Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 5 Sierpień 2021, 18:11 Sorbus aucuparia x Sorbus intermedia
W lipcu 2020 znalazłem w lesie dziwnie wyglądającą siewkę. Zabrałem ją i uprawiam w doniczce, teraz już wiem, że to mieszaniec jarzębu pospolitego z jarzębem szwedzkim (Sorbus aucuparia x Sorbus intermedia)
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Ostatnio zmieniony przez FKP 5 Sierpień 2021, 18:45, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 5 Sierpień 2021, 18:44
W Wielkiej Brytanii już takie coś powstało i to przed 1876 rokiem, nie jestem pionierem http://herbariaunited.org/specimen/336670/
Mój mieszaniec ma chyba jednak więcej cech od S. aucuparia niż ten brytyjski sprzed 150 lat Przynajmniej jeśli chodzi o liście, które są bardziej rozszczepione u mojej siewki.
Wysłany: 5 Sierpień 2021, 18:58
Jak Wam się podoba to cudeńko Sam jestem ciekawy, jak to będzie wyglądać, jak będzie drzewem, może kiedyś rozmnoże to i będę sadzić w Warszawie i Nowym Sączu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Marzec 2026, 22:37
FKP, jakie są teraz rozmiary tego drzewka po ponad pięciu latach Spodziewasz się dużego rozrostu czy taka krzyżówka raczej nie będzie się zanadto rozpychać Świetnie że udało Ci się dorwać taką ciekawostkę
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Wysłany: 12 Marzec 2026, 23:31
PiotrNS, Jakieś 1,5 metra, a ostatecznie osiągnie pewnie kilka metrów, tak jak zwykła jarzębina. Nie mogę doczekać się kwiatów i owoców, bo jako, że jest to siewka, to drugiej takiej samej nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum