Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38275 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Dzisiaj 0:40
Jacob, wszystko już dobrze więc tradycyjnie
Ja z mojej strony wkleję tu swój komentarz z notatnika, który napisałem w momencie tworzenia tej zagadki xd
W przypadku maja na pewno trochę mnie zaskakuje obecność 2009 i 2021 w TOP. Ten pierwszy niby u mnie kojarzy się mokro, ale właśnie... u mnie. A 2021 jednak kojarzę, że na E ścianie dość suchy. Z drugiej strony spodziewałbym się zdecydowanie maja 2008 i 2025, które na ścisłym SE kojarzą mi się bardzo mokro. Oba te maje miały kolejne 9 i 10 miejsce (jeszcze 2006 je przebił), a do TOP-ki brakowało im jednak ponad 20mm... Widzę ogólnie, że w każdym z tych czterech przypadków ogólnie dobrze było się sugerować wiedzą o Nowym Sączu, a nie skojarzeniami z ogólnym SE Polski....
ANTYTOP maja tu również zaskoczył mnie brak 2023, choć jakby patrzeć nie po skojarzeniu z mokrym SE, tylko z danymi z NS, to nie powinien szokować W sumie 2018 to szósty przypadek, który mnie trochę zaskakuje i po raz szósty znowu ma to związek z ogólną łatką na SE, a myślenie "nowosądeckie" by tu pomogło
W przypadku TOP czerwców to na pewno olbrzymim szokiem jest obecność czerwca 2012 i nieobecność czerwca 2013, nawet nie wiem, które z tych dwóch większe. Od czerwca 2012 spodziewałbym się więcej chyba co najmniej kilku. Czerwiec 2013 znalazł się tam na 9 miejscu, wyprzedził go jeszcze... czerwiec 2023
Jeśli chodzi o ANTYTOP czerwców to w sumie chyba nic mnie nie zaskoczyło, akurat taki 2008 to czułem, że będzie tam pominięty, czerwiec 2025 też jakoś kojarzyłem, że w tej części raczej nie był taki zły. Ogólnie pora ciepła 2025 tam do jakichś mega suchych nie należała, poza oczywiście sierpniem.
W TOP lipców nie powiem by coś specjalnie zaskoczyło, każdy z nich miał prawo tam być, choć osobiście był zakładał wystąpienie 2018 i 2023 kosztem np 2003 i 2014, ale to są szczegółe. Co ciekawe lipiec 2023 jednak tam nie tylko nie był mokry, ale był najsuchszym lipcem 5-lecia 2021-2025. Lipiec 2018 zaś, co jest już potężnym szokiem... otarł się tam o ANTYTOP, miał 8 miejsce od końca
ANTYTOP lipców raczej przewidywalne - poza 2005, który jednak mnie trochę wbił w fotel w tym regionie. 2009 i 2012 nie były pewnie pierwszą myślą, ale ich też bym się prędzej spodziewał. Osobiście spodziewałem się lipców 2017 i 2019, ale tam ewidentnie burzałki zrobiły robotę. Zwłaszcza w 2017, któremu bliżej było do TOP niż ANTYTOP - był na 10 miejscu...
TOP sierpniów delikatnie zaskakujące - zarówno 2004, 2019 i przede wszystkim 2016 nie były raczej pierwszymi wyborami, za to z drugiej strony 2014 byłby niemal oczywistością, podczas gdy w rzeczywistości się otarł o ANTYTOP - miał 8 miejsce od końca Ale nawet pomijając 2014, to w tym regionie od 2004, 2016 i 2019 na pewno prędzej bym się spodziewał choćby 2002, 2007, 2012, 2017 i 2023
W ANTYTOP do którego niemalże trafił 2014, ale jednak mu "na szczęście" zabrakło jakichś 10mm i jednego miejsca to delikatnie mnie też 2024 zaskoczył - kojarzyłem, że pierwsze 9 dni dało tam naprawdę solidne opady. I w sumie dobrze kojarzyłem, ale nie wziąłem pod uwagę tego, żę od 9.08 opadów to w zasadzie nie było tam... w ogóle
Jeśli chodzi o wrześniowe TOP, to raczej totalnie nic mnie nie zaskoczyło, nawet powiedziałbym, że jest bardzo generyczne
W ANTYTOP dziwi dość mocno 2014, ale nie jakoś przeraźliwie mocno i mimo wszystko 2016, ale nie powiem by to było coś wbijające w fotel. Może odrobinę bardziej bym się 2003 albo 2018 spodziewał (zwłaszcza jeśli do 2014 porównywać), ale ogólnie jak tak patrzę, to ten wrzesień 2003 dość często "przeceniam" jeśli chodzi o jego suchość, a cwaniak jednak w wielu regionach miał szczęście do wyrabiania opadów.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20477 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Dzisiaj 8:33
Mnie w majowym top mocno zaskoczył brak maja 2025, maj 2008 w tamtych stronach zdeycydowanie najpochmurniejszy, ale nieraz Piotr wspominał o jego suchości, stąd typowałem go po drugiej stronie barykady. Mnie 2009 i 2021 też zaskoczyły i 2005 właściwie też, wszystkie kojarzyły mi się zdecydowanie wilgotniej na W, ten ostatni bardziej na NW.
Antytop - przecież jest maj 2023 więc albo źle sprawdziłeś, albo się machnąłes . Z automatu byłem pewien 2001, ale on miał szczęście do pojedynczych pluch/burz. Bardziej 2012 bym się spodziewał może dlatego że opadowo kojarzy mi się W/NW > ... Właściwie to bardziej w C niż na S był najsuchszy więc złe rozumowanie tu miałem . Poza tym w sumie nic tu nie zaskakuje szczególnie
Czerwce: no tu konfiguracja 2012-13 też szokuje, to ostatnie miejsce chyba w którym bym się spodziewał że ten pierwszy był bardziej mokry . Poza tym 2024 byłem pewien przez bliskość NS
Antytop no ja 2008 i 2025 byłem wręcz pewien , ten pierwszy to trochę podobny vibe do maja 2008 pod tym względem, mimo że na S/SE najpochmurniejszy to też tam sucho, wręcz bardzo sucho się mi kojarzy . 2016 lekko zdziwił, choć pamiętam że na SE był wyjątkowo wredny, to myślałem że bardziej sklaunował
Lipce, no w top brak 2018 mnie zamurował , choć on bardziej mokro na NE mi się kojarzy, ale oczywiście z naciskiem na składową W, a lipiec 2003 za to kojarzy mi się zdecydowanie wilgotniej od N/NW strony, a na S mimo że pochmurny to kojarzył mi się z niespecjalna sumą opadów
W antytop mnie też 2005 zszokował:oops: choć on bardziej mokry bliżej SW był, ale mimo wszystko wydawało mi się że jeszcze nawet na SE był przyzwoity i wielce daleki od sumy i całokształtu z N/NE no i lipca 2017 to sam byłem pewien
Z sierpniami mam identyczne przemyślenia do Ciebie, no jedyne co to sierpnia 2017 bym się zdecydowanie NIE spodziewał w top, tylko po drugiej stronie jak już . A sierpień 2010, on mi się kojarzy wręcz z powodziowymi sumami na W i może kontrast W > E opadowo za bardzo mnie zmylił, bo na E on wciąż był pod tym względem "przyzwoity" (ale w większości tam dzięki końcówce ) a już na SE kojarzy mi się z najwyższą solarną i najniższą opadową anomalia
Z antytop, no to sierpień 2024 zaskakuje jakby nie było w sumie to paradoksalnie podobnie jak termicznie to opadowo najbardziej anomalnie kojarzy mi się na S/SE , z drugiej strony długo nie myślałem o 2022, ale on na E był beznadziejny pod tym względem i na S wcale nie wiele lepszy
We wrześniowym top w sumie prawie nic nie zaskakuje może jedynie 2025 bym się tu spodziewał, a brak 2001 dałem jako smaczek, bo podobnie jak z sierpniami 2006/2010 mimo ogólnokrajowej wilgotności to na SE kojarzy mi się najmniej anomalnie opadowo
No z antytop to z wrześniem 2003 mam podobne przemyslenia, ale już jak podpowiedziales to wiedziałem że o niego chodzi, a nie o 2004 , też brak 2021 zaskoczył, ale w sumie w jego zimniejszej części to "złośliwa" plucha ładnie podlala E . No i wrzesień 2014 tu tylko składowa E podziałała, ale trochę podobny case jak z lipcem 2005 i na tej szerokości też byłem pewien jego przyzwoitości
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38275 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Dzisiaj 9:26
Jacob, co do maja 2023 to może źle sformułowałem na myśl, że zaskoczyła mnie obecność maja 2023 2012 to akurat miejscami na S też był patologicznie suchy, np Kraków czy Katowice, więc jego brak mógł szokować
Czerwiec 2024 to jednak lokalny fenomen w NS, byłem tego niestety świadomy
Co do lipca 2005 to mimo wszystko pamiętaj, jaką robotę w sumie w naszej części kraju zrobiły nawałnice z końcowki miesiąca, a na przykład taki Nowy Sącz i chyba ogólnie S/SE to one totalnie minęły.
Sierpień 2017 to akurat porządne pluchy na SE Polski i nawet z takiej jednej przeróbki z Ropianki która powstała 31.08.2017 był cytat "studnia pełna wody" co o tej porze roku jest rzadkością. Z tym 2010 to faktycznie masz rację, choć o dziwo jak sprawdziłem to najsuchszy był w opolskim i częściowo łódzkim/wielkopolskim (np Kalisz), a na krańcach SE też miał suchą wyspę, ale nadal 150% normy opadów xd https://klimat.imgw.pl/pl/climate-maps/#Precipitation/Monthly/2010/8/Winter
Sierpień 2022 to solarnie i termicznie na N najbardziej odwalił, ale opadowo właśnie na E i częściowo też W (ten miesiąc najlepsze opady miał na środkowym południu i częściowo SW oraz w głębi kraju xd )
No z wrześniem 2021 to ewidentne "braki w wiedzy" miałeś, bo on na całej ścianie E dowalił opadami wielkoskalowymi - zarówno w połowie miesiąca, jak i na sam koniec (dosłownie sam koniec xd)
Wrzesień 2014 w Krośnie to pizdowate burze, a i te plucho-burze pod koniec były bez szału
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20477 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Dzisiaj 11:09
Kwiecień
Top: 5/7 i jeden radykał (dość logiczny ) (wywal po prostu dwa podobne kalendarzowo kwietnie i wymień na inny taki sam pod tym względem i z perspektywy W sensowny)
Antytop: 3/7 i jeden radykał (też logiczny raczej , oprócz tego moim zdaniem 3 najmniej sensowne kwietnie, oprócz tego dwa ogólnokrajowo niezbyt ciepłe ale bardzo słoneczne kwietnie (chociaż jeden. Z nich akurat na W był "ciepły" no a drugi solarnie kojarzy mi się z rozkładem N > S i z pewnym pamiętnym wydarzeniem...) no i kwiecień, który po prostu jest smaczkiem zagadki i w życiu bym się go tu nie spodziewał po prostu tu myśl mocno antypiromansko )
Maj
Top: 3/7 i jeden radykał (a jak antytop8 bym dał to byś miał dwa radykały oba zaskakujące jak na W, zwłaszcza ten właściwy radykał oprócz tego wywal maj, który na W się bardziej postarał w przeciwieństwie do większości kraju, ale nie aż tak , w skali kraju wilgotny maj, który bardziej sucho kojarzy się tylko na E, ale okazuje się że tam wcale tak mokry nie był , no i prawie radykałem był maj, który kojarzy się że sucharem właśnie był na N i E, ale tam okazuje si, że też z resztą radykał kojarzy się z podobnym rozkładem opadowej anomalii, dodaj maj, który no tam aż tak nie poszalal, ale no proszę Cię , drugi wilgotny w skali kraju maj, którego dziwię się że nie doceniasz, bo on akurat na E był najsuchszy, no i maj który budzi zupełnie inne skojarzenia i musisz tu mocno poregionalizować )
Antytop: 3/7 i jeden radykał (raczej jak na W oczywisty, do tego wywal jeszcze maj, który gdzie jak gdzie ale tam by się zdawało że szczególnie oczywisty , drugi z resztą podobny case, podobna anomalia, rozkład krajowy i solarny tak samo i maj którego lokalność też mocno przeceniasz, w porównaniu do S/SE to oczywiście suchar, ale no bez przesady jednak , dodaj radykał z top i oprócz tego również jego zaskakującego drugiego sąsiada , maj który ogólnokrajowo był sucharem i spadło w nim bardzo mało deszczu no i podobny kalendarzowo maj, który ogólnokrajowo był dość suchy ale miejscami burze trochę dały, ale akurat nie tam)
Czerwiec
Top: 6/7 i jeden radykał (chyba oczywisty )
Antytop: 4/7 i jeden radykał (akurat uważam że na W mało oczywisty , oprócz tego daj radykał z top i dwa sąsiednie czerwce, z których jeden ma sporo wspólnego z radykałem z top a drugi znowu nie kojarzy się szczególnie pogodnie w skali kraju, ale coraz bardziej widzę że poza lokalnymi wyjątkami był naprawdę suchy...)
Lipiec
Top: 6/7 (wyrzuć jeden oczywisty z perspektywy N, choć sam bym też go tam sugerował i zamień na dość sensowny z W perspektywy )
Antytop: 4/7 (wywal 3 moim zdaniem najbardziej bezsensowne i dodaj jeden, który jest smaczkiem tej zagadki podpowiem że dobrze że odruchowo nie dałeś go w top i jeden strasznie suchy w całym kraju i raczej z perspektywy N/W pochmurniejszy, ale wcale nie lepszy opadowo... I jeden który wbrew pozorom był sucharem w dużej części kraju, w tym też tamz w przeciwieństwie do czerwca )
Sierpień
Top: 5/7 (wywal jeden, który na S i E był przede wszystkim bardzo mokry (choć okazuję się że w sumie to nie do końca ) i jeden o którym ostatnio rozmawialiśmy i podkreslales wilgotność W i SE, dodaj jeden sierpień z mocnym kontrastem opadowym N > S/SE i oczywiście odwrotnym termicznym i jeden sierpień w którym musisz myśleć mocno antypiromansko, zwłaszcza z W per, gdzie był najbardziej anomalny, okazuje się że jedna dekada nie tylko na N, ale i na W była mocnym lochem i : deszcz: )
Antytop: 5/7 (wywal dwa niezbyt ciepłe sierpnie, jeden kojarzy się z mocnym kontrastem opadowym NE >>> W i paradoksalnie taki sam kontrast termiczny, ale okazuje się że tam tak źle nie było pod tym względem, no i sierpień który kojarzy się ze był ostrym sucharem na S/SE i miał mocno jednoznaczny trend, za to dodaj dwa sielskie sierpnie, z czego jeden był bardzo, bardzo i ogólnokrajowo jednak miejscami się postarał ale nie tam, ogólnorozwojowo bardziej przeciętny solarnie, ale jeszcze większy suchar)
Wrzesień
Top: 3/7 (wywal dwa ciepłe wrześnie, w których raczej S/W miały szczęście do opadów, ale tam im zabrakło do topu, zamiast tego daj inny podobnie ciepły wrzesień, również z mocnym rozkalsem anomalii opadowej SW >>> NE , wywal jeden nieco mniej ciepły wrzesień, który przede wszystkim kojarzy się z rozkładem opadowym N/W > E/SE, ale tu go przeceniasz, dodaj jeden ciepły wrzesień, który jest można powiedzieć smaczkiem tej zagadki który przede wszystkim na S kojarzy się że był okropnym sucharem i jeden ogólnokrajowo chłodny i wilgotny wrzesień, ktory przede wszystkim w okolicach NE kojarzy się wyjątkowo mokro , ale tam również)
Antytop: 3/7 (wywal, moim zdaniem te mniej oczywiste, myśl tu mocno piromansko, przede wszystkim skup się, że z perspektywy W dodaj dwa mocno piromanskie, zwłaszcza właśnie z perspektywy W , jeden ciepły i wrzesień, który przede wszystkim na E kojarzy się się strasznie sucho, ale tam też na antytop się załapał i mniej anomalny, ale również lampowy wrzesień, który akurat tam nie miał szczęścia żeby uciec przed antytop (chociaż jest na 7 miejscu )
Październik
Top: 6/7 (wywal październik z mocnym rozkładem opadowym E > W i dodaj inny zimny październik, który też kojarzy się wilgotno (choć powiedziałbym też bardziej z perspektywy S i E)
Antytop: 4/7 (wywal październik z negatywnym trendem, który raczej najsuchszy był na E/SE, oraz dwa październiki, który z perspektywy W/NW były najcieplejsze, ale przy tym też nie takie suchary jak w skali kraju, z czego brak tego jednego jednak szokuje bo nie miał żadnego punktu zaczepienia nigdzie żeby nie trafić do antytop, a tu jednak... Dodaj trzy identyczne kalendarzowo październiki i w sumie we wszystkich rozkład opadowy kojarzy się E > W (w jednym bardziej S/SE) w jednym przypadku myśl mocno piromansko, w pozostałych dwóch wręcz przeciwnie, zwłaszcza z perspektywy W)
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Wrzesień
TOP: 2001, 2007, 2010, 2011, 2013, 2020, 2025 (z podpowiedzi wynika, że było 4/7 a nie 3/7, więc tego się trzymam )
ANTYTOP: 2003, 2006, 2009, 2015, 2016, 2018, 2023
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum