Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38377 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Wczoraj 21:03
Dobrze masz 2007, 2017 i 2025
O jedno miejsce źle: 2009, 2006, 2003
Największa zmiana, bo aż o 11 miejsc w górę musi pójść lato, w którym czerwiec miał termiczny i solarny rozkład NW>>SE, ale na suchość to się wcale nie przełożyło Lipiec w przecwieństwie do sporej części kraju też suchy tam nie był, no i sierpień był tam bardzo mokry i przy tym znacznie chłodniejszy niż w większości kraju
O 10 miejsc w dół musi pójść lato, w którym znacznie mocniej zaznaczyły się tam wpływy N niż W. Bardzo suche były zwłaszcza czerwiec i sierpień, lipiec bliski normy, ale tez nieco poniżej. Ogólnie tamto lato im bardziej na N/NE kojarzy się suszej i pogodniej, a w przypadku lipca też cieplej.
Z kolei o 10 miejsc w górę musisz dać lato, w którym lipiec solarnie może i miał rozkład W>>E, ale opadowo to jednak zarówno krańce W jak i E sie postarały dość mocno. Czerwiec i sierpień były suchawe tam, ale bez tragedii.
O 8 miejsc w dół daj lato, które na NW kojarzy się zdecydowanie najchłodniej i - w mniejszym stopniu, ale jednak - najpochmurniej. Ale opadowo rozkład nie był jednoznaczny, w każdym miesiącu inaczej, o ironio to lipiec kojarzy się jako jedyny miesiąc najbardziej mokro z tej strony, ale w Szczecinie on okazał się akurat suchy, za to czerwiec, który "kojarzy" się z rozkładem opadowym S>>N, ale jednak mocno niesłusznie to był tam lekko mokry, sierpień jak wszędzie z tej strony był bardzo suchy
7 miejsc w dół daj lato, które chyba wszędzie jest przeceniane opadowo, coraz bardziej to widzę Mokry był tam tylko lipiec, który najmocniej opadowo kojarzy się na SE, a najsuszej chyba w centrum Polski . Sierpień niby najbardziej mokro kojarzy się na N, ale chyba jednak bardziej środkowe N lub NE, do tego źródło opadów mocno "burzowe", więc mogło z tym lokalnie być gorzej. Czerwiec to ja już wcale nie wiem jak się kojarzy ale w każdym razie tam był lekko suchy
6 miejsc w góre daj lato, które chyba jednak niezależnie od regionu kojarzy się w miarę mokro. W tamtej części kraju szczególnie mocno dowalił rekordowo mokry sierpień, za to czerwiec akurat był wyjątkowo suchy. Lipiec też był suchawy, więc no miałeś prawo nie docenić lata. Problem w tym, żę sierpień tam był naprawdę mutantowym rekordem, przebił wszystkie inne o ponad 60mm.
5 miejsc w dół daj lato, które na NW wcale mokre nie było, bardziej na środkowym N. Tylko czerwiec tam przekroczył nieznacznie normę, co w porównaniu do kraju było i tak osiągnięciem, ale za to lipiec na tle kraju wypadł tam naprawdę słabo i był dość wyraźnie suchy, choć nie jakoś anomalnie. Sierpień też był suchawy, ale były miejsca gdzie było gorzej, były też gdzie było lepiej
Pozostałe 12 zmian o 2-4 miejsca, z czego stosunkowo sporo było o 4 miejsca, miałem dylemat czy dać podpowiedzi do błędów o 4 miejsca, ale uznałem, że duży bałagan by był
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20556 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Wczoraj 23:06
1. 2017
2. 2007
3. 2011 (10 miejsc w górę )
4. 2010 (6 miejsc w górę, o sierpniu wiedziałem, ale po pierwsze za bardzo regionalizkwalem w innych sezonach, po drugie jednak też miejscami rekordowo suchy czerwiec w tamtych stronach i suchawy lipiec sprawiły że naprawdę go nie doceniłem )
5. 2009
6. 2023 (11 miejsc w górę)
7. 2012
8. 2025
9. 2021
10. 2014
11. 2013
12. 2004 (7 miejsc w dół, akurat tu mi coś świtało, że czerwiec mógł się bardziej postarać...)
13. 2006
14. 2022
15. 2001
16. 2016 (5 miejsc w dół)
17. 2024 (8 miejsc w dół)
18. 2002
19. 2003
20. 2008
21. 2019
22. 2005 (10 miejsc w dół)
23. 2018
24. 2015
25. 2020 z jakiegoś powodu chyba dałeś tą zagadkę
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Ostatnio zmieniony przez Jacob Dzisiaj 8:18, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38377 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Dzisiaj 0:10
Z mojej strony to na pewno zaskoczyło tak wysokie miejsce dla 2023, choć świtało mi, ze było tam nieźle, to nie sądziłem że aż tak
Z kolei 2012 w drugą stronę, byłem pewien, że tam będzie w TOP3, ale tam jednak zaskakująco mizernie wypadl... czerwiec z zaledwie 44mm opadu Zresztą sierpień też bez szału, ledwo 56mm, a byłem pewien, że na całej W ścianie przekroczył normę
Również 2013 bym się spodziewał chyba wyżej, ale jednak okazuje się, że na ścisłym NW tamte wakacje były bardzo słabe jak w południowej połowie kraju.
2022 bym się spodziewał niżej, aczkolwiek nie jakoś mocno, bardziej od samego miejsca zaskoczyło mnie to, co na nie wpłynęło - wbrew pozorom to czerwiec był tam bardzo suchy, a to jego bym się najprędzej spodziewał powyżej normy, zaś lipiec w normie i mokry sierpień... choć teraz jak sobie przypominam, to tam chyba 1.07.2022 dowalił jakąś potężną sumą więc może i ma to sens ;p
2016 po naszej ostatniej rozmowie to i ja spodziewałem się ciut wyżej = bo takie 3 dni temu, to dałbym go pewnie na 20 miejsce xd
2024 to trochę tak jak dałem w podpowiedzi - zaskoczyło mnie może nie tyle miejsce samo w sobie, co słabość lipca, a czerwiec niżej by mnie nie zdziwił
2002 dałeś 4 miejsca niżej, a mnie z kolei dziwiło, że tak nisko wypadł, dałbym go z marszu w okolice 10-13 miejsca pewnie. Jednak zarówno czerwiec jak i lipiec były tam bardzo suche, z czego sobie totalnie nie zdawałem sprawy. Jednak opadowo tamte lato to trochę taki random
2008 mega zaskoczył tak nisko i nie dziwie się, że w drugiej próbie dałeś 2008 wyżej i 2022 niżej - sam bym tak zrobił Jednak czerwiec wypadł tam słabiutko, co w sumie jakoś nie dziwi mimo wszysto, lipiec to odkąd opowiedziałeś o Toruniu te 7 lat temu też nie dziwi, jedynie sierpień z sumą zaledwie 51mm mocno szokuje, byłem pewien, że na NW tamten sierpień dowalił...
2020 na ostatnim miejscu jest fajnym smaczkiem zagadki, ale ciężko mówić o zaskoczeniu O czerwcu wiedziałem od początku, lipiec to w sumie w wielu miejscach miał bardzo słabą sumę, chociaż tam z sumą 21mm to już grubo przesadził a sierpień... tak jak napisałeś ostatnio w swojej podpowiedzi, wbrew obiegowej opinii to właśnie na całym N był suchy + lokalnie na E, a w reszcie kraju mniej lub bardziej mokry. Zarówno NPE z początku miesiąca, jak i te liczne burze/pluchy w 3 dekadzie szły typowymi szlakami SW->C->NE z różnymi wariacjami, ale mniej lub bardziej mijającymi NW i SE
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20556 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Dzisiaj 8:50
Mnie zaskoczyło już lato 2011, właściwie sam lipiec który wybił je tam na 3 miejsce, no już gdzie jak gdzie, ale na NW wydawał mi się on serio niespecjalny opadowo
2010 już mnie mniej zdziwił, zwłaszcza że o dzikiej wręcz ekstremalnosci opadowej sierpnia na W doskonale wiedziałem to jednak czerwiec szural po dnie a i lipiec w tamtych stronach nie kojarzy mi się z klaunem i w sumie tam nim nawet szczególnie nie był, ale przez niego też nie doceniłem tamtego lata
Lato 2023 to w ogóle szok i okazuje się że słabo znam jego rozkład opadów, najmniej zdziwił mnie oczywiście bardzo mokry sierpień, ale lekko mokry czerwiec już zaskakuje, jego rozkład bardzo słabo znam na to wychodzi podobnie lipiec w normie zszokował, ale on podobnie jak 2020 w całym kraju kojarzy mi się sucharsko.
2012 spodziewałem się wyżej i to na podium, ale tu szokuje mnie tylko i wyłącznie lekko suchy czerwiec
2021 dużo się nie pomyliłem, ale sam się zastanawiałem przy pierwszej próbie czy nie powinienem dać go wyżej jak 7 miejsce... czerwiec przede wszystkim mi to podpowiadał, bo o suchości lipca zdawałem sobie sprawę, sierpień jak się domyśliłem lipa na tle kraju aczkolwiek nie sądziłem że tylko w normie będzie
Jak patrzę na lato 2014 to właśnie dobrze kojarzyłem sierpień i je przecenilem, ale w porównaniu do podobnego opadowo lata 2010 to myślałem że właśnie tamten czerwiec wypadnie o wiele, o wiele, o wiele lepiej a on bardzo suchy
Lato 2013 to akurat myślałem że wypadnie jeszcze gorzej, bo lipiec za daleko na W żeby był przyzwoity, za to bardziej zaskakuje mnie anomalnie mokry czerwiec tu byłem pewien że wypadł zdeycydowanie najsłabiej na tle kraju w tamtych stronach.
Czerwiec 2004 nie wiem z jakiego powodu akurat tylko i wyłącznie na NW kojarzył mi się wilgotniej oczywiście sierpień też przecenilem, za to lipiec jako jedyny wilgotny miesiąc tamtego lata szokuje
2006 akurat ciężko zawsze strzelić bo wszystko zależy od starań sierpnia, ale byłem o włos
Z 2022 w ogóle mi rozkład nie pasuje i czerwiec bym się spodziewał bliżej normy, za to zdecydowanie suchsze wakacje, zwłaszcza lipiec, ale no jednak 31.06 zrobił swoje
Lipiec 2001 to wiedziałem że był konkret w drugą stronę za to czerwca też bym spodziewał się tam suchszego
2016 znowu jakby nie nasza rozmowa przy poprzedniej zagadce dałbym na bank w top5 conajmniej
W przypadku srata 2024 podzielam twoje zdanie
W przypadku 2002 to spodziewałem się niżej, bo myślałem że czerwiec wszędzie na W ścianie wypadł beznadziejnie z resztą tak samo jak lipiec w N połowie, zaskoczył mnie jak już to mokry sierpień ale on opadowo był SW >>>> NE
Z lata 2008 nie zaskakuje suchość pierwszych dwóch miesięcy, nawet może i bym się spodziewał suchszego lipca, ale sierpień to myślałem że tam był o wiele mocniejszy a tu tylko norma
Z 2005 to myślałem zbyt zachodnio, aczkolwiek byłem przekonany że tam sierpień wypadł conajmniej przeciętnie a nie bardzo suchy
No i 2020 wiedziałem że z tamtej strony tragiczne, ale żeby pierwsze po 1983 z sumą opadów < 100 mm
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum