Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Marzec 2026, 23:14
No nie wiem, ja mam wrażenie, że dzieje się patolstwo (kilka C mniej w tśr. przy obecnym charakterze i by to już pasowało do początku marca- okolice 0 C) , ale przy wyżu, amplitudach i braku wiatru zawsze chyba tak jest Nie mogę uwierzyć, że indeksy T850 przy obecnym wysokim ciśnieniu krążą wokół 0 C, widać niże muszą się kręcić niedaleko nas, a nas obejmuje "ciepła" (zachodnia) część wyżu...
Kwiecień 2020 np. jako miesiąc skończył z bardzo przeciętną średnią pomimo jednej z najwyższych dziennych
Pomimo opadów deszczu w nocy (ok. 2 mm) dzisiejszy dzień też zaliczył się magicznie do pogodnych (choć nad ranem niebo było przymglone)...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Marzec 2026, 22:41
Zobaczcie Mławę
W mieście najbardziej dotkniętym potężnymi śnieżycami 30 i 31 grudnia 2025 r. zima miała średnią -3,0 stopnia. To trochę mniej więcej niż w 2013 roku, więc tegoroczna zima zajęła tam szóste miejsce w wieku. Duet styczeń-luty trzeci najzimniejszy (w Mławie rządzi nie 2010 lecz 2006).
Prawdziwe show zrobiła SDWPS. Wyniosła ona 1854 cm, co jest czwartym wynikiem w historii. Bardziej śnieżne były zimy 1970 (mutantowy rekord), 1979 i 1963. To także jedyne zimy jednocześnie zimniejsze i bardziej zasobne w śnieg. Ta najdawniejsza z nich była mocniejsza od tegorocznej zimy tylko o 24 cm. Luty 2026 uzyskał 647 cm, co jest siódmym wynikiem w całej historii i trzecim w XXI wieku. Rok 2026 wg. stanu na dziś ma 1791 cm i już zajmuje siódme miejsce w historii i trzecie w wieku. Może być ciężko awansować. Ale jest się czym pochwalić
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Marzec 2026, 22:26
To prawda, gdzieniegdzie termiczna zima utrzymywała się bez przerwy nawet przez 40 dni i więcej, a temperatur maksymalnych od 5 stopni w górę nie notowano od przesilenia zimowego aż do minionego weekendu To też wielka siła tej zimy.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Marzec 2026, 18:31
No temp. +5 C wzwyż to jest konkretna anomalia dodatnia mimo wszystko- jeszcze się tak globalne ocieplenie u nas nie zadomowiło, by temp. wyraźniej powyżej 0 C (w średnich) stały się standardem w trakcie zimy astro/meteo
W wakacje analogicznie zamiast dolnych granic gorąca mielibyśmy już ekwiwalent upału
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 5 Marzec 2026, 19:19
U mnie średnia zimy wynosi -3,33*C . A odpowiednio zima 2012/13 miała średnią -3,13*C więc troszkę cieplejsza ale zima 2010/11 miała średnią -5,53*C więc była dużo zimniejsza.
Wysłany: 5 Marzec 2026, 22:58
Anomalii w znacznej mierze zaszkodził grudzień. Z odczuwalnego punktu widzenia jego wpływ na postrzeganie zimy nie był jednak wcale tak duży, bo pomimo utknięcia w dodatnich temperaturach znaczna część Polski miała już za sobą atrakcje listopadowe. To duża przewaga tej zimy nad zimą 2020/21 - nawet tam, gdzie tegoroczna zima trochę odstawała swoim poziomem od innych regionów. Pięć lat temu trzeba było czekać niemal do połowy stycznia, a w minionym sezonie już listopad pokazał pazur.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Marzec 2026, 08:08
PiotrNS, to właśnie u mnie przez to że epizod w listopadzie był pizdowaty, to w grudniu jednak trochę było "szaleństwo". Pamiętam też ten masowy niewiernotomaszyzm koło 27.12, że w ogóle jakiś snieg będzie. Ale co ja będę mówił, sam w niego wątpiłem mocno w takiej skali
Wysłany: 6 Marzec 2026, 21:42
W listopadzie zawsze był jakiś widok na koniec ochłodzenia, choć wtedy sporo regionów otrzymało coś więcej niż tylko symboliczną biel No i wiadomo jaka jest specyfika pierwszego śniegu- po zakończeniu śnieżyc w niedzielę 23.11. więcej go leżało na dachach budynków niż na ziemi
Pod koniec grudnia tymczasem w prognozach, nawet jak z opadami nie miała miejsca wówczas rewelacja, to cudem był plus na termometrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum