazdy, ludzie i zwierzęta nienajlepiej znoszą sypaną sól (celem zapewnienia przejezdności dróg), także losy osób bezdomnych przedstawiają się bardzo źle
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13243 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Styczeń 2026, 19:54
O ile początek stycznia nie należał u mnie do zadowalających z powodu braku śniegu, to wydarzenia ostatniej doby zmieniły wszystko. Kompletnie wszystko. Gdyby nie przełamanie Świąt Bożego Narodzenia, napisałbym że już bardzo dobrze nie doświadczyłem tak miłego zaskoczenia. Jeszcze kilka dni temu modele straszyły ominięciem przez opady, zatrzymując się w końcu na wspólnej wersji, zgodnie z którą mógłbym liczyć na 5-8, maksymalnie 10 cm. Jak widać na zdjęciu poniżej, dziś rano grubość pokrywy śnieżnej wynosiła 18 cm. Po południu osiadła do 17 cm, ale myślę że już wróciła do poprzedniego poziomu, gdyż znowu sypie
To zdjęcia z dzisiejszego poranka. Tak zaśnieżonych dróg nie doświadczyłem jako kierowca od 7 grudnia 2023.
Co ciekawe, dziś około południa śnieg padał w postaci grubych płatów kojarzących się z opadami przy temperaturze około 0 stopni - tymczasem było solidne -5
Moim zdaniem to jest zima idealna. Pięknie nasypało, a zarazem nie wiąże się to z żadnymi szkodami, np. połamanymi gałęziami. Poziom królewskiej II dekady grudnia 2022
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Styczeń 2026, 14:23
Masakra- u mnie tego puchu leży na szczęście mniej, ale też powoli będzie można to uznawać za 2-cyfrową wartość: jutro pobliska lotniskowa stacja synop. pewnie coś bliższego 10 cm niż 5 cm wskaże...
Też się tak trochę dziwię, że na tle pozostałych stacji synop. tak stosunkowo skromnie sobie to przeliczyła: 1.5 mm na 5 cm... Podczas gdy inne np. Zakopane przy podobnej sumie miewały już koło 10... Ale może tu jednak też temp. powietrza zadecydowała... Przy mrozie rzędu -5 C występuje mniejszy współczynnik cm względem mm niż przy -10 C.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13243 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Styczeń 2026, 21:42
Dzisiejsza aktualizacja To kolejny dzień, który totalnie mnie zaskoczył. Nie spodziewałem się, że śnieg będzie sypać przez prawie cały czas... Już rano było naprawdę intensywnie, a później, po dość krótkiej przerwie w godzinach południowych, dość silny opad nastąpił po 14:00. Rano pokrywa śnieżna wynosiła 19/20 cm, ale po godzinach opadu przekroczyła magiczne "dwie dyszki". Absolutne zaskoczenie. Realnie spodziewałem się, że będzie dobrze, jeśli ten genuen przyniesie mi połowę z tego.
Dzięki niskim temperaturom sól chyba nie działa. Nawet główne drogi, choć sąrozjeżdżone, mają na sobie całkiem sporo śniegu, a na chodnikach i pasach "zieleni" nie ma ani śladu gołego gruntu.
Dla porównania w listopadzie 2025 r. (i to tuż po opadach) drogi były wysolone, czemu sprzyjała temperatura tylko nieznacznie poniżej zera.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Styczeń 2026, 23:59
Dobiegła końca prawdopodobnie najbardziej niezwykła doba w historii mojej pasji meteo. Kiedyś może więcej o tym napisze, ale to co się dziś odwaliło na Michałowicach przebija dosłownie wszystko co widziałem. Czułem się jak PiotrNS w Krakowie 14.12.2022. Ale też nie do końca. Piotr wtedy miał raptem 4 dni wcześniej szarugi, a i 10 dni później szaruga była...
Z suchych faktów. Przyrost pokrywy z około 18-19cm do prawdopodobnie 27-30cm. To wszystko przy temperaturze -4 stopni większość jasnego dnia.
Jedno zdjęcie. Więcej będzie kiedy indziej...
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: 12 Styczeń 2026, 00:28
Szarugę to ja pamiętam z grudniów 2022 i 2023 jak mało co...
Ale ogólnie w ostatnich latach nie mamy rzeczywiście szczęścia do słonecznych grudniów: ostatni rzeczywiście pogodny to chyba 2019 2024 i 2025 były kiepskie, ale lepsze od lat 2020-2023 (choć 2020 to w sumie też mój typ, bo spokojna pogoda dominowała)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum