Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Wczoraj 15:27
1. 2024
2. 2001
3. 2002
4. 2021
5. 2007 (10 miejsc w górę, mi jednak czerwiec i sierpień w 2007 się nie kojarzą z podziałem na mokre N i suche S, stąd nie pomyślałem xd)
6. 2017
7. 2009
8. 2016
9. 2020
10. 2011
11. 2022
12. 2013
13. 2014
14. 2025
15. 2012 (13 miejsc w dół)
16. 2006
17. 2010
18. 2005
19. 2004
20. 2023
21. 2008
22. 2018
23. 2003
24. 2019
25. 2015
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20467 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Wczoraj 18:03
tradycyjnie
No mi z lata 2007 poza lipcem, to sierpień opadowo kojarzy mi się z podziałem N/NE > W/SW, a czerwiec to faktycznie ciężko stwierdzić
Co do zaskoczeń
To srato 2024, no nie bez powodu dałem tą zagadkę , przede wszystkim , "ekstremalnie mokry" sierpień dzięki burzy z 19.08 N no i w nieco mniejszym stopniu też zasługa pluchy z 2.08. Do tego czerwiec i lipiec powyżej normy opadowej, a ten pierwszy wręcz bardzo. Tamto srato miało tam łącznie równe 320 mm, może nie brzmi to jakoś oszałamiająco, ale norma dla JJA tam za 1991-2020, to 186,4 mm :. Straszny piach. Jeszcze wracając do samego srata 2024 to przebiło ono tam najwilgotniejsze lato po 2002 roku (czyli 2021 ) o 63,6 mm z resztą lato 2001 też przebiło o 35 mm. Było tam najbardziej mokrym od 1985 roku i przy okazji były to jedyne dwa lata w serii kaliskiej stacji, które osiągnęły pułap 300 mm.
Dalej dużo mniejszym, ale jednak zaskoczeniem było lato 2001 i ekstremalnosc lipca tam, w końcu w W połowie kraju kojarzy mi się niespecjalnie mokro, ale no w sumie trochę też poleciałem z myślami, bo jednak Kalisz jest daleko od W granicy jakby nie było, a że bliżej od nas wszystkich to inna kwestia
Dalej też mocnym zaskoczeniem jest lato 2002, ale jednak lipiec wyszedł dość mokro przez początek i środek, jeszcze bardziej anomalny opadowo był sierpień, ale no cóż poranna burza z 1 września z której spadło ponad 40 mm oszukała tamten sierpień, a w konsekwencji całe lato ale statystki, to statystki
Dalej zaskoczyła mnie wilgotność lipca 2007, choć Kalisz jest też daleko od S, to od N również a on poza N częścią kojarzył mi się dużo suabiej już choćby na tej szerokości.
Nie wiem czemu, ale obstawiałbym lato 2020 w suabszej połowie, głównie ze względu na S, choć on to trochę case jak lipiec 2001 i sucho było na ścisłym W/NW a nie w całej W połowie . No i sierpień myślałem że wypadnie gorzej niż w N części kraju, ale jednak tam były ładne pluchy 3-4 i 30.08 i do tego podczas tej pustyni w większości kraju trafiło się tam kilka burz
Lata 2011 też byłbym pewien wyżej, ale lipiec naprawdę tam się nie popisał, 3 dekada poza pluchą 21-22.07 to była wręcz sucha i przy tym wręcz nienaturalnie sielska to już nawet sierpień by się powstydzil takiej dekady mimo słabej sumy, q pozostała część lipca nie miała modniejszych opadów.
Lato 2022 w pierwszej chwili zaskoczyło, ale z drugiej strony jak chwilę pomyślałem to SW/C część Polski miały fuksa w tamtym lecie do opadów, zarówno w czerwcu jak i w większej mierze sierpniu, a i lipiec nie był tam takim sucharem jak u mnie
Lata 2013 spodziewałbym się niżej, ale nie doceniłem czerwca, który tam miał wręcz chlodnawy, ale wilgotny początek i tak samo koniec miesiąca po tym bardzo suchy lipiec, sierpień w normie lekko zaskoczył, ale po pierwsze tamtejsze normy po drugie też sporo dała burza 9/10.08
Dalej lato 2012 zaskoczyło nie tyle swoją pozycja, co kontrastowościa, ekstremalnie mokry czerwiec i bardzo suchy lipiec, co w W połowie kraju szokuje , ale w ogóle smutno się patrzy na wakacje 2012, które z jednej strony nie miały żadnego pustynnego przestoju tam, a z drugiej taka niemoc opadów, że po 21.06 nie było ani jednej dwucyfrowej sumy opadów
Lato 2010 szokuje że tak nisko , lekko suchy czerwiec jak już to zaskakuje że nie był wręcz bardziej suchy za to już lipiec, a konkretnie sama końcówka miała suabe opady poza burzą z 24.07, myślałem że on wszędzie wyszedł pseudomokro poza N/NE (konkretniej poza Mazurami) i zaskakująco mierny sierpień, całokształt dość wilgotny, ale jednak moc opadów zaskakująco słaba, więc wyszedł zaledwie jako lekko mokry
Lekko zaskoczyło też lato 2023, suchość czerwca i lipca to jedno, ale po sierpniu spodziewałem się więcej niż normy , ale podobnie jak w 2010 padł ofiarą własnej niemocy, bo tu poza pustynnym tygodniem 10 - 16.08, był to naprawdę wilgotny i regularny miesiąc, ale nic go nie podbiło, podobnie też wyglądała druga połowa czerwca. Co innego lipiec, który miał opady właściwie tylko w VI petandzie, a do 26.07 to szedł na antyrekord opadowy
No i trochę zaskakuje suchość lata 2008, ale po rekordowo suchym czerwcu przyszedł bardzo suchy lipiec, którego jednak "nie doceniłem" i myślałem że nie był takim sucharem jak na N/NW/W, a tak naprawdę to mało gdzie był tak strasznie suchy no i sierpień w przeciwieństwie do N/NW za dużo nie nadrobił
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Wczoraj 19:24
TOP-ka ogólnie bardzo zaskakująca, nawet taki 2001 - a o 2024, 2002 i 2021 nie wspomnę - ten ostatni wiadomo najmniej, ale nwm czemu jakoś wydawało mi się, że w 2021 w Kaliszu nie było szału w lipcu, a i sierpień jakoś w centrum kraju kojarzył mi się najsuszej (i tak mokry wiadomo, ale bez szału). W 2024 wiedziałem o sierpniu, z tego powodu w ogóle dałem 11 miejsce (a nie np 15-20 xd) ale czerwiec i lipiec szczerze nie sądziłem, że jakoś mocno wypadły.
2007 na tak wysokim miejscu akurat nie zaskoczyło i nie powinno zaskoczyć - tutaj jakaś "zaćma" umysłu mnie chyba złapała że dałem tak nisko w 1 próbie, a w drugiej nie skojarzyłem po prostu podpowiedzi
Pierwszym zaskoczeniem w drugą stronę jest 2011, ale tylko dlatego, że wiedziałem o czerwcu Fakt faktem jednak powiniennem skojarzyć, że lipiec 2011 mocno poszalał na W i E, a w środkowym pasie, choć wiadomo - i tak bardzo mokry - to bez polotu. Z drugiej strony sierpień 2011 kojarzy mi się ze szlakiem dwóch silnych burz z SW na NE i wydawało mi się, że w Kaliszu wypadł mokro, więc tak czy siak zaskoczony jestem wciąż...
2025 na tak niskim miejscu również zaskoczyło, ale fakt, że chyba akurat Kalisz przez szlaki pluch/burz w czerwcu 2025 i lipcu 2025 był wbrew pozorom mijany, a sierpień to wiadomo, prawie nigdzie poza N/NE nie był choćby bliski normy...
2012 to duży szok, aczkolwiek nie aż tak duży, bo jak pisałem, o dużej suchości sierpnia w pasie środkowym (z S na N) wiedziałem - ale akurat na E/SE czy W to był naprawdę mokry sierpień, więc on był wbrew pozorom zróżnicowany w skali kraju mocno.
Olbrzymim szokiem nawet nie wiem czy nie większym niż 2024 i 2011, jest tak niskie miejsce lata 2010. Wiem, że 2 miejsce było grubą, nieprzemyślaną przesadą, ale wciąż tak jak i Ty piszesz, wydawało się, że w tej części kraju to końcówka lipca zrobiła robotę z zapasem, a i sierpień gdzie jak gdzie, to tam wydawałoby się, że takie 200% normy opadów miał z palcem w tyłku.
2023 nie szokuje ani trochę, miałem jakoś dziwnie urojone, że tamte regiony tamtego lata umiały dowalić, ale chyba mi się pochrzaniło z 2024 i 2022 (bo to były raczej wspomnienia z autopsji, a nie z przeglądania danych)
Za to no 2008 to olbrzymi szok, wydawało się, że w sierpniu było tam centrum wydarzeń, a i w czerwcu wydawało się, że na pas np opadów 22/23.06.2008 się ten region załapał, lipiec też nie sądziłbym, że w centrum był suchy. Chyba 2008 obok 2010, 2011 i 2024 to największy szok zagadki dla mnie.
Jeszcze odnośnie tego co piszesz, to właśnie w 2022 łatwo sobie przypomnieć o czerwcu i sierpniu - te obszary się wtedy łapały na szlaki. Lipiec kojarzył się w W połowie kraju z długotrwałym brakiem opadów, ale jednak z drugiej strony 30-31.07.2022 w centrum przyniósł przepotężną pluchę, więc jakby chwilę pomyśleć, to może i nawet spodziewane powinno być miejsce wyższe niż 11.
Lato 2013 sam dałem niżej, ale też jednak po chwili przemyśleń tak jak piszesz, to już sam czerwiec raczej robotę zrobił, no i tak jak piszesz burza 9/10.08.2013 raczej było logiczne, że trafiła w tym regionie.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: Wczoraj 23:29
Maj
TOP 4/7. Musisz wyrzucić dwa maje, które szczególnie mokro się kojarzą na SE, ale z jakiegoś powodu Krosna to nie obchodziło oraz jeden inny maj, który w ogóle jakoś nie pasuje tu i nawet nie wiem czemu go dałeś W zamian za to daj jeden maj, który na E/SE nie kojarzy się tak mokro, ale były wyjątki jak np Nowy Sącz i jak widać Krosno też, daj również maj, który kojarzy się ze spolaryzowanymi połowami i maj, który miejscami na południu był bardzo suchy, ale krajowo się ogólnie kojarzy mokro, wszystkie te trzy maje były bardziej chlodne niż ciepłe
ANTYTOP 4/7 i jeden radykał Do usunięcia dwa bardzo słoneczne maje z dość negatywnym trendem oraz wspomniany już radykał. Dodać musisz trzy mega lampowe w skali kraju maje, w wielu regionach np w Toruniu to chyba każdy z nich kojarzy się bardzo sucho, ale na S i E Polski się przyjęło, że były bardziej mokre - jak widać nie wszędzie
Czerwiec
TOP 5/7 - do wyrzucenia dwa ciepłe czerwce, jednego z nich wymień na sąsiada, który kojarzy się generalnie mokro, ale bardziej jednak po drugiej stronie kraju Oprócz tego dodaj czerwiec, który kojarzy się chłodno i z dość mocnym podziałem opadowym SE>>NW
ANTYTOP 5/7 - usuń dwa identyczne kalendarzowo czerwce, które termicznie miały ze sobą wiele wspólnego, nawet rozkład anomalii podobne, ale solarnie to były niemal swoimi lustrami jeśli chodzi o rozkład zwłaszcza Dodaj jeden de facto oczywisty i inny również niemalże oczywisty, choć oba z nich miejscami na S kojarzą się "konwekcyjnie"
Lipiec
TOP 6/7 - Usuń jeden mega lochowy w tej części kraju lipiec, który jednak opadowo tam aż tak nie poszalał, głównie przez pizdowatość sum, a zamiast niego daj jeden lipiec z rozkładem anomalii NE>SW, kojarzący się miejscami wilgotno i burzowo, jak widać tam też
ANTYTOP 4/7 - Usuń dwa lipce kojarzace się pod każdym względem bardziej "prawdziwie letnio" SE>>NW, jak widać jednak burze umiały trafiać i inny lipiec, który również kojarzy się sucho i z dużą polaryzacją na połowy (druga cieplejsza), ale tam umiało czasem trafić. Miast nich musisz dać trzy lipce, które łączy to, że nastąpiły po chłodnym czerwcu (jeden z nich akurat w tym regionie nie był chłodny, ale w kraju już był)
Sierpień
TOP 3/7 i jeden radykał Zostaw dwa chłodne i jeden gorący kojarzący się z rozkładem opadowym SE>>reszta kraju. Oprócz niego musisz dać dwa TOTALNIE oczywiste sierpnie oraz dwa wręcz przeciwnie - mało oczywiste. Jeden z nich kojarzy się chłodniej i pochmurniej na S, ale pod względem opadów to wręcz na N kojarzy się bardziej mokro, ale jak widać były wyjątki Za to ostatni, którego brakuje, kojarzy się bardzo sucho na SW/centrum, a na N raczej mokro i na SE wbrew pozorom też.
ANTYTOP 5/7 - Do usunięcia dwa gorące sierpnie, jeden z nich miał wielką pluchę, a drugi z kolei raczej mokrą pierwszą połowę. Dodać musisz za to dwa bordowe sierpnie z obrzydliwie negatywnym trendem
Wrzesień
TOP 6/7 - Wymień wrzesień kojarzący się najcieplej na wschodzie i w skali kraju raczej mokry/bardzo mokry, ale z kilkoma niechlubnymi wyjątkami, Krosno może nim w sumie nie było ale do TOP trochę zabrakło. Zamiast niego daj jeden niemalże oczywisty
ANTYTOP 5/7 - Usuń jeden, który ogólnie i mi się kojarzy przesadnie sucho, a w rzeczywistości to mało gdzie był szczególnie suchy oraz inny, który ogólnie na ścianie E/SE to nie tylko nie był suchy, ale też przeważnie wręcz bardzo mokry Zamiast niego daj jeden oczywisty, który sucho kojarzy się chyba niemal wszędzie (nawet jeśli na S i W nie aż tak lampowo) oraz inny, który w E Polsce był również wyjątkowo suchy i jak widać składowa E na Krosno zadziałała...
Wrzesień
Top: 2001 (akurat jego na SE kojarzę najmniej mokro ) , 2007, 2008, 2010, 2015, 2017 i 2022
Antytop: 2003, 2004, 2006, 2009, 2011, 2016 i 2018
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Wysłany: Dzisiaj 12:32
Maj
TOP 5/7. Poprawnie usunąłeś - ale dwa z trzech nowych są źle. Z tym suchszym na E/SE to chodziło, że w reszcie kraju był mokry, w wielu miejscach nawet bardzo. Jak widać to też to skojarzenie z SE jest chyba mylne, bardziej stricte na E był suchy. A ten spolaryzowany na połowy to miałem na myśli, że termicznie
ANTYTOP 5/7. Jeden źle usunąłeś - przywróć ten kojarzący się z tym, że na S/SE był miejscami rekordowo suchy a usuń inny lampowy z negatywnym trendem. Jeden z nowych jest źle - w tym regionie to bym akurat się prędzej go spodziewał w TOP, zamiast niego daj maj kojarzący się ciepło i słonecznie, choć akurat im dalej na N/W tym bardziej, ale w kwestii opadów był bardziej loteryjny
Czerwiec
TOP 6/7. Oba nowe dobrze, ale przywróć chłodnawy czerwiec, który niepotrzebnie usunąłeś, a usuń ciepły, kojarzący się z tym, że tylko w szczęśliwych punktach był mokry i wbrew mitom wcale nie miał podziału opadowego S>>N
ANTYTOP
Lipiec
TOP 6/7. Usunąłeś poprawnie, ale musisz inny dodać. Chodzi o dawniejszy, ale o stosunkowo podobnej specyfice
ANTYTOP 6/7. Wszystkie trzy nowe są dobrze Ale musisz usunąć ten, który kojarzy się z podziałem opadowym (i nie tylko) SE<NW, ale jednak miał też sporo burz i jak widać miejscami miał szczęście , zamiast niego przywróć jeden chlodny
Sierpień
TOP 4/7 Przywróć chłodny, którego niepotrzebnie usunąłeś, a zamiast niego usuń ten, który wydawałby się oczywisty, zwłaszcza na południu, ale tam coś "poszło nie tak"... Z czterech nowych masz tylko dwa dobrze - ten z pochmurniejszym i chłodniejszym S oraz jeden z dwóch oczywistych. Musisz dodać jeszcze jeden oczywisty i oprócz tego dodaj ten, który był w centrum i na SW suchy, a na N i częściowo SE - mokry (2012 był mokry na W i E, więc nie o niego chodzi)
ANTYTOP 6/7. Jednego zamień na sąsiada, chyba nie muszę mówić który...
Wrzesień
ANTYTOP 5/7. Wciąż się upierasz na tego, który jak wspomniałem jest niesłusznie uważany za jakiegoś suchara, a opadowo kilkakrotnie w wielu miejscach się postarał. Przywróć niepotrzebnie usunięty na podstawie tej podpowiedzi. Jeden nowy jest też źle - może podpowiem, że chodziło o bardzo suchy na N i E, a na SW lokalnie wręcz mokry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum