Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Styczeń 2026, 03:11
Jak dla mnie przynajmniej niespecjalnie- zwały czy zaspy po tamtych śniegach potrafiły długo przetrwać
Aczkolwiek wiadomo taki stan rzeczy dawał się głównie dostrzec przy budynkach lub krawężnikach Rynki miejskie mające betonowe podłoże na ogół najszybciej się oczyszczają z bieli Dlatego np. nieraz główna ulica w Zielonkach (choć nie można jej porównać do krakowskiego Rynku) wygląda jakby miała mniej puchu niż np. inne "mało zimowe" lokalizacje w bliskim rejonie Krakowa jak np. okolice Zabierzowa czy Balic, jak patrzyłem na kamery z dróg wojewódzkich Małopolski
Port Kraków-Balice (podobnie jak i inne lotniska pełniące funkcję stacji synop.) też ma korzystne warunki do notowania niewysokich pokryw śnieżnych: bardziej otwarty teren umożliwia rozwiewanie spadającego opadu śniegu z dala od miejsca dokonywania pomiaru, a także płyta betonowa jest tam rozgrzana Są po prostu pewne miejsca w obrębie danej miejscowości, z których śnieg lubi sprawnie znikać, oraz takie dla odmiany, w których lubi się upierdliwie długo utrzymywać
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum